Navigácia

    • Deň na slovenskej dedine v 50. rokoch minulého storočia

      Dňa 14. februára 2024 sa žiaci IX.B presunuli v čase do obdobia neslobody vďaka workshopu s názvom “Deň, keď sa mlčalo” realizovaného lektormi organizácie Post Bellum. Počas dňa žiaci prežili atmosféru českého a slovenského vidieka v období 50. rokov minulého storočia.

      Netradičnou a nenásilnou formou sa zoznámili s osudmi konkrétnych rodín a ich dilemami, ktorým čelili v tej dobe. Pomocou techník osvojovania a hrania rolí spoluvytvárali príbehy obyvateľov slovenskej a českej dediny a postupne tak mapovali proces znárodňovania a kolektivizácie.

      Týmto sme  žiakom chceli ukázať nové moderné trendy vo výučbe dejín 20. storočia so zameraním na skupinovú spoluprácu, pozíciu jednotlivca v skupine, schopnosti vecne argumentovať, potrebe brániť sa bezpráviu a rozvíjať osobnostnú stránku jednotlivca. Žiakom sa workshop páčil a veríme, že aj takýmto spôsobom sa dozvedeli nové a zaujímavé informácie.

       

      Mgr. Matúš Burda

    • Sokoliari majstra Vagana...

      V školskom klube detí sme dnes privítali vzácnu návštevu. Prišli k nám majstri sokoliara Vagana. Tento deň bol plný nezabudnuteľných zážitkov. Prostredníctvom zážitkového učenia deti poznávali život v lese, dotkli sa kožucha od líšky či jazveca. No najväčším zážitkom bolo, keď do triedy zavítali ozajstné dravce a deti ich mohli vidieť naživo a niektoré aj pohladiť. Orol skalný im predviedol svoje nádherné krídla ,Výr africký im lietal priamo nad hlavami a sokol pestrý z čiapky na čiapku poletoval ....Naživo si mohli overiť, či sova naozaj húka alebo nie a ako vie otočiť hlavu. Deti si odniesli množstvo poznatkov a nezabudnuteľné zážitky. Bolo to krásne a všetci sme boli nadšení.

      Denisa Pavliková

    • Okresné zápolenie v dejepisnej olympiáde

      Sedemdesiattri súťažiacich 6.-9. ročníka zo štrnástich základných škôl okresu si 5. februára 2024 zmeralo svoje vedomosti z dejín domácich i svetových vrátane regionálnej histórie prostredníctvom 100-bodového testu v XVI. ročníku okresného kola Dejepisnej olympiády.

      Ústrednou témou súťaže bol monotematický blok Hrady, kaštiele a zámky na Slovensku. Test pozostával aj z učiva príslušného ročníka a z regionálnych úloh z histórie a súčasnosti Michaloviec.

      Súťažiaci boli zastúpení v štyroch kategóriách C, D, E, F. Prví dvaja  /okrem kategórie F/ postupujú do krajského kola DO v Košiciach 19.4. 2024. Našu školu bude na kraji reprezentovať žiak VIII. C tr. Ľudovít FALTUS, keďže získal krásne 1. miesto. Ďalší naši žiaci sa umiestnili nasledovne:

      Matúš Štefan – IX. A , 4.miesto

      Tereza Miková – VII. D, 5. miesto

      Martina Vargaeštoková – VI. A, 6. miesto

      Erika Chvastová – IX. B, 7. miesto

      Diana Doliňáková – VII.B, 7. miesto

      Umiestnenia žiakov sú cenné, nakoľko v každej kategórii bolo 20 a viac súťažiacich. Blahoželáme!

      Každoročná hojná účasť žiakov v tejto predmetovej súťaži  svedčí o záujme mladých ľudí o dejiny. Tým sa popularizuje história nielen medzi žiakmi, ale aj na verejnosti. Dejepisná olympiáda prispieva k pestovaniu kladného vzťahu k histórii.

