• Rozhodnutie ministra z 11. 12. 2020

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 písm. c) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:

            1. Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia vo všetkých základných školách a stredných školách v termíne od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021.
            2. Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

             

          • Zarúškovaný Mikuláš medzi žiakmi

          • Mikuláš je prvou predzvesťou najkrajších sviatkov a vyvoláva radosť  z blížiacich sa Vianoc.

            Už tradične chodí medzi žiakov našej školy. Inak tomu nebolo ani  v piatok 4.decembra 2020,

            kedy sme spojili tradíciu so zážitkom aj v neľahkej dobe koronakrízy.

               Zarúškovaný  Mikuláš zavítal do každej triedy na 1. stupni v sprievode svojich pomocníkov, tiež zarúškovaných anjelov z neba a zlostných čertov z pekla.  V rozhovore s deťmi anjelikovia priblížili činy svätého Mikuláša, ktoré sa neskôr stali podnetom mikulášskych tradícií.

            Predtým, ako prišiel Mikuláš, mali čerti pre deti čertovské prekvapenia. Niekomu sa ušiel uhlík, inému cukrík alebo zemiak, alebo oriešok.....Keďže to boli čertovské darčeky venované

            bez lásky, vystriedal ich láskavý Mikuláš so sladkou nádielkou a milým slovom.  Deti mali krásny zážitok,  pretože každý dar, ktorý je darovaný s láskou, je jedinečný.

               Z Mikulášovho vreca plného darčekov sa ušlo aj všetkým učiteľom školy, vychovávateľkám  i ostatným zamestnancom. Bežný školský deň tak nadobudol čaro  sviatočnosti.

               Členovia mediálneho krúžku posielajú všetkým jedno tiché prianie: nech sa napriek všetkým výdobytkom modernej doby nevytráca zo sviatku sv. Mikuláša to základné – ľudskosť . Zachovajme si teda posvätnú úctu k tomuto svätcovi aj do ďalších rokov.

               Myslíme, že aj napriek rúškam na tvárach, mikulášske vystúpenie zažalo svetielko v každej detskej duši.

                                                                                                                               Daniela Rudášová, Mgr.

                                                                                                                                   mediálny krúžok

             

             

          • Výzva JEDZME ZDRAVO – VYHODNOTENIE

          • Náš projekt Zelená škola prebieha naďalej, aj počas dištančného vzdelávania.

            A keďže žiaci pracujú v domácom prostredí, preniesli sme kompetencie počas dištančného vzdelávania na samotných žiakov a ich rodičov do domáceho prostredia. Veľmi si túto spoluprácu vážime.

             Veríme, že tieto aktivity nikoho nezaťažujú, ale naopak, spríjemňujete si takto spoločné chvíle vo Vašich rodinách. Niečo nové sa dozviete, naučíte, ale spolu sa aj zabavíte.

            Do výzvy sa zapojilo viac ako 80 žiakov II. stupňa našej školy. Tak, ako sme sľúbili, všetky jedálne lístky a ich spracovanie sme si dôkladne pozreli. Bol to ťažký výber, nakoľko všetky práce boli originálne a podľa priložených fotiek aj veľmi chutné. Po dlhej debate sme sa nakoniec  rozhodli  oceniť päť žiakov, ktorých spracovanie denného jedálneho lístka sa nám veľmi páčilo.

            Tu sú mená víťazov:

            Matilda – Anna FEDORIŠINOVÁ 5. A

            Nina MIKITOVIČOVÁ 7. A

            Tamara PAŇKOVÁ 8. A

            Miriam STYRANČÁKOVÁ 9. B

            Ladislav LUKÁČ 9. B

            Jedálne lístky si môžete pozrieť v prílohách. Veríme, že sme Vám urobili chúťky a necháte sa motivovať  a inšpirovať pri príprave jedla.

            Na víťazov po príchode do školy čakajú vecné ceny.

          • V online priestore na aktuálnu tému – Násilie a šikana

          • Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Michalovce v spolupráci so Základnou školou Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach uskutočnil dňa 10.11.2020 v súvislosti s implementáciou Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím (kód ITMS 2014+: 312041M679) a plnením cieľov Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím preventívno-osvetovú aktivitu u žiakov 8. B triedy prostredníctvom platformy ZOOM.

