• Ersmus+ deň druhý

          • Druhý deň : návšteva školy. Dnešný deň navštívili pani učiteľky bilingválnu základnú školu Grundskolan Norsen. Žiaci sa na tejto škole učia švédsky, fínsky, anglický jazyk a štvrtý jazyk je voliteľný a to nemecký, španielsky alebo francúzsky. Pani učiteľky mali možnosť sledovať výučbu anglického jazyka u ôsmakov a deviatakov a hodinu výtvarnej výchovy u ôsmakov. Vyučovacie hodiny trvajú 65-75minút. Poobede navštívili ostrov Suomenlinna, ktorý bol v minulosti námornou obrannou pevnosťou pred vjazdom do hlavného mesta Helsinky.  

          • Erasmus+ Fínsko-deň prvý

          • V rámci projektu erasmus+ sa naše pani učiteľky zúčastňujú týždenného job shadowingu v Helsinkách. Prvý deň  spolu s ich mentorkou Leenou navštívili Albert kindergarten - materskú bilingválnu školu, kde sa mohli pozrieť, ako prebieha vyučovanie anglického jazyka u najmenších. Ďalej ich čakalo množstvo pamiatok a významných miest v Helsinkách : miestne knižnice, ktoré sú v meste veľmi obľúbené a sú miestom, kde sa stretávajú všetky generácie. Navštívili múzea, katedrály, prístav, hudobné centrum, univerzitu, vyhliadkovú vežu. Denný počet krokov 21365 💪

          • Detský atletický míting

          • Školský rok sa nám rozbieha, ale atlétom sa sezóna blíži ku koncu. Záverečné preteky absolvovali naše atletické nádeje v nedeľu 17.9.2023 v areáli ZŠ na Komenského ulici.

            V konkurencii pretekárov zo 6 atletických klubov z nášho mesta, Košíc, Trebišova či Bardejova si počínali veľmi dobre. Na stupne víťazov vystúpili Michaela Mattová , Zuzana Chripáková, Lukáš Tomáš, Richard Fecko, Adam Kolesár, Adam Ušiak, Maximilián Andrišov a Marián Jacko.

            Okrem medailí si odniesli domov aj pekné vecné ceny. Srdečne blahoželáme a veríme, že im záujem o atletiku pretrvá aj do ďalších rokov.

          • Zbierka sa rozširuje

          • Len týždeň po úspechu na Európskych detských atletických hrách v Brne súťažila Nelka Kucáková o medaily aj v Dubnici nad Váhom.

            Svoj nesporný talent predviedla (vekom ešte mladšia žiačka) na Majstrovstvách Slovenska v atletike starších žiakov a žiačok. V behu na 300 m vybojovala 2. miesto a na polovičnej trati jej stotina sekundy k 2. miestu chýbala.

            Ziskom dvoch umiestnení na stupňoch víťazov sa stala najmladšou medailistkou týchto majstrovstiev. Srdečne blahoželáme!

          • Cestovateľská výzva za pamiatkami UNESCO

          • Leto nám síce pred pár dňami skončilo a my už sedíme v školských laviciach, aby sme získali nové vedomosti a zručnosti, ale skúsme si ešte zaspomínať na to krásne obdobie plné oddychu.

            Ešte pred letnými prázdninami sme v rámci členstva v Sieti Pridružených škôl UNESCO vyhlásili výzvu, aby ste nám posielali fotografie navštívených pamiatok zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. A tak sme sa mohli aspoň na chvíľu preniesť do ďalekého Egypta (Luxor, Théby s nekropolou), Turecka (vrch Nemrut Dag, najstaršia ľudská stavba Göbekli Tepe), turisticky vyhľadávaného Grécka (historické centrum mesta Rhodos), obľúbeného Chorvátska (historické centrum mesta Trogiv), Nemecka (archeologický skanzen pri Bodamskom jazere) či Talianska (Šikmá veža v Pise, historická časť mesta San Gimignano, historická časť mesta Florencia a historická časť mesta Siena). Naši žiaci i učitelia obdivovali pamiatky aj u našich susedov v Česku (Arcibiskupský zámok v Kroměříži, Stĺp Najsvätejšej Trojice v Olomouci, historické centrum Prahy), Poľsku (centrum mesta Krakov so zámkom Wavel, koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau) či Rakúsko (zámok Schönbrunn, historické centrum Viedne).