       

      Mgr. D. Rudášová

      preds. Odbornej komisie DO

    • Matematická olympiáda - okresné kolo

      Dňa 24.januára 2024 sa na ZŠ Okružná 17 v Michalovciach konalo okresné kolo matematickej olympiády kat. Z5, Z9. Naša žiačka Hana Tačarová (V.C) obsadila nádherné 1.miesto.

      Srdečne blahoželáme!

      PK MAT - FYZ

    • Olympiáda ľudských práv

      Pri príležitosti Dňa ľudských práv (10. december), 31. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky (1. január), prijatia Slovenskej republiky do Organizácie spojených národov (19. január 1993) a členstva našej školy v Sieti Pridružených škôl UNESCO si žiaci v rámci predmetu občianska náuka overovali vedomosti z oblasti ľudských práv, právneho štátu a modernej histórie našej krajiny.

      I keď táto súťaž nie je na základných školách oficiálne organizovanou olympiádou, zapojilo sa do nej celkovo 219 žiakov. Najúspešnejším riešiteľom sa stala žiačka 8.B triedy Lívia Kondášová, ktorá dosiahla plný počet bodov (50 bodov). S rovnakým počtom bodov, ale s horším časom, sa na druhom mieste umiestnil Richard Szekely z 8.A. Aj o treťom mieste rozhodoval čas. Pomyselný bronzový stupienok si vybojovala Belina Kokočáková z 8.B triedy.

      Veríme, že aj takouto formou sa žiaci dozvedeli nové cenné informácie a uvedomili si, že byť občanom so sebou prináša nielen výhody, ale aj vysokú dávku zodpovednosti za vývoj našej spoločnosti. Okrem toho sme chceli žiakom ukázať aj praktickú stránku občianskej náuky, ktorej poslaním je z mladej generácie vychovať demokraticky zmýšľajúcich a aktívnych občanov.

       

      Mgr. Matúš Burda

      Mgr. Lucia Jägerová

      Mgr. Radoslav Sunitra

    • Naši žiaci opäť najlepší

      Dňa 1. februára 2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola 2. ročníka Zemplínskeho turnaja v riešení sudoku a logických úloh. V silnej konkurencii v jednotlivých kategóriách získali viaceré ocenenia.

      Sudoku:

      Soňa Kromková (IX.C) – 1. miesto

      Nela Harmanová (VII.B) – 3. miesto

      Logické úlohy:

      Alexandra Smreková (VII.C) – 1. miesto

      Daniel Sabovčík (VIII.C) – 2. miesto

      Filip Stavrovský (VII.D) – 3. miesto

      Ďakujeme za skvelú reprezentáciu a blahoželáme!

       

      PK MAT - FYZ

    • Prezentácia nového študijného odboru na Gymnáziu P. Horova v Michalovciach

      V utorok, 30. januára 2024, zavítala na našu školu RNDr. Mária Spišáková PhD. spolu so žiakmi Gymnázia P. Horova v Michalovciach, aby našim deviatakom odprezentovali nový študijný program zameraný na výučbu informatiky.

      Michalovskí gymnazisti predstavili žiakom obsah vzdelávania v novom študijnom programe a nezabudli ani na úspechy, ktoré zaznamenali žiaci v rámci rôznych súťaží a projektov. Ako uviedla učiteľka gymnázia M. Spišáková, cieľom odboru gymnázium - informatika je vychovať budúcich odborníkov v oblasti IT.

      V novom školskom roku 2024/2025 čaká na žiakov prvého ročníka posilnená výučba informatiky, prírodovedných predmetov (fyzika, chémia, matematika) a taktiež aj nové digitálne technológie. Na záver si gymnazisti pre deviatakov pripravili vedomostnú súťaž o novom študijnom odbore. Na troch najúspešnejších čakala vecná odmena. 

      Mgr. Matúš Burda

    • Krajské kolo Ruské slovo

      Dňa 25.1.2024 sa v našej škole uskutočnil už 18. ročník krajského kola súťaže Ruské slovo.

