• Preukaz ISIC/EURO<26

          • Milí žiaci!

            Zakúpte si nový ISIC/EURO<26 Preukaz žiaka a využívajte množstvo zliav doma a v zahraničí.

            Je potrebné, aby ste uhradili poplatok 22€ podľa inštrukcií tu: www.isic.sk/platbaskoly.

            Informácia o zaplatení poplatku príde k nám na školu. Následne škola zabezpečí objednávku preukazov. Ich výroba trvá približne jeden týždeň. Nové preukazy prídu na školu, o čom zákonných zástupcov a žiakov informujeme prostredníctvom Edupage. Platnosť preukazu sa obnovuje každý školský rok.

             

            Obnovte si platnosť Preukazu žiaka ISIC/EURO<26 v dvoch krokoch aj tento školský rok.

             

            1. Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10€ na tomto linku:

            https://www.objednaj-preukaz.sk/produkt/skola-znamkaisiceuro/.

            Môžete si zvoliť možnosť doručenia na školu a ušetriť na poštovnom.

            Spolu so známkou vás na škole bude čakať aj kupónová knižka s extra zľavovými kupónmi.

            Môžete si zvoliť aj možnosť doručenia známky domov. V tom prípade vám bude zaslaná s kuriérskym poplatkom 3€.

            Preukaz bude v databázach platný hneď po úspešnom zrealizovaní objednávky, takže na online zľavy a v ISIC appke ho môžete používať okamžite po platbe.

             

            Len s ISIC známkou:

             

            • máte dostupný študentský Yoxo paušál s balíkom 30GB dát mesačne.
            • si uplatňujete zľavu v kníhkupectvách Martinus a Panta Rhei, v kinách po celom Slovensku, v zimných a v letných strediskách a zľavy na ďalších miestach (napr. Starbucks, McDonald´s, Ševt, DATART ....).
            • sa môžete zapájať do súťaží o skvelé ceny (napr. iPhone, Apple AirPods, rôzne hodnotné poukazy) na našich sociálnych sieťach.

            2. Ak chcete využívať preukaz ako dopravnú kartu v MHD, SAD a ZSSK, postupujte podľa inštrukcií na www.preukazstudenta.sk a uhraďte poplatok 3,60€ za predĺženie dopravnej aplikácie v čipe preukazu.

          • Erasmus+deň piaty

          • Posledný deň Erasmu navštívili pani učiteľky starobylé mestečko Porvoo. Podľa slov ich mentorky Leeny, ak chce človek spoznať kultúru a mentalitu národa, musí spoznať jeho históriu. Prechádzka mestom a jeho pamiatkami, sprevádzaná historickými faktami bola krásnou bodkou za ich cestou. 

          • Po stopách historickej Budapešti

          • 26. septembra 2023 sa vybrali žiaci 7. ročníka ZŠ T.J. Moussona na 1-dňovú dejepisnú exkurziu  /v súlade s učebným plánom/ do mesta známeho aj ako "stredoeurópsky Paríž".

            Po príchode do slnkom zaliatej Budapešti sme absolvovali pešiu prehliadku najznámejších pamiatok mesta. Mnohé z nich sú zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO - Námestie hrdinov, Andrášiho trieda, Reťazový most, Hradná štvrť s Rybárskou baštou...Úžasné architektonické skvosty - Kostol Mateja Korvína, interiér Baziliky sv. Štefana-najväčšieho chrámu v Maďarsku, budova maďarského Parlamentu v nás nechali hlboké umelecké dojmy. Po občerstvení a nákupe suvenírov nás čakala pôsobivá hodinová plavba po Dunaji.

            V závere dňa sme si dopriali trochu poznatkov a zábavy mimo histórie, a to počas návštevy Tropicária. Život na Zemi je krásny, ale ten pod morskou hladinou je dych vyrážajúci.

            Po náročnom dni plného skvelých zážitkov sme vo večerných hodinách vyrazili z Budapešti. Domov sme docestovali v neskorých nočných hodinách zdraví a plní ešte prekypujúcej energie. Budapešť jednoducho treba prežiť a na vlastné oči vidieť. Vtedy sa zapíše do sŕdc ako úžasná a jedinečná.

            Mgr. Rudášová

             

          • Erasmus+ deň štvrtý

          • Štvrtý deň, posledný deň v škole. Prvá hodina English language u šiestakov s pánom učiteľom Florianom z Belgicka. Druhá hodina History s pani učiteľkou Monou a tretia hodina Music s charizmatickým pánom učiteľom hudby. Deň zakončili pani učiteľky návštevou prezidentského paláca a Uspenski Cathedral. 

