• Zdravá desiata

          • 25. 10. 2019 sme si my z  3. D triedy pripravovali desiatu zo surovín z domu. Namiesto druhej hodiny sme si urobili v triede  hostinu.  Pracovali sme v skupinách. Niekto krájal chlieb a  rožky, iný natieral maslom. Vyskúšali sme aj strúhanie jabĺčok, mrkvy a kalerábu, lúpanie vajíčok natvrdo.  Krájanie reďkvičiek a cibuľky išlo ako po masle.  Nakrájané rožky  a chlebík sme ozdobili domácim džemom, ovocím a zeleninou. Veľmi sa nám práca páčila a ešte viac nám chutilo.  Desiata bola výborná, zdravá  a chceli by sme  si ju zopakovať.

                                                                                                                                                                        Žiaci 3.D

          • Spoznávať a chrániť

          • A zas je tu jeseň, najfarebnejšie ročné obdobie. Žiaci 2. ročníka dňa 8.10. 2019 uskutočnili exkurziu na Morské oko, ktoré leží v sopečnom pohorí Vihorlatských vrchov, v rámci projektu Environmentálna jeseň. Na Morskom oku nás čakala sprievodkyňa-  zamestnankyňa  Lesov SR p. Miňová, ktorá nás počas celého dopoludnia sprevádzala po náučnom chodníku  a primeranou formou deti oboznámila s flórou a faunou Chránenej krajinnej oblasti a spôsobom ochrany prírody v najvyššom,  5. stupni.  Pripravila aktivity z lesnej pedagogiky, a hotové výrobky si deti odniesli ako spomienku na tento chladný , ale slnečný jesenný deň.

          • Vitajte v školskom roku 2019/2020

          • Blíži sa začiatok školského roka 2019/2020 a je čas na oznamy pre vás milí žiaci

            2. septembra 2019 (v pondelok) vás budú čakať vaše pani triedne učiteľky od 7.45 hod. vo vašich triedach.

            Malých prvákov privítajú pani učiteľky v triedach, v ktorých boli pri slávnostnom zápise / I.A Mgr. Mária Schumerová, I.B Mgr. Eva Skybová, I.C Mgr. Jana Porvazová /.

            Žiakov z V.A privíta triedna pani učiteľka Mgr. Ivana Porvazníková v bývalej 9. A triede;

            žiakov z V.B privíta  triedna pani učiteľka Mgr. Miroslava Danková v bývalej 9.B triede.,

            žiakov z V.C privíta  triedna pani učiteľka Mgr. Lýdia Kyselová v učebni dejepis-geografia.

            Slávnostné otvorenie nového školského roka sa uskutoční na školskom dvore o 8.30 hod.

          • Florbalisti a Šuhajíci pri panvici

          • SÚŤAŽ! :-)Ak ste fanúšikom EASTERN WINGS MICHALOVCE a túžite vidieť "Šuhajíkov pri panvici" naživo vo vašom meste a ochutnávať s nimi perfektné pochúťky počas veľkého zápasu svojho tímu, Z D I E Ľ A J T E a lajkujte obrázok s klubovým logom EASTERN WINGS MICHALOVCE! Súťaž sa končí presne 10.10.2019 o 24.00! 

          • Bezpečná škola

          • Základná škola Teodora Jozefa Moussona sa rozhodla postupne  vybudovať kamerový systém a zvýšiť bezpečnosť žiakov v exteriéri školy a chrániť školský majetok. Čoraz častejšie sa na školách stretávame s nevhodným a násilným správaním sa žiakov navzájom, krádežami a pod. Kamerový systém podstatne znižuje takéto javy a v prípade potreby je možné použiť záznam pre objasnenie páchateľa. Kamerový systém bude umiestnený v exteriéri a bude chrániť priestor pred školou i budovu pred negatívnymi vplyvmi, ktoré by mohli poškodiť priestor slúžiaci žiakom na relax,  čakanie na autobus i na rodičov. Očakávame elimináciu negatívnych javov.

            Chceme vybudovať stabilný kamerový systém na zabezpečenie bezpečnosti detí, školského majetku. Vďaka kamerám zamedzíme vandalizmu a nevhodnému správaniu v čase mimo vyučovania.

            Rodičovské združenie pri Základnej škole Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach získalo v roku 2019 z dotácií mesta príspevok na projekt „ Bezpečná škola „ v sume 300 eur. Z týchto finančných prostriedkov bola zakúpená kamera, ktorá bude snímať priestor pred hlavným vchodom školy smerom k bráne, aby sa zvýšila bezpečnosť žiakov. Za príspevok ďakujeme.

