• Oznámenie o udelení riaditeľského voľna...

          • Riaditeľka Základnej školy Teodora Jozefa Moussona, T. J. Moussona 4, Michalovce, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods.5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom  6. – 9. ročníka z dôvodu TESTOVANIA –T5 – 2022  dňa 18.mája 2022 riaditeľské voľno. V tento deň sú všetci žiaci 6. – 9. ročníka automaticky odhlásení zo stravy.  Žiaci 1. – 4.roč. ( I.stupeň ZŠ ) majú riadne vyučovanie.

                                                                                     Valéria Kocúrová, riaditeľka školy

          • Plný autobus medailí....

          • O svojich všestranných schopnostiach nás presvedčili najmladší atléti v prvom kole Detskej P-T-S, ktoré sa konalo v Prešove spoločne za Prešovský a Košický kraj.  V kategórii starších detí (r.2011 – 13)  získali 3. miesto a v kategórii mladších (r.2014 – 16) , kde sme nominovali dve družstvá, získali 1. a 2. miesto. Všetci naši súťažiaci sa tak vrátili domov s medailou na krku, odhodlaní zabojovať aj v druhom postupovom kole a pokúsiť sa postúpiť v kategórii starších do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať v júni v športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne. Reprezentovali nás: Lukáš Tomáš, Richard Fecko, Maxim Bocko, Katarína Dziaková, Michaela Mattová, Carolyn Hamadejová, Maximilián Andrišov, Adam Ušiak, Terézia Balogová, Zuzana Chripáková, Tamara Fecková, Miriam Stavrovská, Adam Kolesár a Šimon Tomáš. Všetkým srdečne blahoželáme !

                                                                                                   Ingrid Štefanisková

          • ICILS 2023

          • Naša škola bola vybraná medzinárodným centrom (IEA Hamburg) spomedzi všetkých základných škôl na Slovensku do výskumnej vzorky približne 30 škôl, ktoré sa v roku 2022 zúčastnia pilotného merania medzinárodnej štúdie ICILS 2023 - Medzinárodná štúdia počítačovej a informačnej gramotnosti.

             

            Medzinárodnú štúdiu ICILS na Slovensku uskutočňuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej MŠVVaŠ SR), a to prostredníctvom Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (ďalej NÚCEM) v súlade s § 154, ods. 6 Zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. NÚCEM je národným koordinačným centrom tejto medzinárodnej štúdie na Slovensku.

             

            ICILS je výskumný projekt zameraný na hodnotenie počítačovej a informačnej gramotnosti a uskutočňuje sa pod záštitou IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) – Medzinárodnej asociácie pre hodnotenie výsledkov vzdelávania od roku 2013. Meranie prebieha v približne 30-tich krajinách celého sveta. Cieľovou skupinou štúdie na Slovensku sú žiaci 8. ročníka základných, špeciálnych základných škôl a zodpovedajúceho ročníka osemročných gymnázií (tretí ročník/tercia). Medzinárodná štúdia ICILS sa realizuje v elektronickej podobe prostredníctvom PC či notebookov.

             

            Štúdia sa realizuje v dvoch fázach. V prvej fáze sa v priebehu mája 2022 na vybranej vzorke škôl z každej zúčastnenej krajiny uskutoční overovanie nástrojov tzv. pilotné meranie, ktorého súčasťou je aj Naša škola. Hlavné meranie zamerané na zber údajov a ich vyhodnotenie sa bude na Slovensku realizovať na jar 2023.

             

            Pilotné meranie štúdie ICILS sa uskutoční na Našej škole 19.5.2022 o 08:00 hod. v ZERO učebni a bude trvať približne 3,5 hodiny (210 minút). Merania sa zúčastnia žiaci VIII.B triedy. Žiaci vyplnia test z počítačovej a informačnej gramotnosti, Dotazník pre žiaka a test z informatického myslenia (computational thinking). Súčasťou merania je aj Dotazník o škole určený riaditeľovi školy, Dotazník pre koordinátora IKT a Dotazník pre učiteľov vyučujúcich ôsmy ročník ZŠ. Výsledky merania ICILS 2023 nebudú zverejnené za jednotlivých žiakov, učiteľov alebo školu.

             

             Viac informácií o tejto dôležitej medzinárodnej štúdii môžete nájsť tiež na webovej stránke MŠVVaŠ SR www.minedu.sk. Základné informácie týkajúce sa priebehu a realizácie testovania ICILS, ako aj publikácie venované výsledkom štúdie je možné nájsť aj na webovej stránke NÚCEM (www.nucem.sk) - v sekcii „Merania“ – záložka „Medzinárodné merania – ICILS“.

          • DEŇ ZEME V ZELENEJ MOUSSONKE PO SVOJOM...

          • Deň Zeme si všetci členovia Moussonky pripomenuli v piatok 22. apríla ako inak, po svojom na zeleno. Úvod dňa pozostával s  rôznych vzdelávacích aktivít. Každá trieda predstavovala istú časť Zeme. Napríklad kyslík, more, vodu, pôdu, rozkvitnutú lúku, les, koraly, včielky, dážďovky, mravce, slnko, krtkovia ap.  Tejto časti Zeme symbolicky prispôsobili aj svoje oblečenie a rekvizity. Všetci skúmali a zisťovali, aká je ich úloha v rámci Zeme ako celku. Starší učili mladších, deti vysvetľovali učiteľom, pracovali v skupinách vo vonkajšom areáli školy, hľadali informácie na internete. Vhodnou formou spracované údaje následne zástupcovia tried prezentovali pred celou školou. Zistili sme, že nech sme čokoľvek na našej planéte, jeden bez druhého nedokážeme existovať a sú medzi nami silné putá. Druhá časť dňa bola pracovná. Všetci sme sa rozbehli po blízkom okolí školy a upratali ho od odpadu. Veľmi nás teší skutočnosť, že vďaka kvalitnej  a dlhodobej environmentálnej výchove v našej škole, odpadu nebolo veľa. Týmto dňom sme sa pridali k výzve programu Zelená škola Čo robím pre planétu Zem ?

            Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, neničme ju!“ —  Jurij Gagarin sovietsky pilot a kozmonaut


            Lenka Paľová

          • Deň NAOPAK - symbol zábavy a smiechu...

          •    Počas 1. apríla sa tradične a takmer na každom mieste žartuje. 1. apríl je najmä o zábave,

            žartíkoch a dobrej nálade.

            Žiaci Základnej školy T. J. Moussona  na tento deň sa nielen tešili, ale aj starostlivo pripravili.

            Chceli sme, aby si tento bláznivý deň všetci spoločne dobre užili.

               Úlohy sa vymenili a mnohí žiaci sa chopili učiteľského žezla. Keďže bol deň naopak, žiaci

            učili učiteľky, písali s nimi testy, diktáty...Pootáčané lavice, stoličky a za nimi sediace a učiace sa učiteľky - to bola tvrdá realita v tento deň v mnohých triedach. Aj chudák kalendár si užil svoje!  Nápis na tabuliach  EMECHCEN AS  ŤIČU!  bol mottom tohto dňa. Aj oblečenie žiakov i niektorých pedagógov harmonizovalo s týmto dňom – tričká a mikiny oblečené boli naopak.

            Najmenší si užívali pyžamovú párty v školskom klube s hebkými vankúšikmi a dekami. Bolo to super! Najstarší žiaci učili najmladších – riešili zábavné úlohy, robili zaujímavé pokusy…

            V tento deň o prekvapenia nebola núdza. Jedni pre p.učiteľku zložili žartovnú básničku, iní sa decentne schovali pred hodinou slovenčiny alebo angličtiny ...piatačky, šiestačky sa rozhodli

            byť triednymi upratovačkami – poumývali podlahu na chodbe, poutierali v triede prach. V ich

            výbave nechýbali handry, vedrá, čistiace prostriedky…

               Celý deň sa niesol v znamení smiechu, zábavy, žartíkov a vzájomného doberania sa. Mnohým bolo ľúto, že takéto školské dni sa neopakujú častejšie.

            Bolo to spestrenie jarného dňa a vyčarenie úsmevov na tvárach našich žiakov. Faktom však je, že úsmev a smiech ešte nikomu neuškodili, práve naopak!

            Jednoducho bol to super deň!

                                                                                                                                       Mgr. Rudášová D.                                  

          • VZDELÁVANIE V MATICI...

          • Michalovský Dom Matice slovenskej ako pilier  národného povedomia  Slovákov navštívili žiaci ôsmeho ročníka Základnej školy T. J. Moussona v marcových dňoch v rámci  vyučovacej hodiny dejepisu.

            Náš cieľ bol jasný. Využiť možnosť ako rozšíriť dejepisné vedomosti žiakov  o Matici slovenskej  pôsobiacej v našom regióne, oboznámiť sa s jej poslaním, zameraním a aktivitami. Táto návšteva mala prispieť k upevňovaniu vlasteneckého povedomia u mladých ľudí.

            V úvode exkurzie sme si uctili spomienku na Adolfa Ivanoviča Dobrianskeho pri príležitosti 121. výročia jeho úmrtia. V doprovode  riad. DMS v Michalovciach PhDr. Karin Obšatníkovej a vedeckého tajomníka MS v Martine PhDr. Lukáša Perného sme položili veniec pri jeho pamätníku.

            A.I. Dobriansky bol významný dejateľ, ktorého zvyknú označovať ako rusínskeho Štúra. Pričinil sa o povznesenie  nielen rusínskeho národa, ale aj slovenského, českého, srbského. Spolupracoval so štúrovcami a podieľal sa na kodifikácii spisovnej slovenčiny, ochraňoval slovanské národy v Uhorsku, pôsobil v matičnom výbore, zaslúžil sa o povolenie Stanov MS.

            Po chvíľkovom rozjímaní pri buste Dobrianskeho sme pokračovali v matičných priestoroch. Vypočuli sme si prednášku spojenú s besedou v podaní vzácneho hosťa z Martina, vyššie spomínaného vedeckého tajomníka MS. Zaujímavé bolo rozprávanie o kultúrnej, vedeckej a osvetovej činnosti MS v národnom kontexte. Vyzdvihol rok 2022, pretože je vyhlásený  Maticou  za ROK ODKAZU ŠTÚROVCOV,  keďže si z ich radov pripomíname u viacerých 200. výročie ich narodenia – J. Kráľ, J. Rotarides, J. Francisci, J. Kalinčiak a ďalší.

               Z exkurzie sme odchádzali s novými poznatkami a príjemnými dojmami. Touto cestou sa chcem poďakovať p. riad. DMS v Michalovciach za jej ústretovosť a výbornú spoluprácu.

             

                                                                                                              Mgr. D. Rudášová

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľka  Základnej školy Teodora Jozefa Moussona, T. J. Moussona 4, Michalovce  oznamuje, že v súlade s § 150 ods.5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje  žiakom 5. – 8. ročníka riaditeľské voľno dňa   6.apríla 2022    ( streda ) z organizačných dôvodov – Testovanie 9.

            Žiaci 1.- 4.ročníka budú mať vyučovanie podľa riadneho rozvrhu hodín – návšteva divadelného predstavenia / pokyny TU/