Navigácia

    • Vianočné prázdniny končia....

       

      8.1. (zajtra) sa vidíme v škole. Želáme úspešný štart po prázdninách! Tešíme sa na vás.

    • Veselé Vianoce.....

      Krásne Vianoce prajeme a šťastný nový rok 2024. Vidíme sa 8.1.2024.

    • Vianočná nálada v 2.A.....

      VIANOCE sú najkrajším sviatkom roka, kedy sa tešíme na spoločne strávené chvíle s rodinou, rozžiarený stromček, darčeky…... Dňa 20.12. sme si v škole s deťmi v triede 2.A. urobili Vianoce. Najprv sme sa učili tri vyučovacie hodiny a potom sme sa v tieto predvianočné sviatky so žiakmi 2.A. vybrali do reštaurácie – Pizzeria Bison, kde si deti vychutnali vynikajúcu taliansku pizzu. Osobitné poďakovanie patrí majiteľovi reštaurácie Martinovi, ktorý urobil tento deň pre naše deti špeciálnym. Nálada bola skvelá, ale hlavne sme boli spolu ako jedna veľká rodina. A to je v škole veľmi dôležité. S úsmevom na tvári sme sa vrátili do školy, kde sme pokračovali a spríjemnili si tieto už sviatočné chvíle skvelou vianočnou párty v ŠKD. Po výdatnom tanci, diskotéke, súťažiach a vianočnom punči sme si pochutnali na sladkých dobrotách. Spotení, veselí a vysmiati sme odchádzali domov. Na dobrú zábavu budeme ešte dlho spomínať.

      Šťastné a veselé Vianoce!

      Andrea Cymbal a Denisa Pavlíková

    • Vianočné aranžovanie....

                Na žiadnom sviatočnom stole v tomto období nechýbajú vianočné ozdoby, aranžmány, dekorácie alebo vence. Preto sme opäť zrealizovali pre našich žiakov súťaž, v ktorej 91 účastníkov predviedlo svoju fantáziu, kreativitu a šikovnosť. V tomto 27. ročníku sme hodnotili   45 výtvorov žiakov 4. až 9. ročníka. Všetkým „aranžérom“ ďakujeme a víťazom gratulujeme.

       

      V kategórii EKO Aranžovanie

      1. miesto  –  Lara Jakubocová + Emma Grigeľová + Zuzana Miľová – 8.C

      2. miesto  -  Karin Ličková + Sára Mareková – 6.A

      3. miesto  –  Diana Doliňáková 7.B + Klaudia Šimková 7.C

       

      Klasický aranžmán

      1. miesto - Alexandra Smreková 7.C
      2. miesto -  Vanessa Holodňáková  4.B
      3. miesto -  Petra Lugošová – 7.C

       

    • Matematická olympiáda

      V decembri 2023 sme vyhodnotili domáce kolo Matematickej olympiády kat. Z5 (5.ročník) a kat. Z9 (9.ročník).

       Úspešní riešitelia kat. Z5:

      1. miesto: Hana Tačarová

      2. miesto: Linda Smreková

       Úspešní riešitelia kat. Z9:

      1. miesto: Tamara Tačarová

      2. miesto: Lukáš Vinc

      Srdečne blahoželáme!

      Okresné kolo sa uskutoční 24.1.2024.

      PK MAT-FYZ

    • Vianočný punč

      Prichádzajú Vianoce, najkrajšie a najradostnejšie sviatky v roku. Ľudí sa zmocňuje vianočná nálada, pokoj a láska. A preto sme aj my tento rok pripravili pre žiakov a učiteľov našej školy ochutnávku vianočného punču, aby sme tak umocnili predvianočnú atmosféru a navzájom si popriali šťastné a veselé Vianoce.

      Na zdravie!

      Mgr. B. Záhorčáková

      PaedDr. J. Mihaľková

    • Školské kolo súťaže Šaliansky Maťko

      Súťaž v prednese slovenskej povesti  Šaliansky Maťko J. C. Hronského  prebehla na našej škole aj na druhom stupni. 20 výborných recitátorov si preverilo svoje recitačné schopnosti a predviedlo umelecké cítenie v II. a  III. kategórii.

