Navigácia

    • Ako išlo vajce na vandrovku

      To bol názov divadelného predstavenia, ktoré si mohli pozrieť naši žiaci 17.apríla v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Autorská rozprávka Michala Náhlika rozprávala príbeh chlapca Huga, ktorému počas pobytu v nemocnici, kde sa liečil na vážne ochorenie, vypadali všetky vlasy, a tak sa sám začal volať Vajce.

      Na vandrovku ho zobrali jeho rodičia a starí rodičia usilujúci sa ho nielen zabaviť a spríjemniť mu pobyt v nemocnici, ale aj čosi naučiť. Ocitli sa teda spolu v krajine fantázie celkom na morskom dne a zažili spolu nejedno dobrodružstvo. Na vandrovke stretli množstvo morských živočíchov trochu odlišných od tých ostatných.

      Myšlienka divadelného predstavenia bola aktuálna pre súčasný svet – nestratiť radosť zo života napriek chorobám a rôznym hendikepom.  V predstavení boli zahrnuté aj ďalšie aktuálne témy týkajúce sa dopravného vzdelávania, vzdelávania k zodpovednosti k životnému prostrediu, úcta k starým či hendikepovaným ľuďom. Príbeh bol nielen zábavný, ale zároveň aj veľmi poučný.

      PK SJL

    • Krajské finále súťaže Jazykový kvet KLASIK

      Dňa 16.4.2024 sa naši žiaci zúčastnili krajského finále súťaže Jazykový kvet KLASIK v Košiciach, kam postúpili zo semifinálového kola. Jazykový kvet je zameraný na rozvoj  rečových zručností a aktívne hovorenie v cudzom jazyku, pochopenie a precítenie textu v danom jazyku či vcítenie sa do rozličných rolí v divadelných scénkach. Pod vedením našich učiteľov – jazykárov získali pekné umiestnenia, ku ktorým im srdečne blahoželáme. Tu sú výsledky v jednotlivých kategóriách :

      Anglický jazyk:

      I.kategória : Dráma - vlastná tvorba – A Miracle of the Rainbow -1.miesto – žiaci IV.A

      Nemecký jazyk:

      I.kategória: Poézia a próza - prevzatá tvorba - 1.miesto – Nina Stašová, IV.B

      II.kategória: Monodráma – prevzatá tvorba – 1.miesto – Timotej Ohriska, VII.C

      II.kategória: Poézia a próza- prevzatá tvorba – 4.miesto – Sofia Mastiľaková, VII.B, Nina Kobová, VIII.B

      Ruský jazyk:

      I.kategória- Poézia a próza- prevzatá tvorba- 2.miesto – Diana Stefany Demková, IV.B

      I.kategória - Poézia a próza- prevzatá tvorba ruské prostredie- 1.miesto – Jekaterina Šulva, III.A

      II.kategória - Poézia a próza- prevzatá tvorba ruské prostredie - 1.miesto - Darija Medvegyeva, VIII.C

      PK CJ

    • Prekvapenia a omyly o dinosauroch a praveku

      Dňa 17. apríla 2024 sa žiaci tried VII.C a VII.D zúčastnili na prednáške vedeckého publicistu Mgr. Dušana Valenta. Podujatie sa konalo v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach. Prednášajúci žiakov previedol históriou života, pútavo rozprával o mikroorganizmoch, o vývoji živočíchov.

      Aktívne zapájal žiakov do debaty, vtiahol ich do problematiky, konfrontoval jurský svet s vedou, ukázal prítomným „prastrýkov“ slonov, suchozemské veľryby a iné čudesné tvory. Rozprávanie bolo veľmi vtipné, zaujímavé a poučné.

      PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

    • Výsledky okresného kola Pytagoriády

      V dňoch 9.4. a 10.4.2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Pytagoriády.  V jednotlivých kategóriách získali opäť nádherné umiestnenia.

      Úspešným riešiteľom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu.

