• Dve zlaté medaily...

          • Svoje doteraz najúspešnejšie preteky absolvovala skvelá atlétka z našej školy Nela Kucáková. V dňoch 31.8.-2.9.2024 sa zúčastnila medzinárodných pretekov European Kids Athletics Games v Brne ( Česká republika), ktoré sú považované za najväčšie preteky pre atlétov do 15 rokov v Európe . V silnej medzinárodnej konkurencii zvíťazila v behu na 60 m aj v behu na 300 m. V oboch prípadoch si vynikajúco zlepšila svoje osobné maximá, ktoré sa blížia k slovenským rekordom v jej vekovej kategórii. Bola to krásna odmena za vynaložené úsilie a námahu, obetovanú dovolenku a voľný čas. Veríme, že jej chuť pretekať bude ešte dlho prinášať radosť tak jej rodine a športovej verejnosti ako ju prináša nám.

                                                                                                                       Mgr. Ingrid Štefanisková

          • Organizácia slávnostného otvorenia školského roka 2024/2025

          • Organizácia slávnostného otvorenia školského roka 2024/2025 pre žiakov 1. ročníka

            02.09.2024 - príchod žiakov a rodičov na školský dvor od 08:00 do 08:30 hod. Školská taška nie je potrebná.

            Po slávnostnom otvorení školského roka bude stretnutie rodičov v triedach čiže 1. rodičovské združenie – úvodné informácie (edupage, ZRPŠ, krúžky, triedny fond atď.). O deti sa postarajú pani vychovávateľky.

            03.09.2024 – 06.09.2024 sa žiaci prvého ročníka učia 3 vyučovacie hodiny a pokračujú v činnosti v ŠKD. Od 09.09.2024 sa žiaci vyučujú podľa rozvrhu hodín.

            Organizácia slávnostného otvorenia školského roka 2024/2025 pre žiakov 2. až 9. ročníka

            02.09.2024 - príchod žiakov do svojich tried o 08:00 hod.

            nové triedy:

            4.C- poschodie od ulice ( 2.trieda za kabinetom MAT) – tr. uč. D. Horňáková

            5.A – poschodie od ulice ( 3.trieda za kabinetom ANJ)  - tr.uč. I. Porvazníková

            5.B – poschodie od dvora ( 2.trieda za školským archívom)  – tr.uč. J. Husárová

            5.C – poschodie od ulice ( pri učebni CJ vľavo)  – tr.uč. L. Kyselová

            8.B – 2. poschodie ( odborná učebňa biológie)

            8.D – 2. poschodie ( oproti odbornej učebni fyziky)

             

            08:30 hod. – slávnostné otvorenie šk. roka 2024/2025 na školskom dvore.

            Po slávnostnom otvorení dostanú žiaci ďalšie pokyny v triedach od triednych učiteľov. Žiaci budú v škole do 10:00 hod.

            03.09.2024 - triednické hodiny: 2. až 4. ročník – 4 vyučovacie hodiny, potom obed a ŠKD.

            5. až 9. ročník – 5 vyučovacích hodín, potom obed a koniec vyučovania.

            Od 04.09.2024 sa žiaci vyučujú podľa rozvrhu hodín.

          • Supertrieda.....

          • Naša trieda 7.B ukončila tento školský rok účasťou na Celoslovenskom kole súťaže Supertrieda.

            Tohtoročná téma znela: Múdrosť ľudovej rozprávky....

            Pripravili sme si 15 minútový  hudobno, tanečno, rozprávkový príbeh o Pavlovi Dobšinskom a jeho rozprávkových postavičkách. Vo svojej kategórii sme zvíťazili a súčasne sme sa už  po druhýkrát stali absolútnymi víťazmi Supertriedy. 