      V II. kategórii obsadila 1.miesto Tereza Balogová, na 2.mieste sa umiestnili Nina Stašová a Dorota Ohrisková, o 3. miesto sa podelili Eva Kukurucová, Lukáš Rybnický a Zuzana Chripáková. V III. kategórii presvedčila porotu svojím zanieteným prednesom Lilla Lichvárová, 2. miesto obsadili Sofia Mastiľaková a Maximilián Natanael Mikolaj. Ďalších ocenených súťažiacich na 3. mieste predstavujú Diana Doliňáková a Jakub Ondila.

      Ostatní súťažiaci boli odmenení za výber textov či precítený umelecký prednes. Všetkým súťažiacim ďakujeme za príjemný umelecký zážitok, výhercom blahoželáme a víťazom na prvých miestach v obidvoch kategóriách prajeme veľa úspechov pri reprezentácii našej školy v okresnom kole.

      PK SJL

    • Hodina dejepisu na Cintoríne Červenej armády

      V uplynulých dňoch žiaci tried 5. B a 5. C  zažili hodiny dejepisu mimo rámca triedy, a to na  Cintoríne Červenej armády.

      Naším cieľom bolo doplniť si učivo o historických prameňoch, hlavne poukázať na hmotné  pamiatky. Naša pozornosť sa sústredila na centrálny pomník ČA  v strede cintorína. Žiaci popísali jeho umiestnenie, okolnosti vzniku, pri akej udalosti bol postavený, čo znázorňuje. Aktívne vyhľadávali informácie z nápisov na náhrobných kameňoch, analyzovali  a hodnotili historickú udalosť. Tým sa u žiakov získavajú predpoklady samostatného myslenia.

      Na znak úcty našim osloboditeľom žiaci zapálili sviečky. Aj napriek štipľavému vetríku a decembrovému chladu všetci si vyučovaciu hodinu užili naplno.

      Mgr. D. Rudášová

    • Pytagoriáda

      V dňoch 12.12. a 13.12.2023 sa na škole konalo školské kolo Pytagoriády kat.P3 – P8, ktoré prebiehalo online. V obľúbenej súťaži mali žiaci vyriešiť 15 zaujímavých úloh za šesťdesiat minút. Najvyšší počet bodov (25) získala Kristínka Berillová z III.C, ktorá vyriešila všetky úlohy správne.

      Úspešným riešiteľom blahoželáme a víťazom držíme palce v okresnom kole.

       

      Výsledky školského kola:

      Kat. P3:

      1.miesto: Kristína Berillová (III.C)

      2.miesto: Veronika Plicová (III.C)

      3.miesto: Nikola Rapala (III.A)

      Kat. P4:

      1.miesto: Denis Jasem (IV.C)

      2.miesto: Erik Július Špak (IV.B)

      3.miesto: Jozef Chuda (IV.A)

      Kat. P5:

      1.miesto: Linda Smreková (V.A)

      2.miesto: Adam Bak (V.C)

      3.miesto: Marek Janoško (V.B)

      Kat. P6:

      1.miesto: Patrik Čornej (VI.B)

      2.miesto: Simon Smoliga (VI.C)

      3.miesto: Adam Pangrác (VI.A)

      Kat. P7:

      1.miesto: Alexandra Smreková (VII.C)

      2.miesto: Filip Stavrovský (VII.D)

    • Koncoročné posedenie pri punči

      Učiteľom patrí veľké poďakovanie za to, že sa venujú deťom. Dávajú im nielen vedomosti, ale aj kus seba. A za to im úprimná vďaka! Vďaka patrí aj všetkým nepedagogickým zamestnancom, bez ktorých by škola nemohla fungovať. 

      15. decembra 2023 sa zamestnanci našej školy zišli po pracovnom dni v školskej jedálni, aby si pripomenuli blížiace sa vianočné sviatky, aby na chvíľu zabudli na pracovný zhon a navzájom sa porozprávali.

      Vedenie školy v spolupráci s OZ zorganizovalo koncoročné podujatie pre svojich zamestnancov. O umelecký zážitok sa postarali tí najmenší zo súboru Slniečko a speváčky 6. a 8. roč.  v sprievode akordeonistu. Vylúdili nádherné tóny vianočných kolied.

      Poďakovanie sa dostalo zamestnancom od pani riad. Kocúrovej. Vo svojom vianočnom príhovore vyjadrila vďaku za ich náročnú a obetavú prácu a do nového roka zaželala veľa síl, energie a trpezlivosti.

