Navigácia

    • Oznam riaditeľky školy

    • Zápis do 1. ročníka pre šk. rok 2024/2025

    • Hodina geografie o Slovensku pre našich českých kamarátov

      V rámci členstva našej školy v Sieti Pridružených škôl UNESCO žiaci VIII.C pripravili pre rovesníkov z  partnerskej Základní školy nad Přehradou v Prahe prezentáciu o našej vlasti, krásach našej prírody, zaujímavých miestach, hospodárstve i našom michalovskom okrese.

      Naši českí kamaráti si pozreli aj videá o pamiatkach UNESCO ako napríklad Vihorlatský prales alebo jaskyne Slovenského krasu. Na záver si žiaci našej partnerskej školy mohli overiť vedomosti o Slovensku pomocou kvízu. Online hodinu geografie sme zakončili vzájomným pozdravom.

      Veríme, že aj takéto rovesnícke vyučovanie pomocou online platformy žiakov oboch škôl motivuje k lepšiemu poznávaniu nielen svojho okolia, ale i susedných krajín. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné aktivity a veríme, že sa nám v júni tohto roku podarí vycestovať do Prahy za našimi novými kamarátmi.

       

      Mgr. Matúš Burda

      Mgr. Miroslava Danková

      Mgr. Jana Faltusová

    • Vyhodnotenie domáceho kola Matematickej olympiády Z6, Z7, Z8

      Kat. Z6

      1. - 2. miesto: Adam Pangrác, VI.A

      1. - 2. miesto: Simon Smoliga, VI.C

      Kat. Z7

      1. - 3. miesto: Jozef Šuták, VII.A

      1. - 3. miesto: Timotej Ohriska, VII.C

      1. - 3. miesto: Alexandra Smreková, VII.C

      4. - 5. miesto: Diana Doliňáková, VII.B

      4. - 5. miesto: Richard Štefan, VII.B

      Kat. Z8

      1. miesto: Matej Mirdala, VIII.A

      2. miesto: Nikola Kaučaková, VIII.B

      3. - 4. miesto: Ľudovít Faltus, VIII.C

      3. - 4. miesto: Tatiana Madeline Tomášová, VIII.B

      Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a postupujúcim do okresného kola držíme palce.

       

      PaedDr. Mária Vanšovská

      PK MAT - FYZ

    • Ȏsmaci v Dome Matice slovenskej v Michalovciach

      V stredu 13. marca 2024 sa žiaci VIII. C vybrali na hodinu dejepisu do Domu MS. Cieľom bolo oboznámiť žiakov s okolnosťami vzniku MS, najstaršej verejnoprávnej ustanovizne, s politickým dianím v Uhorsku v  pohnutých časoch  19. stor., priblížiť činnosť MS dnes.

      Z odbornej, žiakom zrozumiteľnej prednášky p. riaditeľky Obšatníkovej a z výstižnej prezentácie sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie, ktoré učebnica neobsahuje. Bola vyzdvihnutá činnosť michalovskej matičnej pobočky s akcentom na jej aktivity v našom regióne. K doplneniu vedomostí  našich žiakov prispela aj príjemná atmosféra, oboznámenie sa s matičným knižným fondom, listovanie v najnovších matičných časopisoch.

      Myslím, že táto hodina v nezvyčajnom prostredí žiakov zaujala. Väčšina z nich tu bola prvýkrát. V dnešnej dobe je určite veľmi dôležité budovať u mladých ľudí národné povedomie a viesť ich k ľudovým tradíciám.  Je dôležité, aby sa v budúcnosti nezabudlo na našich predkov a významných dejateľov nášho národa.

       

      D. Rudášová

    • Výjazdové rokovanie vlády na našej škole

      Dňa 28. februára 2024 o 10.00 hod. sa v ZŠ T. J. Moussona uskutočnilo výjazdové rokovanie vlády k aktuálnej  ekonomickej  a sociálnej situácii v našom regióne.

    • Deti v čase holokaustu

      V marci 2024 si pripomíname 82. výročie od prvého transportu slovenských Židov do vyhladzovacieho tábora, ktorý bol vypravený 25. marca 1942 z Popradu do Auschwitzu. Medzi 999 ženami boli i mladé dievčatá, ktoré mali celý život pred sebou. Podobný osud postihol viac ako 70 000 židovských občanov, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch.