          • Erasmus+deň tretí

          • Dnešný deň začal 8:15 ráno prvou vyučovacou hodinou Music lesson. Pani učiteľka Laura prezentovala hudobné aktivity so siedmakmi, do ktorých sa zapojili aj naše pani učiteľky. Zážitkom bola hra na tradičnom fínskom hudobnom nástroji kantele. Nasledovala hodina Woodcraft, kde pán učiteľ spolu so šiestakmi ukázal, ako pracujú s drevom na projekte s názvom katapult. Tretia hodina Textile bola zaujímavá aj tým, že všetci žiaci, či už dievčatá alebo chlapci, sa zapájajú do všetkých činností, ako napríklad pletenie. Na poslednej hodine Home Economics sa deti učili základy fungovania domácnosti. Poobede  pani učiteľky navštívili Helsinki Cathedral a City Museum,kde spoločne s ich lektorkou Leenou diskutovali o fínskom školskom systéme. 

          • Ersmus+ deň druhý

          • Druhý deň : návšteva školy. Dnešný deň navštívili pani učiteľky bilingválnu základnú školu Grundskolan Norsen. Žiaci sa na tejto škole učia švédsky, fínsky, anglický jazyk a štvrtý jazyk je voliteľný a to nemecký, španielsky alebo francúzsky. Pani učiteľky mali možnosť sledovať výučbu anglického jazyka u ôsmakov a deviatakov a hodinu výtvarnej výchovy u ôsmakov. Vyučovacie hodiny trvajú 65-75minút. Poobede navštívili ostrov Suomenlinna, ktorý bol v minulosti námornou obrannou pevnosťou pred vjazdom do hlavného mesta Helsinky.  

          • Erasmus+ Fínsko-deň prvý

          • V rámci projektu erasmus+ sa naše pani učiteľky zúčastňujú týždenného job shadowingu v Helsinkách. Prvý deň  spolu s ich mentorkou Leenou navštívili Albert kindergarten - materskú bilingválnu školu, kde sa mohli pozrieť, ako prebieha vyučovanie anglického jazyka u najmenších. Ďalej ich čakalo množstvo pamiatok a významných miest v Helsinkách : miestne knižnice, ktoré sú v meste veľmi obľúbené a sú miestom, kde sa stretávajú všetky generácie. Navštívili múzea, katedrály, prístav, hudobné centrum, univerzitu, vyhliadkovú vežu. Denný počet krokov 21365 💪

          • Detský atletický míting

          • Školský rok sa nám rozbieha, ale atlétom sa sezóna blíži ku koncu. Záverečné preteky absolvovali naše atletické nádeje v nedeľu 17.9.2023 v areáli ZŠ na Komenského ulici.

            V konkurencii pretekárov zo 6 atletických klubov z nášho mesta, Košíc, Trebišova či Bardejova si počínali veľmi dobre. Na stupne víťazov vystúpili Michaela Mattová , Zuzana Chripáková, Lukáš Tomáš, Richard Fecko, Adam Kolesár, Adam Ušiak, Maximilián Andrišov a Marián Jacko.

            Okrem medailí si odniesli domov aj pekné vecné ceny. Srdečne blahoželáme a veríme, že im záujem o atletiku pretrvá aj do ďalších rokov.

          • Zbierka sa rozširuje

          • Len týždeň po úspechu na Európskych detských atletických hrách v Brne súťažila Nelka Kucáková o medaily aj v Dubnici nad Váhom.

            Svoj nesporný talent predviedla (vekom ešte mladšia žiačka) na Majstrovstvách Slovenska v atletike starších žiakov a žiačok. V behu na 300 m vybojovala 2. miesto a na polovičnej trati jej stotina sekundy k 2. miestu chýbala.

            Ziskom dvoch umiestnení na stupňoch víťazov sa stala najmladšou medailistkou týchto majstrovstiev. Srdečne blahoželáme!

          • Cestovateľská výzva za pamiatkami UNESCO

          • Leto nám síce pred pár dňami skončilo a my už sedíme v školských laviciach, aby sme získali nové vedomosti a zručnosti, ale skúsme si ešte zaspomínať na to krásne obdobie plné oddychu.

