• Medzivojnové obdobie na južnom Zemplíne

          • Žiaci IX.B a IX.C triedy sa 21.novembra 2023 zúčastnili besedy v Knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach na tému “Československá branná moc na južnom Zemplíne v medzivojnovom období.”

            Besedu viedol pracovník Štátneho archívu Košice - pracovisko Michalovce PhDr. Václav Ihnát, PhD., ktorý žiakom priblížil problematiku určovania demarkačných čiar a hraníc po prvej svetovej vojne medzi Československom a Maďarskom a taktiež i proces budovania československej armády v mestách Michalovce, Trebišov, Strážske a Sečovce. 

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Miroslava Danková

          • Beseda so spisovateľom Jozefom Jenčom

          • Dňa 16. novembra zažili naši piataci v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach v rámci hodín slovenského jazyka a literatúry príjemné stretnutie so spisovateľom Jozefom Jenčom, ktorý je autorom hravých a veselých ilustrovaných rozprávok pre deti, ale aj dospelých napísaných vo východoslovenskom dialekte.

            Jozef Jenčo je režisér, dramatik a autor divadla KĽUD Kladzany. Humorným spôsobom, keď bol v jednej osobe moderátorom, spisovateľom i hercom, predstavil žiakom svoju knihu „ Vjanočne vichodňarske rozpravočki“  a navodil im veselú a vtipnú predvianočnú atmosféru. Z jeho rozprávania sa deti dozvedeli, ako chutia a voňajú vianočné perníky, ako vyzerajú Vianoce v pekle, ako vinšujú zvieratká na Vianoce a čo znamenajú mnohé východniarske slová.  

            Slovenské nárečia spolu so spisovným jazykom tvoria dokopy slovenský národný jazyk. Nárečie je dorozumievací prostriedok obyvateľov na určitom území. Dedí sa z generácie na generáciu ústnym podávaním, ale postupne sa dialekty z nášho života vytrácajú. Nedovoľme, aby sa zemplínske nárečie prestalo používať a stalo sa tak mŕtvym jazykom! Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa deti na tejto besede so spisovateľom hravou formou niečo nové z nárečia naučili a obohatili tak svoju slovnú zásobu.

            PK SJL

          • IT Fitness Test

          • Naši ôsmaci a deviataci aj v tomto školskom roku mali možnosť zapojiť sa do najväčšieho a najkomplexnejšieho medzinárodného testovania digitálnych zručností učiteľov a žiakov s názvom IT FitnessTest.

            Naša žiačka Nikola Kaučaková dosiahla výsledok 90% a získala certifikát, ktorý potvrdzuje, že má nadpriemernú úroveň základných IT znalostí a zručností, orientuje sa vo svete IT a s IT nástrojmi dokáže pracovať efektívne. Srdečne blahoželáme a dúfame, že do budúceho testovania sa zapojí viac žiakov.

          • Opäť sme sadili žlté šafrany v rámci projektu Krokus (Šafran)

          • Aj tohto roku sa žiaci 9. ročníka zapojili do medzinárodného projektu Krokus (Šafran) realizovaného v spolupráci s Írskou nadáciou pre výučbu holokaustu a Múzeom židovskej kultúry. Cieľom projektu je pripomenúť si pamiatku jeden a pol milióna židovských detí zabitých počas obdobia holokaustu.

            Žiaci IX.C triedy v átriu školy vysadili cibuľky žltých krokusov. Práve žlté kvety, ktoré kvitnú v čase Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január) symbolizujú Dávidove hviezdy. Práve nimi museli byť Židia označení počas nacistickej nadvlády (1933 - 1945) v Nemecku a jeho satelitoch, teda aj na Slovensku (1939 - 1945).

            Účasť na projekte je hmatateľným spôsobom, ako mladým ľuďom priblížiť problematiku holokaustu nielen vo svete, ale aj u nás na Zemplíne. Veď len z mesta Michalovce bolo počas druhej svetovej vojny transportovaných do pracovných a koncentračných táborov viac ako 3500 Židov. Veríme, že aj takouto aktivitou sa nám podarí zvýšiť povedomie o nebezpečenstve antisemitizmu, rasizmu a rôznych foriem diskriminácie.

            O potrebe rozvíjať tolerantné správanie svedčí aj fakt, že členské štáty UNESCO prijali 16. novembra 1995 Deklaráciu princípov tolerancie. Práve v tento deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň tolerancie. Skúsme byť k sebe milší a tolerantnejší. Nedopusťme, aby sa chyby minulých generácií opakovali. 

             

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Lýdia Kyselová