            Inšpiráciou nám boli Slnečné hodiny v Drienčanoch. V tejto malej, ale malebnej dedinke ukrytej medzi kopcami a Teplým vrchom nás na každom kroku sprevádzali vyrezávané rozprávkové postavičky. Tu spisovateľ a rozprávkar P. Dobšinský pôsobil 20 rokov ako evanjelický kňaz. Práve tam vznikali všetky tie čarovné, ale aj strašidelné príbehy

            Po ceste do Bratislavy sme sa v Drienčanoch zastavili, dozvedeli sme sa ďalšie zaujímavosti o tom, ako vznikali príbehy, ktoré poznajú všetky deti, ale aj ich rodičia. Ale najsilnejší moment bol, keď sme si celú Supertriedu mohli prejsť – zaspievať aj zatancovať práve pri Dobšinského Slnečných hodinách.

            Renáta Perunková –triedna učiteľka

             

          • Moussonkáči na cestách

          • Prázdniny sú už za rohom a určite už každý z vás premýšľa o tom, ako strávi nasledujúce dva letné mesiace. Niekto sa vyberie na dovolenku k moru. Iný možno zase navštívi svetové historické pamiatky. Možno sa medzi vami nájdu aj takí, ktorí vymenia pieskové pláže či šum mora za krásy prírody.

            Či už plánujete dovolenku alebo výlet na Slovensku alebo v zahraničí, podeľte sa o vaše zážitky so svojimi kamarátmi. V rámci medzinárodného projektu Siete Pridružených škôl UNESCO sme sa rozhodli vyhlásiť výzvu zameranú na mapovanie nehmotných (fujara, gajdy, modrotlač, bábky) a hmotných pamiatok UNESCO, ktoré počas leta navštívite. Fotografiu aj s krátkym popisom nám môžete poslať na zs1unesco@gmail.com alebo priamo na EduPage. Odborná porota následne ocení najoriginálnejšiu fotografiu, ktorej autor bude ocenený.

            Okrem toho vytvoríme z vašich fotografií interaktívnu mapu s názvom "Moussonkáči na cestách", ktorá bude dokumentovať našu cestu za pamiatkami UNESCO. Tešíme sa na vaše fotografie. Prajeme vám leto plné zážitkov. 

             

            Školský tím Siete Pridružených škôl UNESCO

          • Výlet do tajov banských miest

          • Školský rok plný aktivít a podujatí triedy VII.C a VII.D ukončili výletom na strednom Slovensku. Počas dvoch dní sme postupne navštívili Banskú Štiavnicu, Kremnicu a Banskú Bystricu, ktoré sa v stredoveku preslávili ťažbou zlata, striebra a medi.

            Prvý deň sme strávili v Banskej Štiavnici, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Veľkým zážitkom bolo sfáranie do bane. Nasledujúci deň sme sa presunuli do Kremnice. Tá nás očarila útulným námestím s najbohatšie zdobeným morovým stĺpom v Európe. Návštevu mesta sme zakončili prehliadkou mincovne. Popoludní sme si vychutnali prechádzku Banskou Bystricou. Naše potulky sme ukončili v Múzeu SNP, kde nechýbal pútavý výklad lektora. 

            Mgr. Matúš Burda

            PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

          • JBL JUMP FEST 2024

          • Tohto roku sa klasický atletický dvojboj v šprinte a skoku do diaľky JBL JUMP FEST pozmenil. V historickom centre Košíc, priamo pri Dóme sv. Alžbety, v uliciach premenených na špičkové športoviská sa súťažilo v skoku do diaľky a po novom aj v skoku do výšky.

            Pretekári boli motivovaní atmosférou aj atletickými hviezdami na čele s olympijským víťazom a majstrom sveta v skoku do výšky z Talianska. Gianmarco Tamberi ochotne pózoval pri fotení, či rozdával autogramy. Našu školu v súťaži žiakov reprezentoval  Lukáš Tomáš. V skoku do diaľky získal 2. miesto. A tiež si ukoristil záber s hviezdou J. Veríme, že práve atletické vzory a jedinečná atmosféra špičkovej atletiky v historickom centre mesta, môžu byť správnou cestou ako motivovať deti a pritiahnuť širokú verejnosť ku kráľovnej športu.