      Všetci sme si veľmi pochutnali na chutnej večeri, lahodnom punči a sladkom dezerte.

      Š Ť A S T N É   a   V E S E L É!

       

      Mgr. D. Rudášová

    • Memorandum o spolupráci

      Základná škola Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach je od minulého školského roka súčasťou prestížneho klubu výchovno-vzdelávacích inštitúcií združených v medzinárodnej Sieti Pridružených škôl UNESCO.

      V rámci tohto členstva sa nám podarilo nadviazať spoluprácu so Základnou školou Nad Přehradou v Prahe. Výsledkom je podpis memoranda, ktoré vstúpilo do platnosti 1. decembra 2023.

      Cieľom tohto partnerstva je rozvíjať spoluprácu v oblasti výchovy a vzdelávania a taktiež spoločne realizovať projekty a aktivity v rámci medzinárodného členstva oboch škôl v Sieti. 

    • Šaliansky Maťko

      Predvianočný čas je už roky spojený so súťažou prednesu slovenských povestí Šaliansky Maťko. Dnes sa na tejto súťaži stretlo 10 žiakov z 2.a 3. ročníka.

      Priestory školskej knižnice vytvárali príjemné prostredie a určite napomohli k príjemnej atmosfére. Porota okrem prednesu hodnotila aj výber textov.

      Na prvom mieste sa umiestnila žiačka Szucsová Anita z 3.C. Druhé miesto obsadili žiačky Melodie Grabek a Veronika Plicová. Trojicu najúspešnejších súťažiacich uzatvárajú žiaci Ivanková Michaela a Homola Tomáš. Všetkým zúčastneným ďakujeme za príjemný zážitok a víťazke držíme palce pri reprezentácii školy.

      Mgr. Eva Puchírová

    • Víťazne na Turnaji hádzanárskych nádejí

      Dňa 14.12.2023 sa v Chemkostav aréne, v domovskom stánku nášho úspešného klubu Iuventa Michalovce uskutočnil Turnaj hádzanárskych nádejí dievčat 3. – 5. ročníka ,,O pohár primátora mesta“. Zúčastnili sa ho družstvá z michalovských ZŠ aj zo Sečoviec.

      Hralo sa v dvoch skupinách po 5 družstiev systémom každý s každým. Našim obom družstvám sa darilo skvelo, keď bez straty bodu zvíťazili v oboch skupinách. Aby nehrali o celkové víťazstvo naše dievčatá proti sebe, vyzvali na súboj ďalšie družstvo v poradí a to bola ZŠ Krymská. V napínavom finále zvíťazili opäť a vyhrali vzácnu trofej. Okrem medailí za 1. miesto pre všetkých, bola ocenená aj naša hráčka Kristína Čorná ako najlepšia brankárka turnaja.

      Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

      Mgr. Ingrid Štefanisková

    • Stretnutie Pridružených škôl UNESCO v SR

      V dňoch  11. a 12. decembra 2023 sa opäť po roku  konalo stretnutie Pridružených škôl UNESCO v SR. Tentokrát sa zástupcovia základných a stredných škôl  SR zišli v Banskej Štiavnici z dôvodu osláv 30.výročia zápisu mesta Banská Štiavnica a technických pamiatok v jeho okolí  do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Prvýkrát sa stretnutia dvadsiatichpiatich  výchovno-vzdelávacích inštitúcií zúčastnila aj naša škola, ktorá bola medzi Pridružené školy UNESCO prijatá v Paríži v novembri 2022.

      Prvý deň stretnutia prebiehal  dopoludnia na Gymnáziu Andreja Kmeťa, kde každá zúčastnená inštitúcia svojou prezentáciou predstavila aktivity, ktoré v rámci projektu v poslednom roku realizovala. Naša škola prezentovala  aktivity uskutočnené v štyroch oblastiach. Prvou sú environmentálne problémy. Počas roka sme so žiakmi realizovali množstvo aktivít, ktorými sme im chceli pripomenúť šetrné zaobchádzanie so vzácnymi zdrojmi. Napríklad zber gaštanov a papiera, triedenie odpadu, týždeň dobrovoľnej skromnosti, environmentálna jeseň, Deň bez áut a pod.