            Ešte pred letnými prázdninami sme v rámci členstva v Sieti Pridružených škôl UNESCO vyhlásili výzvu, aby ste nám posielali fotografie navštívených pamiatok zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. A tak sme sa mohli aspoň na chvíľu preniesť do ďalekého Egypta (Luxor, Théby s nekropolou), Turecka (vrch Nemrut Dag, najstaršia ľudská stavba Göbekli Tepe), turisticky vyhľadávaného Grécka (historické centrum mesta Rhodos), obľúbeného Chorvátska (historické centrum mesta Trogiv), Nemecka (archeologický skanzen pri Bodamskom jazere) či Talianska (Šikmá veža v Pise, historická časť mesta San Gimignano, historická časť mesta Florencia a historická časť mesta Siena). Naši žiaci i učitelia obdivovali pamiatky aj u našich susedov v Česku (Arcibiskupský zámok v Kroměříži, Stĺp Najsvätejšej Trojice v Olomouci, historické centrum Prahy), Poľsku (centrum mesta Krakov so zámkom Wavel, koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau) či Rakúsko (zámok Schönbrunn, historické centrum Viedne).

            Teší nás, že ste počas leta nezabudli ani na krásne slovenské pamiatky a prírodné úkazy (drevené chrámy na severovýchode Slovenska, artikulárne kostoly v Kežmarku a Tvrdošíne, Spišský hrad, historické centrum Levoče a Bardejova, Vlkolínec, jaskyňa Domica, Gombasecká jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa, Tatranský národný park, Morské oko).

            Veríme, že sme aj takouto formou prispeli jednak k poznávaniu významných historických a prírodných pamiatok, ktoré si zaslúžia našu pozornosť a náležitú ochranu, ale taktiež sme chceli inšpirovať aj ostatných, aby spoznávali svetové kultúrne dedičstvo zapísané v UNESCO. Nehovoriac o tom, že je nevyhnutné stále pripomínať potrebu chrániť pamiatky pre ďalšie generácie. I preto v tejto výzve pokračujeme. Vaše fotografie, z ktorých následne vytvoríme interaktívnu mapu “Moussonkáči na cestách”, posielajte na zs1unesco@gmail.com. Tešíme sa na vaše fotografie.

             

            Mgr. Matúš Burda

          • Do tretice s medailou

          • Výnimočné úspechy dosahuje elitná atlétka našej školy Nela Kucáková. V dňoch 2.-4.9.2023 sa po tretíkrát zúčastnila prestížnych pretekov European Kids Athletics Games v Brne (Česká republika).

            V silnej medzinárodnej konkurencii 240 dievčat z rôznych štátov Európy ( celkovo 2700 pretekárov) nás opäť výborne reprezentovala. Svoju doterajšiu zbierku dvoch zlatých a dvoch strieborných medailí z predchádzajúcich rokov EKAG rozšírila o tretiu striebornú v behu na 150 metrov.

            Pridala k nej aj skvelé 6.miesto vo finále behu na 60m, kde ju od bronzu delili iba tri stotiny sekundy. V oboch prípadoch si vynikajúco zlepšila svoje osobné rekordy, ktoré sa blížia k slovenským rekordom v jej vekovej kategórii. Prajeme jej veľa športových úspechov v ďalších pretekoch.

          • Naši chlapci víťazne....

          • Elitné tímy z Česka a Slovenska sa v dňoch 31.8-2.9.2023 zúčastnili štvrtého ročníka  medzinárodného mládežníckeho turnaja  Trenčín Floorball Games 2023. V kategórii mladších žiakov sa predstavilo 7 tímov. Ako nováčika pozvali FBK Michalovce, keďže si hru michalovských florbalistov všimli usporiadatelia v júni na otvorených majstrovstvách Slovenska, kde sme získali 7. miesto. Už vtedy tréneri  staršej prípravky a mladších žiakov, ktorí trénujú vrámci CVČ-Florbal na ZŠ T. J. Moussona,  dostávali na každom kroku pochvalu od cudzích fanúšikov, že sa na hru chlapcov veľmi dobre pozerá. Keďže dvoch hráčov tesne pred týmto turnajom neobišlo zranenie, ochotne nám pomohli naše dievčatá.

            Na tento turnaj sme išli s veľmi malou dušičkou ale obrovskou chuťou hrať. To sa chlapcom a dievčatám aj podarilo. Kategóriu mladších žiakov pri svojej premiérovej účasti ovládli a počas celého turnaja neokúsili trpkosť porážky.  Do Allstar Team sa svojimi výkonmi dostali  Filip Ivanko(pravý útočník) a Patrik Čornej(center) a najlepším hráčom celého turnaja sa stal Samuel Svobodník. Chlapcom a dievčatám ZŠ T.J.Moussona patrí veľká vďaka za reprezentáciu školy a mesta Michalovce. Za všetkým stojí obrovská snaha, chuť venovať sa deťom, ochota obetovať všetok svoj čas našim pedagógom.