                                                                                                                                                          rodičovské združenie

             

          • Kráľovstvo odpadu

          • Dňa 16.9. 2019 sa na našej škole uskutočnilo divadelné predstavenie s názvom Kráľovstvo odpadu. Naša škola si zaslúžila takúto odmenu od Slovenskej agentúry životného prostredia práve preto, že zo všetkých michalovských škôl sme práve my tou školou, ktorá sa už niekoľko rokov úspešne zapája do projektu Zelená škola. Hlavnou myšlienkou tohto interaktívneho divadelného predstavenia bola ochrana životného prostredia, separovanie  odpadu. Deti boli aktívne zapojené do deja, spolupracovali s hercami. Predstavenie bolo výborne spracované práve pre detského diváka, aby pochopil dopad nezodpovedného správania sa ľudí práve na životné prostredie v ktorom žijeme a to práve prostredníctvom dramatickej činnosti. Deťom sa divadlo veľmi páčilo a  zanechalo v nich pozitívne dojmy. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s organizáciami, ktoré sa venujú práve ochrane životného prostredia.

                                                                          Mgr. Jana Mihaľková

          • Privítanie

          • Dňa 26.6.2019 sa v Michalovciach konalo zasadnutie vlády SR. Predstaviteľov vlády pred mestským úradom privítali naši žiaci.

          • Potvrdenie o návšteve školy

          • Vážení rodičia, ak potrebujete potvrdenie o návšteve školy, stačí sa prihlásiť  a potvrdenie Vám vygeneruje QR kód, pomocou ktorého si ľubovoľná inštitúcia vie overiť platnosť potvrdenia. Podrobnejší návod je tu: 

          • Úspechy v ruskom jazyku

          •  

            Ako už tradične, aj v tomto školskom roku sa naši žiaci ruštinári zúčastnili mnohých súťaži, v ktorých dosiahli krásne úspechy.

            V marci sa v našej škole konalo krajské kolo olympiády v ruskom jazyku. Našu školu reprezentoval v kategórii A1 Richard Čornej, ktorý obsadil 2. miesto a v kategórii A2 Peter Ondrík, ktorý obsadil 1. miesto a postúpil na celoslovenské kolo do Bratislavy, kde v dňoch 16. a 17.4. vo svojej kategórii obsadil 1. miesto.

             

            V súťaži Ruské slovo sme takisto dosiahli výborné výsledky. Po víťazstve v krajskom kole, ktoré sa konalo v marci v našej škole v celoslovenskom kole v Košiciach získali:

             Poézia I. stupeň

            2. miesto Nella Majorová

            2. miesto Daria Medvegyeva RP

            Próza I. stupeň

            2. miesto  Ondrej Dančišin

            Spev I. stupeň

            2. miesto Ľudovít Faltus sólo

            2. miesto Laura Kovaľová a Matej Mirdala

            Poézia II. stupeň

            1. miesto Samuel Uhrín 5.- 7.r.

            1. miesto Peter Ondrík 8. - 9.r.

            Próza II. stupeň 8. - 9.r.

            4. miesto Katarína Hlavatá

            2. miesto Saskia Kolesárová RP

            Spev II.stupeň

            1. miesto Zuzana Tongeľová, Miriama Bruňová, Žofia Žofčáková, Timea Mihalčová

             

            V súťaži Jazykový kvet po 1. mieste a víťazstve v krajskom kole na celoslovenské kolo postúpili Nella Majorová, Daria Medvegyeva, Peter Ondrik, Saskia Kolesárová a divadielko žiakov siedmeho ročníka Repka.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľka Základnej školy Teodora Jozefa Moussona, T. J. Moussona 4, Michalovce, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods.5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom  5. – 8. ročníka z dôvodu TESTOVANIA –T9 – 2019  dňa 3.apríla 2019 riaditeľské voľno. V tento deň sú všetci žiaci 5. – 8. ročníka automaticky odhlásení zo stravy.  Žiaci 1. – 4.roč. ( I.stupeň ZŠ ) majú riadne vyučovanie.

                                                                                     Valéria Kocúrová, riaditeľka školy

          • Elektronické prihlasovanie detí do 1. ročníka

          • Vážení rodičia!

            Pre zápis prvákov na  školský rok 2019/2020  je pripravené elektronické prihlasovanie detí do 1. ročníka ZŠ. Elektronickú prihlášku nájdete v ľavom stĺpci v navigácii. Prosíme Vás o vyplnenie prihlášky. Ak nám donesiete vyplnenú a vytlačenú prihlášku, urýchlite proces zápisu.

            Zápis do prvého ročníka začína 1.apríla 2019 (pondelok) a trvá do 30.apríla 2019(utorok) v čase  od 7.30 - 16.00hod.

                                    BONUS pre   rodičov: 1.4.2019 budeme zapisovať od 7.00 do. 19.00 hod.

             

            K zápisu je nutná účasť oboch rodičov s  občianskym preukazom a rodným listom dieťaťa.

            Ak je dieťa zverené do starostlivosti len jednému z rodičov, prosíme, aby ste priniesli súdne rozhodnutie.

