• Vianočná zbierka - "Deti deťom"
          • Vianočná zbierka - "Deti deťom"

          • Chvíľka pomoci je lepšia než 10 dní súcitu - rumunské príslovie

            Ak pomôžeš jednému človeku, pomôžeš tým celému svetu. - Talmund

            Ďakujeme všetkým za nezištnú pomoc. Naše poďakovanie patrí aj organizátorke a  koordinátorke zbierok Mgr. Kataríne Karasovej.

          • Okresné kolo vo vybíjanej najmladších žiakov a žiačok

          • Výber žiakov a žiačok 3.a 4. ročníka ZŠ sa po víťazstve v  obvodovom kole zúčastnil na Majstrovstvách okresu vo vybíjanej, ktoré usporiadala ZŠ Mierová  3 Strážske. Po veľmi vyrovnaných bojoch sa im podarilo zvíťaziť  nad ZŠ, okružná 17 a ZŠ, krymská 5 . Podľahli iba žiakom zo Strážskeho, ale aj tak sa im podarilo postúpiť na Majstrovstvá kraja. Našu školu reprezentovali: Michaela Drančáková; Luiza Dana Sokologorská; Simona Štugnerová; Žofia Žofčáková; Emma Kromková; Gabriela Ferková; Roman Marek; Matej Vinc; Damién Soták; Dávid Makovický; Adrián Majerník a Samuel Hajdučko.

                                                                                                                                                      Mgr. Ingrid Štefanisková

          • TURNAJ HÁDZANÁRSKYCH NÁDEJÍ

          • Žiaci a žiačky  3.a 4. ročníka sa zúčastnili už tradičného Turnaja hádzanárskych nádejí, ktorého usporiadateľom býva ZŠ krymská 5. Za účasti ZŠ okružná 17, ZŠ P.Horova , ZŠ krymská 5  a našej ZŠ  sa  družstvu dievčat  podarilo získať 2. miesto a chlapcom 3. miesto.  Obe kategórie vyhrala domáca  ZŠ.

                                                                                                                                                    Mgr. Ingrid Štefanisková

        • Veda okolo nás
          • Veda okolo nás

          • Vedeli ste, že náš každodenný život je sprevádzaný fyzikálnymi, chemickými a inými prírodnými javmi, či chceme alebo nechceme. Je to tak, len si to niekedy neuvedomujeme.

                        Žiaci ZŠ Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach sa v tomto školskom roku rozhodli, že sa stanú mladými vedcami a tieto záhady každodenného života budú postupne skúmať.

                        Bez pracovného poriadku to nejde, a tak sa najskôr oboznámili s pravidlami správania sa v chemickom a fyzikálnom laboratóriu. Po toľkej teórii sme boli všetci hladní, a tak sme si upiekli vajíčko, ale nie na panvici. Na obyčajnom kancelárskom papieri nad chemickým kahanom. Že sa to nedá? Príďte sa k nám pozrieť. Veda nás baví, ale hlavne, keď je zábavná. Aj to sme zvládli. Vyrobili sme si skákajúce loptičky. Niet väčšej zábavy ako s Newtonovou kvapalinou. Pohrala sa s ňou dokonca aj naša pani zástupkyňa aj teta upratovačka. Zahrali sme sa na kúzelníkov. Viete zapáliť handričku tak, aby horela a nezhorela? Nám sa to podarilo.

                        V rámci nášho záujmového krúžku sa toho učíme veľa a baví nás to. Za to, že sa takto môžeme zabávať a zároveň učiť, ďakujeme spoločnosti BUKÓZA  HOLDING, ktorá náš krúžok finančne podporuje. Ďakujeme.

                                                                                                                                                          Mgr. Lenka Paľová

        • Od vidiel po vidličku alebo environmentálna jeseň na ulici T.J.Moussona 4
          • Od vidiel po vidličku alebo environmentálna jeseň na ulici T.J.Moussona 4

          • Stalo sa už samozrejmosťou, že koniec jesene sa v ZŠ Teodora Jozefa Moussona nesie v environmentálnom duchu. Tento november 2016 nebol výnimkou.

                                 V rámci týždňa environmentálnej jesene si učitelia pripravili pre žiakov rôzne ekologické aktivity prelínajúce sa všetkými vyučovacími predmetmi. Na hodinách fyziky žiaci zisťovali objem jednej kvapky vody, aby vedeli vypočítať, koľko jej zbytočne odtečie do kanalizácie ak je poškodená vodovodná batéria. Geografia poukázala na alternatívne zdroje energie a ich rozvoj vo svete.  Hodiny matematiky slúžili na výpočty množstva ušetrených stromov vďaka zberu papiera. Aj na hodinách slovenčiny sa aktívne diskutovalo napríklad o odpade.