            Mgr. Ingrid Štefanisková

          • Stali sme sa Školou priateľskou k deťom - UNICEF

          • V školskom roku 2023/2024 sa naša škola zapojila do programu Slovenskej nadácie pre UNICEF, ktorý je určený pre materské, základné a stredné školy. Žiaci v rámci hodín občianskej náuky pod vedením učiteľov plnili rôzne úlohy a realizovali aktivity spojené s poslaním UNICEF.

            Jednou z aktivít bol aj workshop pre žiakov IX.A triedy, ktorý viedol Filip Morč. Deviatakom predstavil poslanie Detského fondu Spojených národov. Lektor sa vo svojej prednáške zameral na environmentálne problémy, ktoré v dnešnej dobe ovplyvňujú život každého jedného z nás.

            Poslednou aktivitou v rámci celoročného programu bolo vyplnenie formulára. Po splnení všetkých podmienok sme získali certifikát Škola priateľská k deťom - UNICEF pre školský rok 2023/2024. Poďakovanie patrí všetkým žiakom, ktorí sa do programu zapojili. 

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Lucia Jägerová

            Mgr. Radoslav Sunitra

          • Ruské slovo

          • Ruské slovo - 1. miesta z CK

            1.miesto - I.stupeň skupinový spev

            1.miesto - Ella Miľová - I. stupeň sólový spev

            1.miesto - II. stupeň skupinový spev

            1. miesto - Zoja Bosáková - próza

            1. miesto Diana Stefany Demková - poézia I. stupeň poézia

            1.miesto Darija Medvegyeva - II. stupeň poézia RP

            1. miesto Denisa Leona Becanič - II. stupeň próza RP

          • Fugova domovina

          • Regionálna literárna a výtvarná súťaž Fugova domovina má za sebou ďalší úspešný ročník. Je určená pre deti materských škôl a žiakov základných škôl a jej cieľom je rozvíjať tvorivé schopnosti detí v literárnej a výtvarnej tvorbe, podnecovať záujem o spoznávanie vlastného regiónu a jeho významných osobností. V Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach sa dňa 20.6.2024 konalo vyhodnotenie už 13.ročníka tejto súťaže, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci. Zaslúžia si veľkú pochvalu, pretože  za svoju kreativitu a skvelé nápady získali pekné umiestnenia:

            Literárna tvorba:

            IV.kategória - poézia – 1.miesto – Sofia Lukáčová, VI.C

            IV.kategória - próza  - 1.miesto – Diana Doliňáková, VII.B

            Výtvarná tvorba:

            II.kategória –   1. miesto – Petra Bodová, II.B

            Ocenenie Domu Matice slovenskej – Laura Fiľková, II.B 

             

            Výhercom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

             

            PK SJL

          • Cestovanie časom s príbehovou vzdelávacou hrou

          • 19. júna 2024 zavítala na našu školu lektorka Mgr. Ivana Ličáková, DiS. art., aby žiakom 6. ročníka predstavila novú vzdelávaciu hru s názvom Heritage Quest AR. V prvej časti workshopu sa žiaci prostredníctvom 12-ročného Félixa presunuli do rímskeho obydlia Villa rustica neďaleko starobylého vojenského tábora Gerulata na území dnešného Slovenska.

            Žiaci prostredníctvom vzdelávacej hry skúmali každodenný život rímskych obyvateľov či architektúru v 2. storočí. Po úspešnom zvládnutí všetkých úloh šiestaci pracovali s pracovným listom, ktorý si následne spolu s lektorkou rozobrali.

            Na záver nechýbal ani kvíz. Dvojhodinový workshop aj vďaka zaujímavej forme a príjemnému prostrediu ubehol veľmi rýchlo. Žiaci mali možnosť zažiť aj takúto netradičnú formu vyučovacej hodiny dejepisu. Veríme, že sa im to páčilo a niečo nové sa o starovekom Ríme naučili.