      Pri tejto príležitosti sme v rámci predmetovej komisie zorganizovali pre žiakov IX.A a IX.C besedu na tému Deti a holokaust. Múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu vysvetlila, prečo aj židovské deti boli súčasťou plánovaného vyvražďovania. Vďaka pútavému rozprávaniu, výpovediam preživších a dobovým fotografiám sa mohli žiaci vcítiť do nepriaznivej situácie detí, ktoré boli väznené v pracovnom tábore v Seredi.

      Cieľom prednášky bolo žiakom priblížiť tému holokaustu na Slovensku a taktiež upevniť poznatky o druhej svetovej vojne a hrôzach, ktoré počas druhej svetovej vojny napáchali nacisti. 
       

      Mgr. Matúš Burda

    • Práca investigatívnej novinárky.....

      Dnes ku sviatku MDŽ k nám zavítala investigatívna novinárka Laura Kellö Kalinská z aktuality.sk. Rozprávala nám o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa dozvedeli viac o práci novinára a zhromažďovaní dôkazov k prípadu. 

    • Sme tretia najlepšia základná škola na Slovensku

    • Ďalšie úspechy našej atlétky

      Minulý víkend sa konali v Bratislave halové Majstrovstvá Slovenska v atletike starších žiakov. Tešíme sa z krásneho úspechu našej žiačky Nelky Kucákovej.

      Skvelo zvládla prechod z mladšej kategórie do staršej, kde oproti o rok starším (a o hlavu vyšším) súperkám vybojovala striebornú medailu v behu na 300 m a bronz v behu na 150 m. Srdečne blahoželáme, prajeme veľa síl a chuti do tréningov a skvelé výkony v ďalších pretekoch.

      Mgr. Ingrid Štefanisková

    • O prenasledovaní a väznení v čase komunizmu

      Dňa 5. marca 2023 zavítal na pôdu Základnej školy T. J. Moussona v Michalovciach historik Ústavu pamäti národa historik a publicista Mgr. František Neupauer, ktorý momentálne pôsobí v Prahe. Historik žiakom 8. ročníka priblížil totalitné režimy (nacizmus, fašizmus, komunizmus) 20. storočia a ich hlavných predstaviteľov (Hitler, Mussolini, Stalin).

      Svoje rozprávanie doplnil o priame svedectvá komunistickým režimom prenasledovaných kňazov, rehoľníkov či  obyčajných ľudí, ktorí sa postavili režimu. Žiaci mali možnosť konfrontovať dnešnú modernú dobu, v ktorej môžu slobodne cestovať a spoznávať svet s obdobím neslobody, kedy o živote a smrti rozhodovali vysokopostavení prisluhovači vlády jednej strany.

      Na záver sa rozprúdila živá diskusia. František Neupauer postupne odpovedal na otázky zvedavých poslucháčov, ktorých zaujímali dôvody uväznenia, život väznených rehoľníkov či dopady totalitných režimov na každodenný život obyvateľov. Na záver nás renomovaný historik Ústavu pamäti národa potešili knižnými darmi, ktoré obohatia našu knižnicu.

       

      Mgr. Matúš Burda

    • Valentínsky ples 2024

      Valentínsky ples v našej škole bol skvelým zážitkom pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka a ich triednych učiteľov. V príjemnej atmosfére sme oslávili lásku a priateľstvo.

      Bola to najočakávanejšia a najprestížnejšia udalosť v škole. V školskej jedálni, v našom ponímaní tanečnej sále, sa vytvorila romantická atmosféra vďaka srdiečkovej výzdobe. Žiaci a taktiež aj učitelia si dali záležať na výbere oblečenia a doplnkov, čo dodalo večeru štipku elegancie a šarmu.

      DJ zabezpečil skvelú zábavu a tanečnú atmosféru. Aktívne sme sa zapájali do tancov a vytvárali pozitívnu energiu, ktorá sa niesla celým večerom. Bol to skvelý pohľad, keď sa k tancujúcim žiakom  pridali aj učitelia. Veď hudba spája ľudí bez ohľadu na vek a postavenie.

      Nezabudnuteľným momentom večera bola korunovácia kráľa a kráľovnej plesu. Hlasovaním si žiaci vybrali za kráľovnú žiačku 9.B tr. Májku Puchľákovú a za kráľa žiaka 9.C tr. Timoteja Bodajlu. Šťastní víťazi si odniesli krásne korunky.