                                 Vyvrcholením tohto týždňa bol tematický deň, kedy žiaci prechádzali postupne rôznymi interaktívnymi hrami. Od vidiel po vidličku – tu mali možnosť pomocou interaktívnej tabule a rôznych simulácií zistiť, koľko kilometrov prejdú potraviny po svete, kým sa dostanú na náš stôl na raňajky. Aby sa trochu rozhýbali všetci sa prešli a postupne si porozprávali význam ekologických prvkov v areáli školy. Na čo slúžia dažďové záhrady, prečo máme jazierko alebo bylinkovú špirálu. Aké pocity v nás vyvolá chodenie po pocitovom chodníku. Žiakom školy je blízky aj tanec. Tento krát to bol tanec Slnku a tanec Zemi. V závere dňa každá trieda pracovala s prírodným materiálom a  výrobky skrášlili átrium školy. To, že naše deti majú v sebe aj básnického ducha sa ukázalo pri vlastnej tvorbe. Básničky pod názvom Odkaz Zemi boli prekrásne.

                                 Veríme, že organizáciou takýchto environmentálnych aktivít vychováme mladú generáciu, ktorá bude ekologicky uvedomelá a nebudeme musieť našu Zem zachraňovať.

                                                                                                                                                                         Mgr. Lenka Paľová

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľstvo Základnej školy Teodora Jozefa Moussona oznamuje, že na základe vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na ZŠ, na SŠ, ZUŠ, na praktických školách a na OU v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z. podľa §3 odsek 10, podľa §150 odsek 5 školského zákona udeľuje žiakom 6. - 9. ročníka  riaditeľské voľno dňa 23. novembra 2016 z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 5. ročníka - Testovanie T5.

        • Zmena môže byť aj jedlá alebo farmár Rišo v našej škole
          • Zmena môže byť aj jedlá alebo farmár Rišo v našej škole

          • Zmena je život a keď je ešte aj jedlá, tak musí mať jedine pozitívne účinky. Projekt Jedlá zmena prináša na jedlo úplne iný uhol pohľadu. Bežní spotrebitelia vnímajú jedlo ako zdroj obživy. „Ako je  možné, že maslo z Nemecka kúpime lacnejšie ako slovenské maslo? V akých podmienkach pracujú ľudia a ako sú  za prácu často v neľudských podmienkach zaplatení?  Čo je to bio? Prečo jablká v obchode nemajú červíky ? Na tieto a podobné otázky sa budeme snažiť hľadať odpovede počas trvania projektu Jedlá zmena v našej škole. Budeme sa venovať nadmernej spotrebe potravín, podpore lokálnych a regionálnych produktov, potrebe uchovávania biodiverzity, či plytvaniu potravinami.

            Cieľom projektu ,,Jedlá zmena " je naučiť sa pozerať na potraviny z etického, ekonomického či environmentálneho hľadiska. Každý deň sa rozhodujeme, čo si naložíme na svoj tanier. „Urobiť malý krôčik smerom k zodpovednému stravovaniu neznamená automaticky, že sa musíme vzdať vecí, ktoré máme radi. Môžeme sa však zamyslieť nad tým, ako sa jedlo dostalo až na náš tanier, aký je jeho príbeh, aký má dopad na životné prostredie a na naše zdravie.“

            Mnohí nemajú čo do úst a aj tak vyhadzujeme do koša pol kila jedla denne!

            V rámci tohto projektu žiaci a žiačky zo záujmového útvaru Mladý ekológ pripravili pre svojich spolužiakov rovesnícke vzdelávanie. Formou scénky, ktorej autormi boli oni sami, priblížili ostatným problematiku ekologického a  neekologického poľnohospodárstva. Prezentáciou predstavili svojim spolužiakom, aké škodlivé látky sa nachádzajú v potravinách, čo je zdravé a čo je nezdravé. Ukázali, aký vplyv na našu planétu má nadmerná produkcia potravín vo svete.

            ,,Jedlá zmena“ je Európsky projekt, odohrávajúci sa v rámci siete Eco-schools (u nás Zelená škola), v 9 krajinách Európskej únie (Česko, Poľsko, Slovinsko, Rumunsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta,  Bulharsko). Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o globálnych a rozvojových témach súvisiacich s našou spotrebou potravín a zaviesť koncept zodpovednej spotreby potravín.