      120 žiakov a študentov základných a stredných škôl súťažilo v prednese poézie, prózy, v sólovom a skupinovom speve. Súťaž sa teší veľkej popularite, o čom svedčí aj to, že sa jej zúčastňujú nielen ruštinári, ale často aj neruštinári speváci a recitátori.

      Krásne úspechy dosiahli aj žiaci našej školy. Tí, ktorí sa umiestnili v krajskom kole na 1. mieste, nás budú reprezentovať v celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 9.2.2024  Košiciach.

       

      vysledky_KK_RS.pdf

    • Oznam pre rodičov...

      V stredu 31.1.2024 dostanú žiaci polročné hodnotenie - Výpis známok.

      Žiaci 1.stupňa / 1.-4.ročník/ na 4.vyučovacej hodine a žiaci II. stupňa na 5.vyučovacej hodine. Potom sa vyučovanie končí. Školský klub pracuje v riadnom režime.

    • Prevencia drogových závislostí

      V pondelok 29.1.2024 sa žiaci tried VII.C a VII.D zúčastnili besedy zameranej na prevenciu drogovej závislosti. Akcia bola organizovaná v spolupráci s kpt. Ing. Zuzanou Rozsypalovou z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach.

      Žiaci sa v rámci hodinového stretnutia dozvedeli zaujímavosti o legálnych a nelegálnych drogách, ich účinku na organizmus a na zdravie človeka, o legislatíve a trestnej činnosti vzťahujúcej sa na drogy, o závislosti na nelátkových drogách.

      Preventívna akcia bola veľmi zaujímavá, prospešná a poučná. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.

       

      PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

      Mgr. Matúš Burda

    • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

      Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa konalo na pôde Základnej školy Okružná v Michalovciach. Spolu so žiakmi z okresov Trebišov a Sobrance si zmerali svoje jazykové zručnosti v  teste zameranom na ovládanie nemeckej gramatiky a slovnej zásoby, v čítaní a počúvaní s porozumením, v opise obrázka a konverzácii na rozličné témy. Našim nemčinárom sa darilo veľmi pekne, o čom svedčia aj výsledky:

      kategória 1A:

      Sofia Mastiľaková, 7.B – 3.miesto

      Timotej Ohriska, 7.C – 4.miesto

      kategória 1B:

      Matúš Štefan, 9.A – 1.miesto

      Všetkým súťažiacim ďakujeme za úsilie a vynaloženú energiu pri príprave na súťaž a Matúšovi Štefanovi budeme držať palce pri reprezentácii školy v  krajskom kole v Košiciach.

       

      PK CUDZÍCH JAZYKOV

    • Logické úlohy pre bystré hlavy a sudoku

      Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do 2. ročníka Zemplínskeho turnaja v riešení sudoku a logických úloh

      Súťaž je určená pre žiakov základných a stredných škôl a pozostáva zo školského a okresného kola s možnosťou postupu na regionálne kolo v Košiciach. Najúspešnejší riešitelia školského kola postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 1. februára 2024.

      Súťaž v logických úlohách pre bystré hlavy

      V 1. kategórii (5.–7. ročník) súťažilo 16 žiakov a v 2. kategórii (8. a 9. ročník) 28 žiakov.

      Najúspešnejší riešitelia:

            1. kategória:

            1. miesto: Smreková Alexandra              7.C – 36 bodov

            2. miesto: Stavrovský Filip                      7.D – 33 b

            3. miesto: Ohriska Timotej                      7.C – 31 b

                              Pangrác Adam                        6.A – 31 b

            4. miesto:  Fecko Richard                          6.C – 30 b      

            5. miesto:  Smreková Linda                       5.A – 25 b

                              Fedorišin Lukáš                       6.C – 25 b

       

            2. kategória:

            1. miesto: Mirdala Matej                          8.A – 38 bodov

            2. miesto: Sabovčík Daniel                     8.C – 37 b

            3. miesto: Raškovský Richard               9.C – 34 b

            4. miesto: Fedorišinová Matilda Anna       8.A – 33 b      

            5. miesto: Kucáková Nela                         8.A – 28 b

               

      Súťaž v SUDOKU

      V 1. kategórii (5.–7. ročník) súťažilo 26 žiakov a v 2. kategórii (8. a 9. ročník) 16 žiakov.