      Tanec striedali rôzne súťaže, ktoré preverili šikovnosť žiakov. Priniesli zábavu, smiech, veselosť.  Takmer všetci sa tešili na bohatú tombolu, do ktorej prispeli učitelia, žiaci, rodičia. Za širokú škálu cien všetkým zainteresovaným ďakujeme.

      Čo dodať na záver? Veríme, že valentínsky večer bol pre všetkých plesajúcich nezabudnuteľným zážitkom s neopakovateľnou atmosférou.

      Patrí sa poďakovať za skvelú organizačnú prípravu večera p. zást. Gombitovej v spolupráci s vybranými žiakmi 9.C tr., učiteľom vykonávajúcim dozor, pohotovému moderátorovi  Timotejovi a za senzačnú hudbu za DJ pultom.

      Vo večerných hodinách sme odchádzali s úsmevom na tvári a plní krásnych dojmov.

       

      Žiačky 9.B tr.: Baločková, Smoradová

    • Deň otvorených dverí na našej škole

    • Hviezdoslavov Kubín

      Dňa 22 februára 2024 sa konalo školské kolo 70. ročníka Hviezdoslavovho Kubína. Žiaci 2. stupňa súťažili v umeleckom prednese v dvoch kategóriách. Tento ročník bol opäť bohatý na počet recitátorov. Celkovo sa školského kola na 2. stupni zúčastnilo 37 žiakov. Výsledky školského kola:

       

      II. kategória

       

      Poézia:

      1. miesto: neudelené

      2. miesto:  Dorota Ohrisková (V.A)

                        Hana Vlčoková (VI.C)

      3. miesto:  Katarína Dziaková (VI.A)

                      

      Próza:

      1. miesto:  Klára Marie Husárová (VI.B)

      2. miesto:  Martina Vargaeštoková (VI.A)

                        Mária Alexandra Zolotová (VI.A)               

      3. miesto:  Timotej Jan Hájnik (VI.A)

                        Margaréta Poláková (VI.C)

       

      Za vhodný výber textu bola ocenená: Nina Sabová (V.C) 

       

      III. kategória:

       

      Poézia:

      1. miesto: Nina Kobová (VIII.B)

      2. miesto: Beáta Beľová (IX.C)

                       Maximilián Natanael Mikolaj (VII.D)

      3. miesto: Nela Harmanová (VII.B)

                       Daniel Sabovčík (VIII.C)

       

      Próza:

      1. miesto: Lilla Lichvárová (VII.A)

      2. miesto: Diana Doliňaková (VII.B)

                       Ľudovít Faltus (VIII.C)

                       Alexandra Smreková (VII.C)

      3. miesto: Nela Lenhardová (VIII.A)

                       Timotej Ohriska (VII.C)

                     

      Víťazom srdečne blahoželáme!

    • Druhý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy

      Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pripravil v školskom roku 2023/2024 druhý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy.

      Presne 6193 súťažiacich z 218 škôl  sa muselo popasovať s online testom, ktorý pozostával ako z teoretických otázok (mikroekonómia, makroekonómia, deficit, inflácia, potreby, daň, trh, podnikanie atď.), ale aj praktických úloh a príkladov z finančnej gramotnosti.

      V rámci Košického samosprávneho kraja bol z našej školy najúspešnejším riešiteľom žiak IX.A Matúš Štefan, ktorý sa umiestnil na 6. mieste. Ďalšími úspešnými riešiteľmi boli žiaci Erika Chvastová z IX.B (16. miesto), Matúš Makara z IX.B (18. miesto), Beáta Beľová z IX.C (22. miesto) a Ella Braníková z IX.A (31. miesto).

      Srdečne blahoželáme a veríme, že nadobudnuté vedomosti žiaci zúročia nielen na strednej škole, ale aj v každodennom živote.

      Mgr. Matúš Burda

    • Celoslovenské kolo Ruské slovo

      Dňa 9. 2. 2024 sa v Košiciach konalo celoslovenské kolo súťaže Ruské slovo. V tomto roku sa uskutočnil už 18. ročník tejto súťaže. Na celoslovenské kolo sa prebojovalo 160 žiakov a študentov z celého Slovenska. Víťazi všetkých krajských kôl sa predstavili v prednese ruskej poézie, prózy a v sólovom i skupinovom speve.

      Žiaci našej školy úspešne reprezentovali nielen našu školu ale aj Košický kraj. V jednotlivých kategóriách sme spolu získali 7 prvých miest,  jedno druhé a jedno tretie miesto.