      Druhou oblasťou sú témy späté s našou históriou i históriou okolitých krajín. Pre žiakov sa podarilo zorganizovať viacero exkurzií  za pamiatkami UNESCO, ktoré sú späté s našimi národnými dejinami. Žiaci so svojimi učiteľmi navštívili Budapešť, tiež metropolu Rakúskeho cisárstva – Viedeň. Obdivovali krásy Krakova a zoznámili sa s dejinami  Auschwitz-Birkenau, v ktorom zomrelo okolo 1,1 milióna ľudí, medzi nimi aj množstvo Slovákov židovského pôvodu. Vo svojej vlasti  zavítali do lokalít UNESCO v Bardejove, Levoči, Jasove- Jasovská jaskyňa, či Morské oko. Žiaci sa zúčastnili viacerých besied, napríklad“ Slováci v gulagoch“, ktorú pre našich žiakov pripravili historici Ústavu pamäti národa a tiež prednášku predsedu Židovskej náboženskej obce v Humennom s názvom „ Holokaust a Slovensko „.

      V rámci tretej oblasti „ Aktívne občianstvo „ bola pre žiakov zorganizovaná Olympiáda ľudských práv, ktorá síce nie je určená pre základné školy, ale sme toho názoru, že ak máme vychovávať morálne uvedomelého občana, je nevyhnutné začať čím skôr. S poznávaním právnych noriem sa žiaci 8.ročníka oboznamovali na súdnom pojednávaní na miestnom súde. V ďalšej  besede počas školského roka mali možnosť nahliadnuť do každodenného života v záchytnom tábore. Empatickosť a občiansku angažovanosť preukázali  naši žiaci charitatívnymi zbierkami ako Biela ceruzka- pomoc nevidiacim; Deň narcisov -pomoc pre onkologicky chorých; Predaj levanduľových srdiečok –  finančný výnos pre mamičky v núdzi; Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok – darčeky pre seniorov.

      Poslednou oblasťou boli jazyky – zorganizovali sme Európsky deň jazykov; žiaci nacvičili divadlo v anglickom jazyku, s ktorým vyhrali celoslovenskú súťaž Jazykový kvet. V poslednom období sme nadviazali partnerstvo so Základnou školou Nad Přehradou v Prahe. Chceme so žiakmi vycestovať do Prahy a spoznávať nielen miestnu históriu a reálie, ale taktiež výchovno-vzdelávací proces českej školy.

      V Banskej Štiavnici sme sa prvý deň popoludní zúčastnili otvorenia výstavy: Banská Štiavnica – 30 rokov súčasť svetového dedičstva UNESCO a následne v evanjelickom kostole krstu knihy: Banská Štiavnica a okolie, ktorú spoločne pokrstila primátorka mesta Nadežda Babjaková  a poslankyňa NR SR pani Lašáková. Knihu naša škola dostala do daru. Nasledoval kultúrny program, v ktorom vystúpil spevácky súbor Štiavničan.

      Počas druhého dňa stretnutia sme navštívili banský archív, v ktorom sme obdivovali ukážku banských máp a plánov dokumentárneho dedičstva zapísaného v Registri Pamäť sveta UNESCO. Odtiaľ naše kroky viedli do Slovenského banského múzea, v ktorom sa nachádza najrozsiahlejšia expozícia o banskej technike a ukážka rôznych artefaktov zo života kultúry baníkov. Popoludní sme si ešte obzreli štiavnické tajchy  a naše poznávanie unikátneho mesta sme ukončili na jazere Počúvadlo.

      Sme síce iba na začiatku našej cesty, ale už teraz môžeme povedať, že patriť medzi tak exkluzívne školy nielen na Slovensku, ale v rámci celého sveta nás motivuje viesť mladých ľudí k aktívnemu občianstvu a uvedomeniu si potreby participácie.

      ZŠ Teodora Jozefa Moussona

    • Naša Zelená škola v Slovenskej televízii

      Slovenská televízia začiatkom mesiaca december navštívila našu školu a natočila peknú reportáž so žiakmi a učiteľmi o aktivitách, ktoré sa v škole realizujú v rámci projektu Zelená škola. Reportáž bola odvysielaná 6.12.2023 o 16.30 hod. na RTVS2 v relácii REGINA. Pozrite si krátke video.

    • Vianočná burza...

