• Rok Matice slovenskej

          • Rok 2023 vyhlásila Matica slovenská za ROK MATICE SLOVENSKEJ. V tomto roku si pripomíname 160. výročie tejto najstaršej ustanovizne Slovákov.

            V rámci spolupráce PK dejepisu s Domom MS v Michalovciach sme v našej škole nainštalovali 14 panelov, tematicky rozčlenených na tri historické etapy. Výstava k nám priputovala až z centra matičného diania, z Martina.

            Keďže putovné panely približujú bohatý obrazový materiál - portréty matičiarov, fotografie z činnosti MS, vzácne archívne dokumenty, zakomponovali sme tieto vizualizácie do vyučovacích hodín dejepisu, hlavne u ôsmakov. 

            Touto cestou ďakujeme p. riad. Domu MS v Michalovciach Karin Obšatníkovej za sprostredkovanie nových vedomostí a znalostí z bohatej histórie i súčasnosti Matice.

            Mgr. D. Rudášová

          • Októbrová výzva. Chôdzou k lepšiemu zdraviu.

          • V rámci medzinárodného členstva v Sieti Pridružených škôl UNESCO realizujeme počas školského roka 2023/2024 viacero výziev. Prvou z nich bola októbrová výzva venovaná chôdzi.

            Úlohou žiakov bolo v dňoch od 9. do 15. októbra 2023 urobiť čo najviac krokov. Dovedna sa do našej výzvy zapojilo 55 žiakov. Najviac krokov urobila žiačka VIII.A triedy Nela Horejsková. Na druhom mieste sa umiestnila žiačka VII.D triedy Anastázia Styrančáková a tretie miesto obsadila žiačka VII.D triedy Júlia Hamzová. Zo žiakov prvého stupňa si sladkú odmenu vychodil Šimon Hura z II.B triedy.

            Veríme, že ocenení žiaci budú inšpiráciou aj pre ostatných spolužiakov a častejšou pohybovou aktivitou prispejú k zlepšeniu svojho zdravia. 

            Mgr. Matúš Burda

          • Naši žiaci opäť úspešní v súťaži Kto je mojím ochrancom

          • Základná škola Teodora Jozefa Moussona sa aj v tomto školskom roku zapojila do výtvarno-literárnej súťaže pre žiakov II. stupňa ZŠ s názvom KTO JE MOJÍM OCHRANCOM.

            Organizátorom súťaže bol Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava – územný obvod koordinácie Michalovce, Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach a  Kultúrna organizácia KSK v spolupráci s OZ Entrée pri ZKGZ v Michalovciach.

            Cieľom tejto súťaže bolo zvýšiť povedomie u detí a mládeže o problematike podpory detí pred násilím. Našim žiakom sa darilo v oboch častiach a vyhrali takmer všetko, čo sa dalo. Súťažné práce hodnotila komisia v zložení: Mgr. Art. Alena Niklasová, Mgr. Ivana Baloghová, Mgr. Jela Timková, PhDr. Mgr. Rastislav Barkasi a PhDr. Alena Vasiľová.

            Vo výtvarnej časti sa žiačka Nela Mandelová umiestnila na výbornom 2. mieste, Adriana Baločková obsadila krásne 3. miesto a ďakovný účastnícky list sa ušiel Marianne Puchľákovej. V literárnej časti naši žiaci obsadili všetky 3 miesta. Najviac sa darilo Sofii Lukáčovej, ktorá získala  1. miesto, Nina Šuličová obsadila vynikajúce 2. miesto, 3. miesto vybojoval svojím príbehom Alex Ihnát a ďakovný list sa ušiel Natálii Tabakovej.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            PK SJL

          • Medzinárodný titul Zelená škola opäť v Moussonke

          • Po ďalších dvoch rokoch poctivej práce sa žiakom a učiteľom ZŠ Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach podarilo opäť obhájiť medzinárodný titul Ecco School, na Slovensku známy pod názvom Zelená škola.