             

          • Chránime našu prírodu, spoznávame zvieratká

          • V stredu v rámci krúžku Malí prírodovedci nás na našej škole navštívil poľovník a rybári. Hlavnou témou besedy bola ochrana prírody. Deti si pripomenuli ako sa správať k prírode, ako ju chrániť, ako sa zachovať ak nájdu poranené zvieratko. Spoznali a pomenovali zvieratá, ktoré žijú v našich lesoch. Pán poľovník im porozprával príhody, ktoré zažil, či už pri poľovníctve alebo pri love rýb. Páni rybári si pre deti pripravili prezentáciu, kde mali deti možnosť vidieť aké druhy rýb žijú v Zemplínskej šírave. Dozvedeli sa, že  niektoré ryby dosahujú hmotnosť až do 30 kg. Okrem sladkovodných rýb spoznali i ryby morské. Podržali si rybárske udice, prezreli si rôzne farebné návnady, ktorými rybári chytajú rôzne druhy rýb. Vysvetlili deťom, že ryby, ktoré ulovia pustia späť do vody.  Deti kládli zaujímavé otázky či už z oblasti rybárstva alebo poľovníctva. Pán poľovník a rybár  im na všetky ochotne odpovedali. Sľúbili nám, že si besedu ešte niekedy zopakujeme. Pekne sme sa poďakovali a popriali veľa síl pri ochrane prírody a množstvo  krásnych úlovkov.

                                                                                                                      Mgr. Jana Mihaľková

          • List rodičom

          • Milí rodičia,

            naša ZELENÁ ŠKOLA sa  už niekoľko rokov snaží vychovávať žiakov – Vaše deti k zodpovednému ekologickému správaniu. Realizujeme to prostredníctvom množstva environmentálnych aktivít. Dnes sme sa rozhodli prostredníctvom detí osloviť aj Vás rodičov, aby ste nám v tom pomohli. Prečítajte si ukážky niekoľkých listov adresovaných Vám rodičom od našich žiakov. Príjemné čítanie.

          • Deň otvorených dverí pre budúcich prvákov

          • Základná škola Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach

             

                                                                             pozýva  rodičov a deti na

                                                               Deň otvorených dverí  pre budúcich prvákov

            13. a 14. marca 2019 od 14.00 do 18.00hod.

                    

            Čo môžete u nás zažiť a vidieť?

            • pokusy v odborných učebniach,
            • záhady informatiky,
            • anglické laboratórium,
            • knižný oriešok,
            •  interaktívne cvičenia,
            • triedu rozprávok
            •  najobľúbenejšiu učebňu.

            www.zsmoumi.edupage.org

          • Včely, včielky, včeličky

          • V utorok nás (2.A)  na hodine prvouky navštívili starí rodičia nášho spolužiaka. Tí sa skoro celý život venujú chovu včiel, čo sa stalo aj ich veľkou záľubou. Pán včelár nám priniesol ukázať včielkami vytvorené plasty, rôzne náradie, ktorým sa získava med z plastov, či ochranné odevy, ktoré nosia včelári pri manipulácii so včelami. Nechýbali ani včelie produkty, ktoré sme mohli ochutnať. Pán včelár nám vysvetlil celý proces, akým sa získava med, porozprával nám o vývine včiel, o spôsobe života a o práci jednotlivých členov včelstva. Deti kládli množstvo otázok, na ktoré im ochotne odpovedal. Nakoniec si pre nich pripravil krásne prekvapenie v podobe chutného medu. Deti sa veľmi tešili a popriali pánovi včelárovi veľa úspechov pri práci so včielkami.

                                                                                                  Mgr. Jana Mihaľková

          • Fašiangy, Turíce...

          • Do galérie Fašiangy, Turíce... boli pridané fotografie.

            Keďže sú fašiangové oslavy v mnohých regiónoch už len spomienkou, chceli sme vniesť trochu zabudnutej histórie zo Zemplína aj medzi našich žiakov.

            26. februára 2019 sa rozliehali melodické tóny huslí, zemplínskych ľudoviek a tancov takmer po celej škole. Žiaci rozhlasového krúžku a masmediálnej výchovy pripravili pre svojich učiteľov a spolužiakov pôsobivé, ale aj poučné fašiangové dopoludnie. Cieľom bolo poukázať na zvyky a fašiangové obyčaje na Zemplíne, a to všetko umocniť zemplínskym folklórom – ľudové tance, čapaše, karičky v sprievode rezkých zemplínskych ľudových piesní. Bolože to radosti, smiechu, spoločného tanca, ale aj plaču, ktorý vykúzlili naši žiaci pri symbolickom pochovávaní basy, pri lúčení sa s hodovaním a maškrtením.

            Akéže by to bolo bez typického pečiva? Všetci žiaci si pochutnali na tvarohových koláčikoch, ktoré nám pripravili tety kuchárky.

                                                   Mgr. D. Rudášová