            Projekt bude v škole prebiehať do konca školského roka a vyvrcholí tzv. akčným dňom, kedy si žiaci prakticky pripravia nenáročné bio pochúťky.

             

            Mgr. Lenka Paľová

          • BUKÓZA HOLDING, a.s

            Hencovská 2073

            093 02 Hencovce

            Slovensko

            podporuje chemický krúžok v našej základnej škole 

             

          • Deň jablka

          • Červené jabĺčko vo vrecku mám... Túto pieseň pozná hádam každý. Ale vieme aké dôležité je jabĺčko v našom živote?

            Odpoveď hľadali žiaci  1. stupňa práve dnešný deň, ktorý bol realizovaný formou výučby na jednotlivých stanovištiach. Postupne plnili úlohy s názvami: Jablčkový tanec, Oberačka jabĺk v telocvični, Môj hmat, Netradičné jablko z pet fliaš, Jablkové puzzle, Osemsmerovky, Krepové jablko. Tieto zážitkové aktivity boli doplňované získavaním vedomostí : Jablčkové čítanie s porozumením, Príslovia a porekadlá. Na každom stanovišti  vítali deti siedmačky, ktoré si zároveň vyskúšali rovesnícke učenie.

            Žiaci dnes zažili deň plný radosti, zábavy i poučenia.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Každoročne sa štvrtý pondelok v októbri zapĺňa naša školská knižnica deťmi – žiakmi našej školy. Nebolo to inak ani teraz, 24.10. 2016. Práve na tento deň padol Medzinárodný deň školských knižníc. Od rána sa v knižnici striedali žiaci všetkých vekových kategórií, aby sa dostali do kráľovstva zvaného „Rozprávkovany.“ Prišli k nám rozprávkové  postavičky ako Snehulienka, trpaslík Šťastko, Zlá kráľovná či podomová obchodníčka. Ich úlohou bolo voviesť deti do ich knižného kráľovstva a pomáhať im čítať tie najkrajšie príbehy. Tak sa naši najmladší začítali do rozprávok Koza rohatá a jež, Orlie perko, Snehulienka a sedem trpaslíkov či Ako si psíček s mačičkou piekli tortu. Štvrtáci sa popasovali s príbehom Romana Brata – Čuvi v pralese. A aby svoju čitateľskú gramotnosť rozvíjali ďalej, pustili sa aj do úloh, ktoré im rozprávkové bytosti nachystali. Naši najmladší si dokonca obliekli rozprávkové šaty a stali sa na chvíľu pirátmi, princeznami, dokonca k nám do knižnice zavítal aj Janko Hraško a skutoční Indiáni s indiánskymi čelenkami na hlavách. Nezaostávali ani starší žiaci, ktorí si prečítali Poškolákov od G. Futovej, Neznášam, keď ma hladkajú po hlave od M. Hlušíkovej. Siedmaci vypracovali nádherné prezentácie o štúrovcoch a ôsmaci či deviataci pracovali s encyklopédiami a vytvárali projekty.

            Celá oslava Medzinárodného dňa školských knižníc sa niesla v duchu výroku Jána Ámosa Komenského, ktorý povedal: „Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom.“

            Dúfame, že sa v knižnici stretneme aj o rok a zažijeme opäť pekné chvíle.

        • Záložka do knihy spája školy -"Čítam, čítaš, čítame"
          • Záložka do knihy spája školy -"Čítam, čítaš, čítame"

          • Aj v tomto školskom roku sme sa my, žiaci Základnej školy Teodora Jozefa Moussona, zapojili do projektu „Záložka do knihy spája školy.“ Je to už siedmy ročník, v rámci ktorého čítame, ilustrujeme a vyrábame záložky pre našich spolužiakov. Teraz sme ich nachystali pre kamarátov zo ZŠ s MŠ v Ludaniciach. Je to škola zo západného Slovenska, ktorá leží približne 100 km od Bratislavy. V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti sa nám tak podarilo vyrobiť viac než 150 záložiek a prečítať niekoľko kníh.  Tento projekt hodnotíme veľmi pozitívne a už sa tešíme na ďalší rok.

          • Aj takto sa to dá...

          •  sme zistili my žiaci 7. ročníka.

            29.septembra v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického, ktorá v rámci projektu Čítajme a tvorme v knižnici zrealizovala podujatie počas, ktorého sme sa naučili z recyklovaných plechoviek a papiera vyrobiť si vkusné stojany na perá a ceruzky.

            Akcia bola zaujímavá a páčila sa nám  .