            Teší nás, že ste počas leta nezabudli ani na krásne slovenské pamiatky a prírodné úkazy (drevené chrámy na severovýchode Slovenska, artikulárne kostoly v Kežmarku a Tvrdošíne, Spišský hrad, historické centrum Levoče a Bardejova, Vlkolínec, jaskyňa Domica, Gombasecká jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa, Tatranský národný park, Morské oko).

            Veríme, že sme aj takouto formou prispeli jednak k poznávaniu významných historických a prírodných pamiatok, ktoré si zaslúžia našu pozornosť a náležitú ochranu, ale taktiež sme chceli inšpirovať aj ostatných, aby spoznávali svetové kultúrne dedičstvo zapísané v UNESCO. Nehovoriac o tom, že je nevyhnutné stále pripomínať potrebu chrániť pamiatky pre ďalšie generácie. I preto v tejto výzve pokračujeme. Vaše fotografie, z ktorých následne vytvoríme interaktívnu mapu “Moussonkáči na cestách”, posielajte na zs1unesco@gmail.com. Tešíme sa na vaše fotografie.

             

            Mgr. Matúš Burda

          • Do tretice s medailou

          • Výnimočné úspechy dosahuje elitná atlétka našej školy Nela Kucáková. V dňoch 2.-4.9.2023 sa po tretíkrát zúčastnila prestížnych pretekov European Kids Athletics Games v Brne (Česká republika).

            V silnej medzinárodnej konkurencii 240 dievčat z rôznych štátov Európy ( celkovo 2700 pretekárov) nás opäť výborne reprezentovala. Svoju doterajšiu zbierku dvoch zlatých a dvoch strieborných medailí z predchádzajúcich rokov EKAG rozšírila o tretiu striebornú v behu na 150 metrov.

            Pridala k nej aj skvelé 6.miesto vo finále behu na 60m, kde ju od bronzu delili iba tri stotiny sekundy. V oboch prípadoch si vynikajúco zlepšila svoje osobné rekordy, ktoré sa blížia k slovenským rekordom v jej vekovej kategórii. Prajeme jej veľa športových úspechov v ďalších pretekoch.

          • Naši chlapci víťazne....

          • Elitné tímy z Česka a Slovenska sa v dňoch 31.8-2.9.2023 zúčastnili štvrtého ročníka  medzinárodného mládežníckeho turnaja  Trenčín Floorball Games 2023. V kategórii mladších žiakov sa predstavilo 7 tímov. Ako nováčika pozvali FBK Michalovce, keďže si hru michalovských florbalistov všimli usporiadatelia v júni na otvorených majstrovstvách Slovenska, kde sme získali 7. miesto. Už vtedy tréneri  staršej prípravky a mladších žiakov, ktorí trénujú vrámci CVČ-Florbal na ZŠ T. J. Moussona,  dostávali na každom kroku pochvalu od cudzích fanúšikov, že sa na hru chlapcov veľmi dobre pozerá. Keďže dvoch hráčov tesne pred týmto turnajom neobišlo zranenie, ochotne nám pomohli naše dievčatá.

            Na tento turnaj sme išli s veľmi malou dušičkou ale obrovskou chuťou hrať. To sa chlapcom a dievčatám aj podarilo. Kategóriu mladších žiakov pri svojej premiérovej účasti ovládli a počas celého turnaja neokúsili trpkosť porážky.  Do Allstar Team sa svojimi výkonmi dostali  Filip Ivanko(pravý útočník) a Patrik Čornej(center) a najlepším hráčom celého turnaja sa stal Samuel Svobodník. Chlapcom a dievčatám ZŠ T.J.Moussona patrí veľká vďaka za reprezentáciu školy a mesta Michalovce. Za všetkým stojí obrovská snaha, chuť venovať sa deťom, ochota obetovať všetok svoj čas našim pedagógom.

