• Návšteva divadelného predstavenia

          • Deň pred veľkonočnými prázdninami si žiaci 7. - 9.ročníka spestrili vyučovanie divadelným predstavením v Košiciach. Do metropoly východu zavítali herci Túlavého divadla so svojím kabaretným predstavením určeným predovšetkým pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy.

            Adrenalínová komédiaReparát z povinného čítania“ sprostredkovala deťom vtipnou a zábavnou formou takmer celý obsah povinného čítania z literatúry. Trojica hercov sa v úvode priznala, že povinné čítanie vo svojom školskom veku neabsolvovala a teraz ho musí znovu naštudovať.

            Jednotlivé literárne diela spracovali herci svojským spôsobom tak, aby nestratili svoj základný význam, pointu či dejové okolnosti. Herci počas predstavenia nielen hrali, ale aj spievali, rapovali, veršovali, varili, hrali hokej a chatovali, aby divákov zoznámili s velikánmi slovenskej klasiky tak, ako je to blízke teenagerom. Na divadelnom predstavení sme sa všetci nielen dobre zabavili, ale aj niečo nové naučili.

            PK SJL

          • Sviatky jari sa blížia

          • Nastupujúcu jar a s ňou spojený príchod veľkonočných sviatkov žiaci našej školy už tradične vítali literárno-hudobným pásmom. Bola to oslava hudby, spevu, tanca a prichádzajúcej jari.

            Členovia rozhlasového krúžku previedli divákov jarným zvykoslovím na Zemplíne. Krásne zvyky často žijú len ako súčasť programov folklórnych skupín, predsa sú niečím, čo nás spája s našimi predkami. A aby nevymizli všetky  z povedomia našej mládeže, speváčky a tanečníci sa pokúsili preniesť pozitívne emócie jarných zvyklostí na žiackeho diváka.

            Po načerpaní pekných zážitkov sa všetci rozišli na veľkonočné sviatky s úsmevom na tvári.

            Mgr. Rudášová

          • Vševedkova knižnica....

          • Marec- mesiac knihy si pripomenuli žiaci 3.C triedy možno netradičným ale veľmi príjemným spôsobom, keď do ich triedy zavítala Dominika Pehaničová (druháčka na GPH) bývalá žiačka pani učiteľky Čornejovej. Už ako tretiačka ZŠ dokázala prečítať počas jedného roka viac ako 70 kníh. Naďalej vedie pani učiteľka svojich žiakov k čítaniu kníh a do ich Vševedkovej knižnice pribúdajú knihy, ktoré žiaci tejto triedy čítajú.

          • Matematický klokan 2024

          • V Paríži pred 30 rokmi vznikol prvý nápad zrealizovať súťaž Matematický klokan. Tri mítingy potrebovali účastníci, aby pomenovali súťaž podľa zvieratka žijúceho v Austrálii, aby si uctili austrálskych kamarátov, ktorí robili podobnú súťaž. Pred 25 rokmi začali súťažiť aj Slováci.

            V utorok 26.3.2024 sa zapojilo 147  žiakov našej školy od prvého po deviaty ročník. Výsledky nájdu žiaci najneskôr 17.4. 2024 na stránke https://talentida.sk/matematickyklokan  podľa svojho kódu.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Prišiel čas zhodnotiť výsledky Olympiády v anglickom jazyku. Naši žiaci boli opäť úspešní v školskom, okresnom aj krajskom kole. Do školského kola sa dobrovoľne zapojilo 20  žiakov. Svoje komunikačné zručnosti ukázali v častiach: počúvanie a čítanie s porozumením, slovná zásoba, gramatika a rozprávanie. Úroveň vedomostí súťažiacich sa každoročne zvyšuje, čo nás, učiteľov, veľmi teší.