      Aj tento rok vianočná burza rozžiarila našu školu. A čo priniesla? Výborne prepravených predavačov, množstvo výrobkov, ozdôb, medovníkov a vianočných dekorácií, ktoré sa na stoloch objavili už skoro ráno.  Naša  škola sa zapojila do medzinárodného projektu UNICEF pod nazvom " Škola priateľská k deťom " a jedno z kritérií na získanie titulu je to, že  deti zorganizujú na škole  akciu akou je Vianočnú burzu. Výťažok z tejto akcie bude venovaný deťom,  ktoré zasiahla humanitárna kríza. 

      Veľké poďakovanie patrí vedeniu školy za možnosť realizácie tohto podujatia,triednym učiteľom za motivovanie detí v účasti na burze a všetkým kreatívnym rodičom, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli. 

                                                                                                                                         Lucia Karas

    • Koľko lásky sa zmestí.....

      Už po šiestykrát sa uskutočnila celoslovenská zbierka pod názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. My sme sa s nadšením zapojili do tejto akcie a krabičky našich žiakov  potešia  tieto Vianoce 119 seniorov v domovoch dôchodcov, pretože presne toľko škatúľ  sme naplnili nielen dobrotami, či pozornosťami, ale aj kúskom z nás. Veríme, že aj ďalší rok budeme môcť svojou troškou pomôcť a potešiť ľudí, ktorí to potrebujú.

       

    • Srdečne blahoželáme....

      Cena mesta Michalovce...Mgr. Lívia Kalaninová, rod. Dittelová...naša členka Rady školy

      Cenu získala pri príležitosti 20. výročia zisku historicky prvého titulu majsteriek Slovenska v hádzanej
      žien pre MŠK Iuventu Michalovce.

       

       

    • MIKULÁŠ pozdravil našich žiakov

      Aj tento rok zavítal medzi našich žiakov Mikuláš, ktorý rozžiaril detské očká radosťou a obdaril ich sladkosťami. Niektorým sa ušli dokonca aj čertovské odmeny – uhlíky, zemiak……

      Tento deň mal svoje čaro, či už pre malých alebo veľkých. Z Mikulášovho vreca sa ušlo aj všetkým učiteľom, vychovávateľkám v ŠKD i ostatným zamestnancom školy.

      Láskavý Mikuláš nikdy neprichádza sám. Spoločnosť mu robili dvaja zlí luciferikovia a traja pôvabní anjelikovia-nositelia dobra. Sv. Mikuláš deti povzbudil a motivoval ich k lepšiemu správaniu a k vzájomnej úcte a láske.

      V tento jedinečný deň sme spojili tradíciu so zážitkom a nech sa zachová posvätná úcta k tomuto svätcovi aj do ďalších rokov.

       

      Mgr. D. Rudášová

    • Školské kolo dejepisnej olympiády

      Vo štvrtok, 7. decembra 2023, sa v našej škole uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády. Svoje vedomosti z príslušného učiva, regionálnych dejín a tohtoročnej témy týkajúcej sa slovenských hradov a zámkov si prišli zmerať žiaci zo 6. až 9. ročníka.

      Z každej kategórie na okresné kolo postúpili dvaja najúspešnejší žiaci. V kategórii F (6. ročník) sa na prvom mieste umiestnila Martina Vargaeštoková zo VI.A. Postup z druhého miesta si vybojovala Zuzana Vašková zo VI.C. V kategórii E (7. ročník) sa na prvých dvoch miestach umiestnili Tereza Miková zo VII.D a Diana Doliňáková zo VII.B. V kategórii D (8. ročník) boli bodové rozdiely medzi žiakmi veľmi tesné. Z prvého miesta sa nakoniec tešila Martina Pastoreková z VIII.B. Na druhom mieste sa umiestnil Ľudovít Faltus z VIII.C.

      Z deviatakov (kategória C) do okresného kola postúpili Matúš Štefan z IX.A a Erika Chvastová z IX.B. Postupujúcim srdečne blahoželáme a držíme prsty na okresnom kole, ktoré sa uskutoční vo februári 2023. 

      Mgr. Matúš Burda

      Mgr. Daniela Rudášová

    strana:

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola Teodora Jozefa Moussona, Michalovce
      T. J. Moussona 4
    • +42156 6441347

    Fotogaléria