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Miroslava Danková

          • Najlepší skokan do diaľky v našom kraji...

          •  V sobotu 15.6.2024 prebehli Majstrovstvá Východoslovenského atletického zväzu  jednotlivcov mladšieho  a najmladšieho žiactva, kde súťažili aj naši žiaci. Majstrom VsAZ v skoku do diaľky mladších žiakov sa stal  Lukáš Tomáš výkonom 474 cm. V kategórii najmladších žiakov získal Maximilián Andrišov 3.miesto ( 31,73 m) a Adam Kolesár 5.miesto ( 29,98 m) v hode kriketovou loptičkou. Obaja súťažili aj v behu na 600m kde vybojovali 7. a 6.miesto. Výborne sa darilo aj našej štafete v behu na 4x60m v zložení Maxim Bocko, Maximilán Andrišov, Adam Ušiak a Richard Fecko, ktorá si vybehala bronzové medaily. Ceníme si aj ďalšie výkony chlapcov v behoch a skokoch s umiestnením od 7. – 14.miesta  v konkurencii ďalších šikovných atlétov z oblasti  košického a prešovského kraja. Srdečne blahoželáme!

          • Enviro projekt: 24 fliaš vody pre školáka zadarmo

          • Žiak zapojený do projektu dostáva od firmy Celeste 24 fliaš vody Celeste neperlivá (1,3l)  dojčenskej kvality pre zdravý pitný režim. 

            Enviro projekt  je plne hradený z dotácie Celeste EUŽP © pre znižovanie PET odpadu a zlepšovanie  pitného režimu  žiaka.

            Vratné fľaše sú dodávané postupne po 3 x 8ks a po spotrebovaní vody ich pracovník f. Celeste prevezme. 

            Projekt orientuje žiaka ku znižovaniu konzumácie sladkých nápojov a tvorbe PET odpadu.

            Rodič môže využiť projekt vo svoj prospech znížením nákladov na kupovanie vody a zároveň zdravším pitným režimom celej rodiny.

            Účasť žiaka v projekte je dobrovoľná.

            Viac informácií

          • Celoslovenské úspechy v cudzích jazykoch

          • Dňa 14.júna 2024 sa naši žiaci zúčastnili v Nitre celoslovenského finále súťaže v cudzích jazykoch Jazykový kvet, kde nás opäť úspešne reprezentovali v silnej konkurencii škôl a dokázali, že učiť sa cudzie jazyky má zmysel. Získali nasledovné umiestnenia:

            anglický jazyk:  dráma vlastná tvorba – 1.miesto – žiaci 4.A

            nemecký jazyk: monodráma – 1.miesto- Timotej Ohriska, 7.C

                                      prednes poézie a prózy – 2.miesto - Ninka Stašová, 4.B

            ruský jazyk:       prednes poézie a prózy – 2.miesto – Jakaterina Šulva, 3.A

            Víťazom srdečne blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

                                                                                                                               

            PK CUDZÍCH JAZYKOV

          • Po stopách Pierre de Coubertin

          • Pri príležitosti XXXIII. Hier olympiády v Paríži zorganizoval Olympijský klub Michalovce, Gymnázium Pavla Horova a ZŠ T.J.Moussona, ako patronátne školy klubu, exkurziu pre žiakov škôl do Olympijského múzea v Lausanne.