            V školskom kole sa na prvých miestach umiestnili Matej Bodo zo 7.C a Jana Šutáková z 9.A, a tým postúpili na okresné kolo. V tomto kole takisto obsadili prvé priečky a prebojovali sa tak do krajského kola, kde obaja obsadili štvrté miesta v kategóriách 1A a 1B. Gratulujeme!

            Ďakujeme víťazom, ale aj všetkým zúčastneným za ich zanietený prístup k učeniu sa anglického jazyka a reprezentáciu školy.

            PK ANJ

          • Ekohodina v MsKS Michalovce

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov si žiaci 6. ročníka vyskúšali ekohodinu v ekoučebni Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach. Túto hodinu zrealizovali zamestnanci CHKO Vihorlat. Žiaci si vypočuli prednášku o význame lesa, vyskúšali si rôzne interaktívne cvičenia, ktoré sa týkajú vzťahov medzi všetkými zložkami lesného ekosystému.

            Mgr. Lenka Paľová
            Mgr. Lýdia Kyselová

          • Veľkonočná burza....

          • Pred veľkonočnými sviatkami sa v našej škole uskutočnila veľkonočná burza. Šikovné ruky žiakov, rodičov ale aj p. vychovávateliek pripravili krásne výrobky, rôzne dekorácie, napiekli koláčiky.Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa do burzy zapojili a prispeli krásnymi výrobkami.  ĎAKUJEME a prajeme veselé prežitie veľkonočných sviatkov.

          • Prevencia kyberšikanovania na škole

          • V utorok 19. 3. 2024 sme na pôde našej školy opäť privítali kpt. Ing. Zuzanu Rozsypalovú z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Michalovciach. Pre žiakov VII.C a VII.D triedy si pripravila zaujímavú prednášku o počítačovej šikane. V priebehu hodiny sa žiaci oboznámili s pojmom kybernetické šikanovanie, s jeho následkami, prevenciou. Boli poučení o správaní sa a riešení situácií v súvislosti s kyberšikanou. V závere prednášky sa dozvedeli aj o kyberstalkingu, trestnom zákone a pozreli si krátky a poučný videofilm.

            PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

          • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum v Michalovciach boli v dňoch 14. a 19.marca organizátorom 70. ročníka okresnej súťaže „Hviezdoslavov Kubín“ . Je to postupová súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy určená pre deti, mládež a dospelých, ktorej sa naši najlepší recitátori zúčastnili aj v tomto školskom roku.

            Dosiahli veľmi pekné umiestnenia:

            II.kategória: 

            poézia - Dorota Ohrisková , 5.A – 3.miesto

            próza - Klára Márie Husárová, 6.B - cena divákov

             

            III.kategória:

            poézia - Nina Kobová, 8.B – 2.miesto

            próza - Lilla Lichvárová, 7.A – 1.miesto

            Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. Postupujúcim na 1. a 2. mieste budeme držať palce v regionálnom kole v apríli.

             

            PK SJL

          • Hodina geografie o Slovensku pre našich českých kamarátov

          • V rámci členstva našej školy v Sieti Pridružených škôl UNESCO žiaci VIII.C pripravili pre rovesníkov z  partnerskej Základní školy nad Přehradou v Prahe prezentáciu o našej vlasti, krásach našej prírody, zaujímavých miestach, hospodárstve i našom michalovskom okrese.

            Naši českí kamaráti si pozreli aj videá o pamiatkach UNESCO ako napríklad Vihorlatský prales alebo jaskyne Slovenského krasu. Na záver si žiaci našej partnerskej školy mohli overiť vedomosti o Slovensku pomocou kvízu. Online hodinu geografie sme zakončili vzájomným pozdravom.

            Veríme, že aj takéto rovesnícke vyučovanie pomocou online platformy žiakov oboch škôl motivuje k lepšiemu poznávaniu nielen svojho okolia, ale i susedných krajín. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné aktivity a veríme, že sa nám v júni tohto roku podarí vycestovať do Prahy za našimi novými kamarátmi.