      VYHODNOTENIE:

       

      POÉZIA:

      I. Kategória 1. - 4. roč.

      1. miesto Diana Stefany Demková                   ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

      I. Kategória 1. - 4. roč. RP

      3. miesto Oleg Kazakov                                   ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

      II. kategória 8. – 9. roč.  RP

      1.miesto Darija Medvegyeva                           ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

       

      PRÓZA

      II. kategória 5. – 7. roč. RP

      1. miesto Zoja Bosáková                                 ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

      II. kategória 8. – 9. roč.

      2. miesto Ľudovít Faltus                                  ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

       II. kategória 8. – 9. roč. RP

      1.miesto Denisa Lea Becanič                          ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

       

      SÓLO SPEV

      I. Kategória 1. - 4. roč.

      1. miesto Ella Miľová                                       ZŠ T. J. Moussona, Michalovce

       

      SKUPINOVÝ SPEV

      I. kategória 1. - 4. roč.

      1. miesto ZŠ T. J. Moussona Michalovce - Ella Miľová, Emma Bali-Hudáková, Miriam Stripaiová, Viktória Tkáčová

      II. kategória 5. – 7. roč.

      1.miesto ZŠ T. J. Moussona Michalovce - Martina Stripaiová, Barbora Lukáčová, Karin Struňáková, Sofia Begová

    • Karneval v ŠKD...

      8.2.2024 sa telocvičňa  ZŠ T. J. Moussona  premenila na malé Benátky- konal sa tam Karneval. Žiaci sa na karneval pripravovali  spolu s rodičmi a tak sme mohli stretnúť  princezné, víly, motýle... , jedným slovom  nádherné karnevalové masky. Zahanbiť sa nenechali ani pani vychovávateľky, ktoré sa tiež premenili na skutočné Benátske masky. Do tanca všetkým hral DJ Gabi a naše masky zabával aj  maskot Mickey  Mouse.  Karneval v školskom klube  deti si všetci užili.

                                                                                                                Eva Vašková

                                                                                                                  vedúca MZ ŠKD

    • Deň otvorených dverí v našej škole

    • Deň na slovenskej dedine v 50. rokoch minulého storočia

      Dňa 14. februára 2024 sa žiaci IX.B presunuli v čase do obdobia neslobody vďaka workshopu s názvom “Deň, keď sa mlčalo” realizovaného lektormi organizácie Post Bellum. Počas dňa žiaci prežili atmosféru českého a slovenského vidieka v období 50. rokov minulého storočia.

      Netradičnou a nenásilnou formou sa zoznámili s osudmi konkrétnych rodín a ich dilemami, ktorým čelili v tej dobe. Pomocou techník osvojovania a hrania rolí spoluvytvárali príbehy obyvateľov slovenskej a českej dediny a postupne tak mapovali proces znárodňovania a kolektivizácie.

      Týmto sme  žiakom chceli ukázať nové moderné trendy vo výučbe dejín 20. storočia so zameraním na skupinovú spoluprácu, pozíciu jednotlivca v skupine, schopnosti vecne argumentovať, potrebe brániť sa bezpráviu a rozvíjať osobnostnú stránku jednotlivca. Žiakom sa workshop páčil a veríme, že aj takýmto spôsobom sa dozvedeli nové a zaujímavé informácie.

       

      Mgr. Matúš Burda

    • Sokoliari majstra Vagana...

      V školskom klube detí sme dnes privítali vzácnu návštevu. Prišli k nám majstri sokoliara Vagana. Tento deň bol plný nezabudnuteľných zážitkov. Prostredníctvom zážitkového učenia deti poznávali život v lese, dotkli sa kožucha od líšky či jazveca. No najväčším zážitkom bolo, keď do triedy zavítali ozajstné dravce a deti ich mohli vidieť naživo a niektoré aj pohladiť. Orol skalný im predviedol svoje nádherné krídla ,Výr africký im lietal priamo nad hlavami a sokol pestrý z čiapky na čiapku poletoval ....Naživo si mohli overiť, či sova naozaj húka alebo nie a ako vie otočiť hlavu. Deti si odniesli množstvo poznatkov a nezabudnuteľné zážitky. Bolo to krásne a všetci sme boli nadšení.

      Denisa Pavliková

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola Teodora Jozefa Moussona, Michalovce
      T. J. Moussona 4
    • +42156 6441347

    Fotogaléria