            V dňoch 12.6.-16.6.2024 sa 49 účastníkov vydalo naprieč Európou spoznávať olympijské myšlienky a ideály.  Prvou zastávkou bol Mníchov a Olympijský park, ktorý hostil OH v roku 1972. Mníchov už žil futbalovou atmosférou nadchádzajúcich Majstrovstiev Európy vo futbale, a tak futbalovú Allianz arénu sme si obzreli len z vonku. Fun zóny  boli plné fanúšikov, najmä zo Škótska. V rámci olympijských ideálov sme nesmeli zabudnúť ani na kalokagatiu, a tak súčasťou prehliadok bolo aj spoznávanie pamiatok a kultúry metropoly Bavorska.  Symbolom Mníchova je námestie Marienplatz s dvoma radnicami, hodinovu vežou so zvonkohorou, Rybiou fontánou a zlatou sochou Panny Márie – oficiálnej patrónky Bavorska. Hneď vedľa Novej radnice sme spoznali najstarší pivovar v Mníchove z roku 1589, Hofbrauhaus. Rýchle občerstvenie a šup na 100m vysoké veže kostola Frauenkirche, kde diabol zanechal stopu. Prešli sme okolo sídla vojvodov Bavorska – Mníchovskej rezidencie, do mestskej záhrady Hofgarten, kde sme si oddýchli. Počas našich potuliek sme samozrejme využili aj mníchovské metro. Prehliadka mesta nás tak pohltila, že do Lausanne sme dorazili neskoro po polnoci.

            Výdatné raňajky a ľúbozvučná francúzština nás naladila na prehliadku Olympijského múzea v hlavnom meste olympizmu, ležiaceho na brehu Ženevského jazera. Rýchle foto na promenáde Ouchy a stúpanie po schodoch pripomínajúcich nadchádzajúce OH v Paríži až do múzea. Pred múzeom nás vítali sochy športových osobností, napríklad Pavo Nurmi, Emil Zátopek....a samozrejme olympijský oheň v pozadí so sochou Pierre de Coubertina. Už vstup do múzea napovedá, že je tu inštalovaná výstava k OH v Paríži, z ktorej sa dozvedáme, že prvýkrát sa konali v Paríži OH už v roku 1900, následne v roku 1924 a teraz opäť, presne po 100 rokoch. Hneď sme si vyskúšali interaktívne prvky ako plávanie a šplh, pripomínajúce hry z roku 1900. Všade prítomné suveníry s maskotom  - frygickou čapicou – boli lákadlom aj pre naše peňaženky.

            Ďalšie poschodie múzea prináša stálu výstavu venovanú histórii antických a novovekých olympijských hier. Pútavo, moderne, akčne zostavené kolekcie obohatili žiakov novými poznatkami nenáročnou a zábavnou formou. Vďaka Slovenskému olympijskému a športovému výboru sme mohli v múzeu stráviť ľubovoľný čas, čo sme patrične využili. Originálna vlajka, pochodne všetkých OH, plagáty, modely štadiónov, zapaľovanie olympijského ohňa, maskoty, otváracie ceremoniály vo forme highlightov, športové vybavenie a dresy úspešných športovcov, medailové sady všetkých OH, k tomu možnosť vyskúšať si postreh, streľbu na simulátore biatlonu, možnosť urobiť si foto na stupňoch víťazov zo Sydney a to je len časť obrovskej ponuky múzea, nehovoriac o aktivitách vo vonkajších priestoroch múzea. Príjemne a užitočne strávený deň, množstvo zážitkov a vedomostí v úplne bezbariérovom prostredí nás vyšťavilo. Rýchle doplnenie energie priamo v reštaurácii v múzeu a rýchly presun jediným, plne automatickým metrom vo Švajčiarsku, do historickej časti Lausanne.

            Tu nás čakala prehliadka gotickej katedrály Cathédrale de Notre Dame s rozetovým oknom a unikátnymi varhanmi, ktoré vážia 40 ton a ich cena sa pohybuje okolo 6 miliónov švajčiarskych frankov. Drevené schody z 13.storočia nás priviedli na námestie Place de la Palud s fontánou, ktorú zdobí socha Spravodlivosti a zvonkohra predstavujúca výjavy z histórie. Strmé uličky plné malých obchodíkov a reštaurácií nás priviedli k historickej budove Palais de Rumine, kde sídli univerzitná knižnica a sú tam aj muzeálne zbierky napríklad zo zólogie, geológie, histórie.... Námestie Place de la Riponne bolo v ten deň dejiskom feministického protestu, čo bolo pre nás niečím nezvyčajným.