            Aktivita bola realizovaná v rámci triednickej hodiny s triednou učiteľkou p. Mgr. Lenkou Paľovou, ktorá s cieľom zvyšovania povedomia a informovanosti žiakov o aktuálnom stave v oblasti problematiky ochrany detí pred násilím prizvala k prezentácii predmetnej problematiky koordinátora ochrany detí pred násilím PhDr. Mgr. Rastislava Barkasiho. Cieľom prezentácie bola informácia o Národnom projekte, výskyte sociálno-patologických javov v školskom prostredí so zameraním na šikanovanie, ktoré má v súčasnosti stúpajúcu tendenciu a je rozšírené najmä v online priestore. Zároveň bola sprostredkovaná žiakom informácia a distribuovaný materiál s linkami a kontaktmi pomoci pre deti a mládež.

            Aktivita realizovaná týmto spôsobom sa deťom veľmi páčila, problematika bola podaná jednoduchým, zrozumiteľným a zaujímavým spôsobom. Ďakujeme . Veríme, že sa nám takéto prednášky podarí zrealizovať aj v ďalších triedach.

          • VYHODNOTENIE ZBERU GAŠTANOV

          • ŠK rok:  2020/2021

             

            1. miesto: SENIČ Timo – 410 kg – 2. A
            2. miesto: PEŠTA Alex – 135 kg – 2.A
            3. miesto: STRUŇÁKOVÁ Karin – 129 kg – 3.B
            4. miesto: LUKÁČOVÁ Sofia – 104 kg – 3. C
            5. miesto: BODORÍK Samuel – 102 kg – 3. A

             

            V Michalovciach 10.11.2020                Mgr. L. Paľová

          • ROVESNÍCKE VZDELÁVANIE

          • V rámci projektov Zelenej školy sme si pripomenuli dôležitosť prírody, ktorá nám ponúka množstvo možností, či už pre naše zdravie, obživu, zábavu či relax. V tomto duchu sa nieslo aj rovesnícke vzdelávanie. Hlavnou témou boli bio potraviny, podpora našej krajiny kupovaním slovenských výrobkov, vlastné pestovanie plodín, či potraviny, ktoré podporujú naše zdravie. V rámci vyučovacieho predmetu prírodoveda sme využili so žiakmi vyučovanie vonku na našom školskom dvore. Zbierali sme plody jesene, či zdravé bylinky. O účinkoch byliniek sme si porozprávali v našej bylinkovej záhrade. Povedali sme si ako môžeme jednotlivé liečivé byliny spracovať, čo si môžeme z nich pripraviť a aké blahodarne účinky majú pre náš organizmus. V triede žiaci pokračovali rovesníckym vzdelávaním a to tak, že si pre ostatných žiakov pripravili skvelý recept, v ktorom využili plody jesene a to konkrétne šípky. Žiaci si s radosťou zapísali recept a mnohí sa tešili, že si ho vyskúšajú aj doma spolu s rodičmi. Touto aktivitou sme tak podporili u žiakov radosť z prírody, upevnili poznatky o bio potravinách, o zdravej strave či  o možnostiach spracovania jednotlivých plodov, ktoré nám naša príroda prináša.

             

             

            Jana Mihaľková

          • Výzva JEDZME ZDRAVO

          • V rámci projektu – Zelená škola sa tento rok venujeme téme – POTRAVINY

            Na zdravú výživu nezabúdame  ani počas dištančného vzdelávania. Pre žiakov druhého stupňa sme pripravili   týždeň – JEDZME ZDRAVO.

            V tomto jesennom období, plnom chorôb, je dôležité posilňovať svoju imunitu najmä pestrým jedálničkom.

            Raňajky, desiata, obed, olovrant a večera budú pozostávať zo samých zdravých a na vitamíny bohatých potravín, ktoré si žiaci pripravia v domácom prostredí.

            Najlepšie denné menu bude zverejnené na stránke školy.

            Tešíme sa na  nápady a fotografie z realizácie tejto aktivity.

          • Oznam

          • Na základe rozhodnutia RÚVZ v Michalovciach je trieda 1.B v karanténe od 14.10.2020 do 16.10.2020. Žiaci do školy nastúpia 19.10.2020.