          • Organizácia slávnostného otvorenia školského roka 2023/2024

          • Organizácia slávnostného otvorenia školského roka 2023/2024 pre žiakov 1. ročníka

            04.09.2023 - príchod žiakov a rodičov na školský dvor od 08:00 do 08:30 hod. Školská taška nie je potrebná.

            Po slávnostnom otvorení školského roka bude stretnutie rodičov v triedach (1. rodičovské združenie) – úvodné informácie (edupage, ZRPŠ, krúžky, triedny fond atď.). O deti sa postarajú pani vychovávateľky.

            05.09.2023 – 08.09.2023 sa žiaci učia 3 vyučovacie hodiny a pokračujú v činnosti v ŠKD. Od 11.09.2023 sa žiaci vyučujú podľa rozvrhu hodín.

             

            Organizácia slávnostného otvorenia školského roka 2023/2024 pre žiakov 2. až 9. ročníka

            04.09.2023 - príchod žiakov do svojich tried o 08:00 hod.

            nové triedy:

            5.A – minuloročná 9.A - tr.uč. G. Andrišová.

            5.B – minuloročná 9.B – tr.uč. M. Mižáková.

            5.C – minuloročná 6.B (prvá trieda smerom k dielni) – tr.uč. M. Vaľová.

            7.B – 2. poschodie – minuloročná učebňa NEJ.

            08:30 hod. – slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024 na školskom dvore.

            Po slávnostnom otvorení dostanú žiaci ďalšie pokyny v triedach od triednych učiteľov. Žiaci budú v škole do 10:00 hod.

            05.09.2023 - triednické hodiny: 2. až 4. ročník – 4 vyučovacie hodiny, potom obed a ŠKD. 5. až 9. ročník – 5 vyučovacích hodín, potom obed a koniec vyučovania.

            Od 06.09.2023 sa žiaci vyučujú podľa rozvrhu hodín.

             

             

          • Letný tábor ...slovo na záver...

          • V dňoch 21.8. – 25.8.2023 sa na našej škole T.J.Moussona konal denný mestský tábor. Čo všetko sme videli a zažili môžete vidieť v našej fotogalérii.

            V pondelok sme sa zoznámili, vytvorili táborovú vlajku a táborové šiltovky. Navštívili sme krajskú hvezdáreň  a získali vedomosti o astronómii a kozmonautike.

            Utorok sme strávili na dopravnom ihrisku v Sobranciach, kde pán Onder doprial deťom možnosť zažiť reálne situácie, ktoré môžu nastať na cestách. Medzi nimi bola aj dopravná nehoda. Deti sa veľa dozvedeli o bezpečnosti v cestnej premávke.

            Poobede nás v škole navštívila pani maliarka Chocholáčková,  vďaka ktorej si deti vytvorili vlastné umelecké dielo.

                           Stredu sme strávili v Zemplínskom múzeu a vďaka milej pani sprievodkyni sa deti po náučnej prechádzke históriou mohli realizovať v tvorivej dielničke. Za odmenu sme si dopriali sladké potešenie v podobe zmrzliny.

            Poobede sa deťom veľmi páčili športové aktivity, ktoré si pre nich pripravila  profesionálna trénerka Gymnathlonu.

                           Vo štvrtok nás milý šofér autobusu vyviezol až na Morské oko, kde nás už čakal lesný pedagóg. Ďakujeme, že nám sprístupnil kaštielik grófky Gladys Vanderbilt-Széchenyi a predstavil faunu a flóru v tejto oblasti. Deti boli ozaj nadšené, keď vedeli správne odpovedať na otázky v kvíze, ktorý si pre nich ujo lesník pripravil.