       

      Výsledky okresného kola:

       

      Kat. P4:

      1.miesto: Denis Jasem (IV.C)

      5.miesto: Jozef Chuda (IV.A)

      Kat. P5:

      1.miesto: Linda Smreková (V.A)

      4.miesto: Marek Janoško (V.B)

      6.miesto: Adam Bak (V.C)

      Kat. P6:

      1.miesto: Simon Smoliga (VI.C)

      3.miesto: Adam Pangrác (VI.A)

      5.miesto: Patrik Čornej (VI.B)

       

      PaedDr. Mária Vanšovská

    • Úspech nášho tímu JEDNOTKY Z MOUSSONKY

      V rámci projektu PBL (výzva: Spoločne meníme svet!) organizovanom Nadáciou ESET a OZ BUILD sa nášmu riešiteľskému tímu podarilo prebojovať medzi 5 najlepších tímov z celého Slovenska a budú našu školu reprezentovať na medzinárodnom festivale STARMUS v Bratislave.

      Cieľom súťaže je vytvorenie tímového projektového riešenia výziev spojených s misiou festivalu STARMUS, ktorého témou je “Budúcnosť našej domovskej planéty”. 

      O kvalitnom projekte svedčia nasledujúce slová poroty:

      Vážený semifinálový riešiteľský tím - Jednotky z Moussonky, čítate to správne! Sme nesmierne radi, že vám môžeme oznámiť, že ste to dali a dostali ste sa do semifinále PBL výzvy: Spoločne meníme svet! 

      Vedecká, umelecká aj PBL porota vás vybrala ako jeden z top tímov vo vašej kategórii, ktorý dosiahol najpôsobivejšie výsledky vďaka tomu, že ste svoje projekty, vedecké a umelecké výstupy dobre premysleli a vďaka tomu, že vaše tímové učiteľky/učitelia ukázali svoje zručnosti v plánovaní a realizácii PBL projektov.  

      Užite si, oslávte to a začnite sa pomaly pripravovať na cestu do Bratislavy, kde vás spolu so svetovými hviezdami vedy a umenia budeme čakať na festivale Starmus! 

    • Ďalšie úspechy v matematických súťažiach

      Dňa 3. 4. 2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Matematickej olympiády. Neľahké príklady potrápili hlávky riešiteľov a napokon mnohí naši žiaci získali krásne umiestnenia.

      Kat. Z6

      1.miesto: Simon Smoliga (VI.C)

      3.miesto: Adam Pangrác (VI.A)

      Kat. Z7

      1.miesto: Timotej Ohriska (VII.C)

      3.miesto: Alexandra Smreková (VII.C)

      4.miesto: Jozef Šuták (VII.A)

       

      Srdečne blahoželáme!

      Mária Vanšovská, PK MAT - FYZ

    • Európsky imunizačný týždeň

    • Návšteva čarovnej Viedne

      Viedeň je lákavá po celý rok. Priťahuje pozornosť turistov svojou bohatou históriou, kulinárskymi špecialitami, divadlami, múzeami, kostolmi, cukrovinkami.

      Vidieť a okúsiť z toho aspoň malú časť sa podarilo aj našim ôsmakom v rámci dejepisnej exkurzie 8. apríla 2024. Cieľom bolo vidieť sídlo rakúskeho cisára Františka Jozefa I., oboznámiť sa so životom na cisárskom dvore, spoznať architektonické skvosty hlavného mesta vtedajšej Rakúsko-uhorskej monarchie.

      Že neopakovateľné momenty ostali v živých spomienkach žiakov, svedčia aj výpovede niektorých účastníkov zájazdu.

      NIKOLA: „Viedeň má nádhernú architektúru, bohatú a pestrú históriu. Bol to úžasný výlet. Určite by som išla znova.“

      SAŠA: „Krásna a úžasná Viedeň. Extrémne sa mi tam páčilo. Cesta metrom bol ten najkrajší zážitok. Schonbrunn bol prenádherný, plný histórie. Mám väčší obzor z histórie.“

      LINDA: „Nádherné mesto, škoda, že iba na jeden deň. Veľmi zaujímavá a poučná exkurzia. Najviac sa mi páčilo v Prírodovedeckom múzeu.“

      ĽUDO: „Tým, že mám veľmi rád históriu, Viedeň ma nadchla. Schonbrunn nemá konkurenciu.“

      KUBO: „Užili sme si výlet s bohatým programom a skvelými učiteľmi.“

      DARIJA: „Dóm sv. Štefana ma očaril. Keby sa dalo, hneď by som sa tam opäť vrátila.“