            Nasledujúce ráno sme spoznali pláže ženevského jazera a najmä moderné sídlo Medzinárodného olympijského výboru, MOV, i pôvodnú budovu organizácie. Nové sídlo MOV je jednou z najudržateľnejších budov sveta. Otvorili ho v roku 2019 a na jeho výstavbu bolo použitých 95% recyklovaných materiálov. Budova disponuje fotovoltikov a vodozádržnými opatreniami.

            Po prechádzke nás čakala dlhá cesta do Lichtenštajnska a jeho hlavného mesta, Vaduzu na rieke Alpský Rýn. Dve najbohatšie krajiny  - Švajčiarsko a Lichtenštajnsko spája jednoduchý drevený most. Prechádzka na hrad Vaduz nám rozhýbala stuhnuté nohy a po prehliadke mestečka a nákupe suvenírov sme sa vybrali na dlhú cestu domov.

            Exkurzia naplnila svoje poslanie a spojenie žiakov ZŠ Moussona so študentami GPH Michalovce bolo výbornou voľbou. Študenti si vopred pripravili podrobné informácie a referáty k jednotlivým navštíveným miestam za čo veľmi pekne ďakujeme.

             

            ok michalovce

          • Dukla - miesto bojov prvej aj druhej svetovej vojny

          • V piatok 14. júna 2024 sa skupina ôsmakov a deviatakov vydala spoznávať vojenskú históriu regiónu Dukla, ktorý poznačila prvá aj druhá svetová vojna. Naše prvé kroky viedli priamo do Duklianskeho priesmyku, kde sme si zo 49 metrov vysokej vyhliadkovej veže mohli pozrieť bojisko, kde zomierali vojaci na prelome rokov 1914 až 1915 a taktiež v rokoch 1944 a 1945.

            Zaujímavosťou je, že veža je umiestnená v priestore, kde mal v čase Karpatsko-duklianskej operácie jednu zo svojich dočasných pozorovateľní veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR, brigádny generál Ludvík Svoboda.

            Následne sme sa presunuli k Pamätníku čs. armádneho zboru postaveného v roku 1949. Okrem architektonickeho skvostu nás zaujali bronzové tabule, na ktorých sú vygravírované mená 1256 padlých vojakov. Taktiež sme prešli cintorínom, na ktorom je pochovaných 565 československých vojakov.

            Z bojiska na Dukle sme sa presunuli do Vojenského historického múzea vo Svidníku. Žiaci prv obdivovali dobovú vojenskú techniku v parku bojovej techniky pod holým nebom. Následne sme absolvovali prehliadku s odborným výkladom, v ktorej naś lektor zoznámil so základnými informáciami o priebehu prvej a druhej svetovej vojny v priestore východného Slovenska. Nechýbali ani dobové ukážky z bojov v okolí mesta Svidník. Veríme, že aj takouto formou si žiaci uvedomujú, čo všetko museli podstúpiť naši predkovia v boji za slobodu a demokraciu.

            Mgr. Matúš Burda

          • Pracovné stretnutie zástupcov škôl so štátnym tajomníkom

          • Dňa 12. júna 2024 sa na pôde Mestského úradu v Trebišove konalo pracovné stretnutie zástupcov základných a stredných škôl, kariérových a výchovných poradcov so zástupcami Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

            Našu školu na pracovnom stretnutí zastupovali zástupca riaditeľky školy RNDr. Róbert Pirč a kariérový poradca Mgr. Matúš Burda. Štátny tajomník ministerstva Slavomír Partila s prítomnými zástupcami diskutoval o víziách vzdelávacieho systému, potrebe zabezpečiť u žiakov rozvoj potrebných zručností a nevyhnutnosti budovať potrebné kompetencie vo vzťahu k prichádzajúcim investorom na východné Slovensko (automobilka Volvo a dodávatelia).