                           Piatok bol venovaný zábave a rozlúčke. S deťmi sme robili rôzne tvorivé aktivity a športové súťaže v hale aj telocvični . Ďakujeme aj hasičom, že nám prišli porozprávať, aký je oheň nebezpečný. Ani sme sa nenazdali a týždeň plný zábavy a nových kamarátstiev sa skončil.

                           Ešte raz veľká vďaka všetkým. Všetkým našim pani kuchárkam, ktoré nám každý deň pripravovali chutné jedlá, pani upratovačkám, že nás každé ráno čakala čistá trieda. Pre nás, organizátorov, tohto tábora, bol každý deň špeciálny a výnimočný.

                           Užite si posledné dni prázdnin a želáme Vám veľa šťastia do nového školského roka.

             

            Alena Kočišová a Alena Eštoková

          • Moussonkáči na cestách

          • Prázdniny sú už za rohom a určite už každý z vás premýšľa o tom, ako strávi nasledujúce dva letné mesiace. Niekto sa vyberie na dovolenku k moru. Iný možno zase navštívi svetové historické pamiatky. Možno sa medzi vami nájdu aj takí, ktorí vymenia pieskové pláže či šum mora za krásy prírody.

            Či už plánujete dovolenku alebo výlet na Slovensku alebo v zahraničí, podeľte sa o vaše zážitky so svojimi kamarátmi. V rámci medzinárodného projektu Siete Pridružených škôl UNESCO sme sa rozhodli vyhlásiť výzvu zameranú na mapovanie pamiatok UNESCO, ktoré počas leta navštívite. Fotografiu aj s krátkym popisom nám môžete poslať na zs1unesco@gmail.com alebo priamo na EduPage. Odborná porota následne ocení najoriginálnejšiu fotografiu, ktorej autor bude ocenený.

            Okrem toho vytvoríme z vašich fotografií interaktívnu mapu s názvom "Moussonkáči na cestách", ktorá bude dokumentovať našu cestu za pamiatkami UNESCO. Tešíme sa na vaše fotografie. Prajeme vám leto plné zážitkov. 

             

            Školský tím Siete Pridružených škôl UNESCO

          • Robotika s Emou

          • Neodmysliteľnou súčasťou školskej informatiky je robotika. Vďaka príspevku z rodičovskej rady sme na konci minulého školského roka zabezpečili sadu Robotika s Emou – včielky Emy, panely s príkazmi, podložky a nevyhnutné pracovné zošity pre prácu všetkých žiakov 1. stupňa. Žiaci 2. – 4. ročníka konštruovali, riadili a programovali budúce správanie robota na hodinách informatiky.

            Žiaci prvého ročníka sa s Emou zoznámili na konci tohto školského roka a dnes úspešne dokončili Prvé kroky – aktivity A  - E.. Pri riešení väčšiny úloh pracovali žiaci v tímoch po štyroch alebo po troch, s jednou Emou a podložkou, ktorú chránilo plexisklo,  v neustálych diskusiách o spoločnom postupe. Tešíme sa, že si  Ema našla cestu ku každému žiakovi 1. – 4. ročníka.

          • Celoslovenské finále Jazykový kvet 2023

          • Našim jazykovo zdatným žiakom, ktorí z krajského finále akreditovanej súťaže Jazykový kvet postúpili do celoslovenského kola, sa opäť darilo a získali vo svojich kategóriách pekné umiestnenia. V umeleckom prednese poézie a prózy v ruskom jazyku z cudzojazyčného prostredia získala 1.miesto Darija Medvegyeva zo VII.C. 

            V nemeckom jazyku v prednese poézie a prózy v prevzatej tvorbe si 2.miesto vybojovala Nina Kobová zo VII.B. V anglickom jazyku naši šikovní tretiaci z 3.A s divadielkom One For All, All For One skončili na krásnom 1.mieste. Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Opäť sa potvrdilo, že učiť sa cudzie jazyky je v súčasnosti dôležité a dobre ovládať aspoň jeden cudzí jazyk je dnes už takmer životnou nevyhnutnosťou. Nezabúdajme teda na príslovie „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“.  

             

            PK CJ