      Najúspešnejší riešitelia:

            1. kategória:

            1. miesto: Zavadský Simon                  6.A – 20 bodov

            2. miesto: Harmanová Nela                  7.B – 18 b

            3. miesto: Fecko Richard                     6.C – 15 b

                              Fedorišin Lukáš                  6.C – 15 b

                              Hinďošová Alexandra        7.B – 15 b

                              Mastiľaková Sofia               7.B – 15 b

                              Smreková Alexandra          7.C – 15 b

       

             2. kategória:

             1. miesto: Kromková Soňa                  9.C – 34 bodov

             2. miesto: Medvegyeva Darija             8.C – 18 b

             3. miesto: Smoradová Bibiána            9.B – 12 b

                               Husár Samuel                     9.A – 12 b

       

      Srdečne blahoželáme!

       

      PK MAT - FYZ

    • Školské kolo Geografickej olympiády

      Dňa 19. januára 2024 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo 35 žiakov. Súťažilo sa v troch kategóriách.

      V kategórii G súťažili žiaci 5. ročníka, v kategórii F žiaci 6. a 7. ročníka a v kategórii E ôsmaci a deviataci. Test sa konal online formou prostredníctvom platformy EduPage. Úlohy pripravil NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

      Všetci naši žiaci boli úspešnými riešiteľmi, t.j. získali minimálne 60 bodov zo 100. Do okresného kola postupujú traja najlepší z každej kategórie.

      Na Okresné kolo Geografickej olympiády postupujú títo žiaci:
      Kategória G: 

      1. Morozová Vanesa V.C

      2. Ohrisková Dorota V.A

      3. Berillová Sofia V.B


      Kategória F: 

      1. Harmanová Nela 7.B

      2. Stavrovský Filip 7.D

      3. Chuda Jakub 7.C


      Kategória E: 

      1. Ihnát Alexander 9.A

      2. Dziak Peter 9.A

      3. Šutáková Jana 9.A


      Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a postupujúcim držíme palce do vyššieho kola.

      Mgr. Lýdia Kyselová

    • Nezdolaní vo vybíjanej!

      Mesto Michalovce - Odbor sociálnych vecí, školstva a športu a jeho Koordinačná komisia mestských športových súťaží v spolupráci so Základnou školu na Ul. J. Švermu 6 v Michalovciach boli v priebehu mesiaca december 2023 a január 2024 organizátormi už  XIV. ročníka mestskej ligy zmiešaných družstiev 3.- 4. ročníkov žiakov a žiačok základných škôl vo vybíjanej „O pohár primátora mesta“.

      Uvedená súťaž sa hrala na tri hracie kolá za účasti šiestich michalovských škôl v Mestskej športovej hale. Víťazom XIV. ročníka mestskej ligy vo vybíjanej „O pohár primátora mesta Michalovce“ sa bez jedinej prehry stalo družstvo Základnej školy T. J. Moussona.

      Našu školu skvelo reprezentovali : Andrišov Maximilán; Balogová Terézia; Bazger Martin; Eštoková Dorota; Fecková Tamara; Gožová Petra; Hospodárová Zoe; Chripáková Zuzana; Chuda Jozef; Krutka Kamil; Matta Dominik;  Stripaiová Miriama; Šipošová Eva;  Špak Erik; Švenk Matúš; Ušiak Adam; Vaško Tomáš .  Srdečne blahoželáme !                

      Konečná tabuľka:

      1. ZŠ T. J. Moussona (1.ZŠ)   166:69                   29 b.

      2. ZŠ na Ul. Krymská 5 (7.ZŠ) 120:91                    20 b.

      3. ZŠ na Ul. J. Švermu 6 (2.ZŠ) 104:87                 15 b.

      4. ZŠ na Ul. Okružná 17(6. ZŠ)  78:99                   12 b.

      5. ZŠ na Ul. J. A. Komenského 1(4.ZŠ) 57:101        6 b.

      6. ZŠ na Ul. Školská 2 (5.ZŠ)  54:125                     0 b.

       

    • školské kolo - Ruské slovo - spev a recitácia...

    • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

      Riaditeľka Základnej školy Teodora Jozefa Moussona, T. J. Moussona 4, Michalovce, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods.5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom  6. – 8. ročníka  riaditeľské voľno dňa 25.01.2024, z dôvodu organizovania krajského kola súťaže Ruské slovo pre základné a stredné školy. Na súťaži sa zúčastní okolo 150 prihlásených žiakov ZŠ  a študentov SŠ a z dôvodu nedostatku voľných priestorov pre jednotlivé kategórie súťažiacich, poskytujeme žiakom v troch ročníkoch riaditeľské voľno.  V tento deň sú všetci žiaci 6. – 8. ročníka automaticky odhlásení zo stravy.           

      Žiaci ostatných ročníkov majú   riadne vyučovanie.                                                                                                                  

      Valéria Kocúrová, riaditeľka školy

    • Vianočné prázdniny končia....

       

      8.1. (zajtra) sa vidíme v škole. Želáme úspešný štart po prázdninách! Tešíme sa na vás.

    • Veselé Vianoce.....

      Krásne Vianoce prajeme a šťastný nový rok 2024. Vidíme sa 8.1.2024.

    • Vianočná nálada v 2.A.....

      VIANOCE sú najkrajším sviatkom roka, kedy sa tešíme na spoločne strávené chvíle s rodinou, rozžiarený stromček, darčeky…... Dňa 20.12. sme si v škole s deťmi v triede 2.A. urobili Vianoce. Najprv sme sa učili tri vyučovacie hodiny a potom sme sa v tieto predvianočné sviatky so žiakmi 2.A. vybrali do reštaurácie – Pizzeria Bison, kde si deti vychutnali vynikajúcu taliansku pizzu. Osobitné poďakovanie patrí majiteľovi reštaurácie Martinovi, ktorý urobil tento deň pre naše deti špeciálnym. Nálada bola skvelá, ale hlavne sme boli spolu ako jedna veľká rodina. A to je v škole veľmi dôležité. S úsmevom na tvári sme sa vrátili do školy, kde sme pokračovali a spríjemnili si tieto už sviatočné chvíle skvelou vianočnou párty v ŠKD. Po výdatnom tanci, diskotéke, súťažiach a vianočnom punči sme si pochutnali na sladkých dobrotách. Spotení, veselí a vysmiati sme odchádzali domov. Na dobrú zábavu budeme ešte dlho spomínať.

      Šťastné a veselé Vianoce!

      Andrea Cymbal a Denisa Pavlíková

    • Vianočné aranžovanie....

                Na žiadnom sviatočnom stole v tomto období nechýbajú vianočné ozdoby, aranžmány, dekorácie alebo vence. Preto sme opäť zrealizovali pre našich žiakov súťaž, v ktorej 91 účastníkov predviedlo svoju fantáziu, kreativitu a šikovnosť. V tomto 27. ročníku sme hodnotili   45 výtvorov žiakov 4. až 9. ročníka. Všetkým „aranžérom“ ďakujeme a víťazom gratulujeme.

       

      V kategórii EKO Aranžovanie

      1. miesto  –  Lara Jakubocová + Emma Grigeľová + Zuzana Miľová – 8.C

      2. miesto  -  Karin Ličková + Sára Mareková – 6.A

      3. miesto  –  Diana Doliňáková 7.B + Klaudia Šimková 7.C

       

      Klasický aranžmán

      1. miesto - Alexandra Smreková 7.C
      2. miesto -  Vanessa Holodňáková  4.B
      3. miesto -  Petra Lugošová – 7.C

       

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola Teodora Jozefa Moussona, Michalovce
      T. J. Moussona 4
    • +42156 6441347

    Fotogaléria