          • Lingvofest - videokonferencia

          • Vo štvrtok, 8.10.2020 sa žiaci našej školy prostredníctvom telemostu spojili so študentami lýcea v meste Votkinsk v Ruskej Federácii. Konferencia sa uskutočnila v rámci Európskeho dňa jazykov v spolupráci so ŠPÚ, Veľvyslanectvom Ruskej Federácie v Bratislave a Ruským centrom vedy a kultúry. Počas videokonferencie naši deviataci predstavili našu školu i mesto a študenti lýcea z Votkinska porozprávali o svojom meste a škole. Počas besedy žiaci odpovedali na rôzne otázky a nechýbala ani aktuálna téma týkajúca sa COVID 19.

            Na záver podujatia pani Novgorodová z veľvyslanectva RF navrhla žiakom vypracovať úlohu: Čo sme sa dozvedeli o našich ruských rovesníkoch.

            Dúfame, že naša spolupráca bude pokračovať a tešíme sa na ďalšie spojenie a v budúcnosti možno aj osobné stretnutie.

          • Novinka

          • Pekná jeseň láka využiť každý teplý lúčik pre zdravie.

            Dnes náš pán školník osadil nové stojany na bicykle a kolobežky. Sú pre všetkých žiakov, ktorí chcú zlepšovať nielen svoju kondíciu, ale prispievať aj k zlepšeniu čistoty ovzdušia - veď sme zo Zelenej školy.

            Pri ceste do školy  pred bránou školy zísť z dopravného prostriedku a odtlačiť ho k stojanom. Pri odchode zo školy pešo zísť k bráne školy a potom fijú...

            Dodržiavaním týchto pravidiel  zaistíme bezpečnosť pre seba aj pre ostatných.

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ v ZŠ netradične, inovatívne

          • V ZŠ Teodora Jozefa Moussona už tretí školský rok realizujeme projekt Fenomény sveta z dielne spoločnosti Edulab Bratislava. Tento projekt je zameraný na medzipredmetovú výučbu. Ponúka učiteľom efektívny nástroj na spestrenie a zatraktívnenie bežného vyučovania. V našej škole sa projekt realizuje formou vyučovacieho predmetu Fenomény sveta v 5. a 6. ročníku, formou záujmového útvaru a blokovým vyučovaním. 

            Žiaci spoznávajú svet zážitkovou formou a interaktívnym vyučovaním v oblastiach Voda, Vzduch, Kultúra, Komunikácia, Slnko a momentálne pracujeme s fenoménom Peniaze. Množstvo videí od spoločnosti BBC je pripravených tak, aby žiakov nenudili a poskytli im zaujímavé informácie. Súčasťou každého videa sú interaktívne cvičenia. Žiaci pracujú prevažne v tímoch. Spoznávajú svet v celistvosti, čo im neumožňujú jednotlivé špecializované predmety. Každý spomínaný fenomén spoznávajú zo štyroch perspektív: ako funguje, akú má históriu, v čom je jedinečný a ako nás ovplyvňuje.

            Vyučovanie finančnej gramotnosti sme v tomto školskom roku spestrili žiakom 9. ročníka práve fenoménom PENIAZE. Ako sami žiaci hovoria, doteraz ani len netušili, čo všetko z nášho života je s peniazmi spojené. Dozvedeli sa ako peniaze vznikli, aké majú ochranné prvky, počítali rodinný rozpočet, zisťovali ako reklama a sociálne siete vplývajú na ich myslenie, museli si dávať pozor na ochranu osobných údajov, učili sa platiť bezhotovostne a sledovali nástrahy, ktoré na nich vplývajú. Nakupovali on line, v zmenárni si menili peniaze, zistili aký je rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou, medzi hrubou a čistou mzdou.

            Pátrali po odpovediach na tieto otázky:  

            • Ktorí ľudia sú podľa vás bohatí?
            • Čo sa dá kúpiť za peniaze a čo nie?
            • Môže mať človek aj viac zdrojov príjmov?
            • Vieme šetriť?
            • Aké finančné inštitúcie existujú a ktoré finančné produkty a služby nám poskytujú?
            • Na čo si treba dať pozor pri hypotéke?
            • Čo je výhodnejšie? Kúpa vlastného bývania alebo prenájom?

             

            Aktivít v rámci jednotlivých tém bolo veľa. Veríme, že takéto praktické a inovatívne vyučovanie ich pripraví na život v dnešnej modernej dobe.

             

            Mgr. Lenka Paľová