      LARA: „Exkurzia do Viedne bola viac než úspešná, sprievodkyňa úžasná. Videli sme Hofburg, odkiaľ vládli Habsburgovci takmer 7 storočí.“

      NINA: „Bol to super výlet. Prvýkrát sme videli Viedeň na vlastné oči. Užili sme si aj osobný rozchod a nákupy na Maria-Hilfe-Strasse.“

      SAŠA: „Viedeň bola super! Prekrásna, priťahujúca ako magnet. Vrátila by som sa tam aj napriek dlhej ceste autobusom.“

      NINA: „Sú tam nádherné parky, čisto, voňavé záhrady, veľkolepé múzeá, fontány, hotely, napr. Sacher. Možno sa tu niekedy vrátim kvôli štúdiu.“

      V neskorých ranných hodinách sme sa unavení, ale zdraví a šťastní vrátili domov. Veľké poďakovanie patrí ved. CA SMARAGD Mgr. Martinke Gajdošovej.

    • Bez drog

      Dňa 9.4.2025  sa žiaci 7. – 9. ročníka stretli s lektorom občianskeho združenia Bezdrog.sk. Spoločne  rozoberali tému: Aký účinok a vplyv majú drogy na myslenie, na osobnosť a tvorivosť. Na konci stretnutia mali možnosť žiaci napísať spätnú väzbu – ako hodnotia toto stretnutie, čo im dalo, čo dôležité si uvedomili.

      Po analýze 137  odpovedí konštatujeme, že prednáška splnila svoj cieľ. Pravda o škodlivosti všetkých drog sa dostáva  k žiakom skôr, ako sa k nim dostanú „falošné“ informácie od ich  akože priateľov alebo drogových dílerov, čo je cieľom preventívnych protidrogových aktivít.

    • Celoslovenské kolo súťaže Jazykový kvet ŤUKNI

      Naši jazykovo nadaní žiaci sa tento školský rok prvýkrát zapojili do súťaže Jazykový kvet ŤUKNI, ktorá má postupový medzinárodný charakter a hneď boli úspešní. Je to súťaž v poviedkovej tvorbe v cudzích jazykoch, v ktorej žiaci rozvíjajú svoju fantáziu, predstavujú svoje originálne nápady a zároveň uplatňujú svoje jazykové znalosti.

      Ich práce hodnotí odborná porota najprv v postupovom kole, z ktorých vyberie tie najoriginálnejšie poviedky, ktoré postúpia do celoslovenského finálového kola. Poviedky našich žiačok Sofie Mastiľakovej zo 7.B v nemeckom jazyku a Jany Šutákovej z 9.A v anglickom jazyku sa dostali do celoslovenského kola, kde obidve získali pekné 3.miesto. Srdečne blahoželáme!

       

      PK CUDZÍCH JAZYKOV

    • Zápis do 1. ročníka pre šk. rok 2024/2025

    • Pekné sviatky

    • Krásny Deň učiteľov

    • Návšteva divadelného predstavenia

      Deň pred veľkonočnými prázdninami si žiaci 7. - 9.ročníka spestrili vyučovanie divadelným predstavením v Košiciach. Do metropoly východu zavítali herci Túlavého divadla so svojím kabaretným predstavením určeným predovšetkým pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy.

      Adrenalínová komédiaReparát z povinného čítania“ sprostredkovala deťom vtipnou a zábavnou formou takmer celý obsah povinného čítania z literatúry. Trojica hercov sa v úvode priznala, že povinné čítanie vo svojom školskom veku neabsolvovala a teraz ho musí znovu naštudovať.

      Jednotlivé literárne diela spracovali herci svojským spôsobom tak, aby nestratili svoj základný význam, pointu či dejové okolnosti. Herci počas predstavenia nielen hrali, ale aj spievali, rapovali, veršovali, varili, hrali hokej a chatovali, aby divákov zoznámili s velikánmi slovenskej klasiky tak, ako je to blízke teenagerom. Na divadelnom predstavení sme sa všetci nielen dobre zabavili, ale aj niečo nové naučili.