             

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Miroslava Danková

            Mgr. Jana Faltusová

          • Vyhodnotenie domáceho kola Matematickej olympiády Z6, Z7, Z8

          • Kat. Z6

            1. - 2. miesto: Adam Pangrác, VI.A

            1. - 2. miesto: Simon Smoliga, VI.C

            Kat. Z7

            1. - 3. miesto: Jozef Šuták, VII.A

            1. - 3. miesto: Timotej Ohriska, VII.C

            1. - 3. miesto: Alexandra Smreková, VII.C

            4. - 5. miesto: Diana Doliňáková, VII.B

            4. - 5. miesto: Richard Štefan, VII.B

            Kat. Z8

            1. miesto: Matej Mirdala, VIII.A

            2. miesto: Nikola Kaučaková, VIII.B

            3. - 4. miesto: Ľudovít Faltus, VIII.C

            3. - 4. miesto: Tatiana Madeline Tomášová, VIII.B

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a postupujúcim do okresného kola držíme palce.

             

            PaedDr. Mária Vanšovská

            PK MAT - FYZ

          • Ȏsmaci v Dome Matice slovenskej v Michalovciach

          • V stredu 13. marca 2024 sa žiaci VIII. C vybrali na hodinu dejepisu do Domu MS. Cieľom bolo oboznámiť žiakov s okolnosťami vzniku MS, najstaršej verejnoprávnej ustanovizne, s politickým dianím v Uhorsku v  pohnutých časoch  19. stor., priblížiť činnosť MS dnes.

            Z odbornej, žiakom zrozumiteľnej prednášky p. riaditeľky Obšatníkovej a z výstižnej prezentácie sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie, ktoré učebnica neobsahuje. Bola vyzdvihnutá činnosť michalovskej matičnej pobočky s akcentom na jej aktivity v našom regióne. K doplneniu vedomostí  našich žiakov prispela aj príjemná atmosféra, oboznámenie sa s matičným knižným fondom, listovanie v najnovších matičných časopisoch.

            Myslím, že táto hodina v nezvyčajnom prostredí žiakov zaujala. Väčšina z nich tu bola prvýkrát. V dnešnej dobe je určite veľmi dôležité budovať u mladých ľudí národné povedomie a viesť ich k ľudovým tradíciám.  Je dôležité, aby sa v budúcnosti nezabudlo na našich predkov a významných dejateľov nášho národa.

             

            D. Rudášová

          • Deti v čase holokaustu

          • V marci 2024 si pripomíname 82. výročie od prvého transportu slovenských Židov do vyhladzovacieho tábora, ktorý bol vypravený 25. marca 1942 z Popradu do Auschwitzu. Medzi 999 ženami boli i mladé dievčatá, ktoré mali celý život pred sebou. Podobný osud postihol viac ako 70 000 židovských občanov, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch.

            Pri tejto príležitosti sme v rámci predmetovej komisie zorganizovali pre žiakov IX.A a IX.C besedu na tému Deti a holokaust. Múzejná pedagogička PaedDr. Erika Tavaly, PhD. z Múzea holokaustu vysvetlila, prečo aj židovské deti boli súčasťou plánovaného vyvražďovania. Vďaka pútavému rozprávaniu, výpovediam preživších a dobovým fotografiám sa mohli žiaci vcítiť do nepriaznivej situácie detí, ktoré boli väznené v pracovnom tábore v Seredi.

            Cieľom prednášky bolo žiakom priblížiť tému holokaustu na Slovensku a taktiež upevniť poznatky o druhej svetovej vojne a hrôzach, ktoré počas druhej svetovej vojny napáchali nacisti. 
             

            Mgr. Matúš Burda

          • Práca investigatívnej novinárky.....

          • Dnes ku sviatku MDŽ k nám zavítala investigatívna novinárka Laura Kellö Kalinská z aktuality.sk. Rozprávala nám o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa dozvedeli viac o práci novinára a zhromažďovaní dôkazov k prípadu.