      PK SJL

    • Sviatky jari sa blížia

      Nastupujúcu jar a s ňou spojený príchod veľkonočných sviatkov žiaci našej školy už tradične vítali literárno-hudobným pásmom. Bola to oslava hudby, spevu, tanca a prichádzajúcej jari.

      Členovia rozhlasového krúžku previedli divákov jarným zvykoslovím na Zemplíne. Krásne zvyky často žijú len ako súčasť programov folklórnych skupín, predsa sú niečím, čo nás spája s našimi predkami. A aby nevymizli všetky  z povedomia našej mládeže, speváčky a tanečníci sa pokúsili preniesť pozitívne emócie jarných zvyklostí na žiackeho diváka.

      Po načerpaní pekných zážitkov sa všetci rozišli na veľkonočné sviatky s úsmevom na tvári.

      Mgr. Rudášová

    • Vševedkova knižnica....

      Marec- mesiac knihy si pripomenuli žiaci 3.C triedy možno netradičným ale veľmi príjemným spôsobom, keď do ich triedy zavítala Dominika Pehaničová (druháčka na GPH) bývalá žiačka pani učiteľky Čornejovej. Už ako tretiačka ZŠ dokázala prečítať počas jedného roka viac ako 70 kníh. Naďalej vedie pani učiteľka svojich žiakov k čítaniu kníh a do ich Vševedkovej knižnice pribúdajú knihy, ktoré žiaci tejto triedy čítajú.

    • Matematický klokan 2024

      V Paríži pred 30 rokmi vznikol prvý nápad zrealizovať súťaž Matematický klokan. Tri mítingy potrebovali účastníci, aby pomenovali súťaž podľa zvieratka žijúceho v Austrálii, aby si uctili austrálskych kamarátov, ktorí robili podobnú súťaž. Pred 25 rokmi začali súťažiť aj Slováci.

      V utorok 26.3.2024 sa zapojilo 147  žiakov našej školy od prvého po deviaty ročník. Výsledky nájdu žiaci najneskôr 17.4. 2024 na stránke https://talentida.sk/matematickyklokan  podľa svojho kódu.

    • Ekohodina v MsKS Michalovce

      Pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov si žiaci 6. ročníka vyskúšali ekohodinu v ekoučebni Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach. Túto hodinu zrealizovali zamestnanci CHKO Vihorlat. Žiaci si vypočuli prednášku o význame lesa, vyskúšali si rôzne interaktívne cvičenia, ktoré sa týkajú vzťahov medzi všetkými zložkami lesného ekosystému.

      Mgr. Lenka Paľová
      Mgr. Lýdia Kyselová

    • Veľkonočná burza....

      Pred veľkonočnými sviatkami sa v našej škole uskutočnila veľkonočná burza. Šikovné ruky žiakov, rodičov ale aj p. vychovávateliek pripravili krásne výrobky, rôzne dekorácie, napiekli koláčiky.Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa do burzy zapojili a prispeli krásnymi výrobkami.  ĎAKUJEME a prajeme veselé prežitie veľkonočných sviatkov.

    • Olympiáda v anglickom jazyku

      Prišiel čas zhodnotiť výsledky Olympiády v anglickom jazyku. Naši žiaci boli opäť úspešní v školskom, okresnom aj krajskom kole. Do školského kola sa dobrovoľne zapojilo 20  žiakov. Svoje komunikačné zručnosti ukázali v častiach: počúvanie a čítanie s porozumením, slovná zásoba, gramatika a rozprávanie. Úroveň vedomostí súťažiacich sa každoročne zvyšuje, čo nás, učiteľov, veľmi teší.

      V školskom kole sa na prvých miestach umiestnili Matej Bodo zo 7.C a Jana Šutáková z 9.A, a tým postúpili na okresné kolo. V tomto kole takisto obsadili prvé priečky a prebojovali sa tak do krajského kola, kde obaja obsadili štvrté miesta v kategóriách 1A a 1B. Gratulujeme!

      Ďakujeme víťazom, ale aj všetkým zúčastneným za ich zanietený prístup k učeniu sa anglického jazyka a reprezentáciu školy.

      PK ANJ

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola Teodora Jozefa Moussona, Michalovce
      T. J. Moussona 4
    • +42156 6441347

    Fotogaléria