            Moussonka zelené aktivity realizuje dlhodobo a od roku 2004 to má potvrdené aj medzinárodnou vlajkou a titulom. V predchádzajúcom období sa všetci členovia školy intenzívne venovali téme odpad. Ekologické myslenie sa realizuje v praxi. Až 90% žiakov si desiatu nosí v desiatovníku a používa ekofľaše. Plastové obrusy v škole nenájdete. V triedach sa triedi papier a plasty, na chodbách aj bioodpad. Zošity sa v tejto škole neobaľujú a vydržia rovnako dlho. Tonery sú repasované. Takýmito opatreniami škola minimalizuje odpad.

            Za ekologické činy začiatkom októbra na Celoslovenskej certifikačnej slávnosti v Košiciach Moussonka získala titul a vlajku Ecco School. Koordinátorka Zelenej školy Mgr. Lenka Paľová vystúpila aj v hlavnom programe talkshow kde porozprávala, ako sa nám darí ekologické aktivity realizovať.

            V zelených aktivitách škola pokračuje a pre ďalšie obdobie sa bude intenzívne venovať téme zeleň a ochrana prírody.

          • Biela pastelka

          • 25. septembra 2023 sa v našej škole konala verejná zbierka na podporu nevidiacich a slabozrakých Biela pastelka.Vďaka našim uvedomelým žiakom sa na jej konto vyzbieralo 465 eur. Ďakujeme všetkým, ktorí svojím vkladom prispeli k zlepšeniu života nevidiacich ľudí. Veríme, že sme týmto ľuďom  v istej miere pomohli na ich ceste k samostatnosti.

            Veľké ĎAKUJEM  od koordinátorky BP  D. Rudášovej

             

             

          • Chôdzou k lepšiemu zdraviu

          • Chôdza je azda tou najjednoduchšou, najprirodzenejšou a asi aj najzdravšou formou pohybovej aktivity. Veď chodiť môže takmer každý, v akomkoľvek veku, každý deň, sám či v skupine, rýchlo či pomaly, po lesných chodníčkoch či atletickej dráhe. A to všetko zadarmo. Dokonca sa pri chôdzi učíme správne držať telo a dýchať. Pre niekoho je chôdza časom aktívneho oddychu, ktorým si zlepšuje svoju kondíciu.

            Či už patríte k tým aktívnym chodcom alebo skôr k tým pohodlným, ktorí radšej uprednostnia dopravný prostriedok pred chôdzou do školy, obchodu alebo kina, pridajte sa k našej októbrovej výzve. Vašou úlohou bude v čase od 9. do 15. októbra 2023 pomocou akejkoľvek mobilnej aplikácie alebo smart hodiniek spočítať, koľko krokov ste urobili za uvedený čas. Nezabudnite na dôkaz vašej aktivity. Následne na predmetoch fenomény sveta a geografia spolu s vyučujúcimi vytvoríte tabuľku, do ktorej budete zapisovať počet krokov. Na žiaka, ktorý počas týždňa urobí najviac krokov, čaká sladká odmena a titul “Najlepší chodec školy”.

            Nedávajte si záväzky a termíny, kedy začnete s pohybovými aktivitami. Začnite už dnes, aby ste si zlepšili váš zdravotný stav. Aktivita je realizovaná v rámci členstva školy v Sieti Pridružených škôl UNESCO.

          • Cesta do praveku – živá história

          • Obdobie praveku je najstarším historickým obdobím ľudských dejín, z ktorého sa nám zachovalo množstvo historických artefaktov, ale žiadne písomné pramene, keďže praveký človek nevedel písať. A tak je niekedy veľmi ťažké si predstaviť ako taký človek žil, čo jedol a pil, čím sa živil, kde býval.

            I preto sa šiestaci 28. septembra 2023 vybrali na dejepisnú exkurziu do Hanušoviec nad Topľou, kde si v archeoparku a v pivničných priestoroch aktuálne reštaurovaného kaštieľa prezreli praveké a staroveké príbytky našich predkov, ale aj pracovné nástroje, keramické nádoby, dobové oblečenie a zbrane. V pivnici kaštieľa nám historik porozprával o archeologických nálezoch z obdobia praveku a staroveku, ktoré sa našli na území Šariša. Taktiež nám predstavil najvýznamnejšie objavy praveku a staroveku (koleso, žarnov, hrnčiarsky kruh).

            Po odbornom výklade si mohli žiaci vyskúšať streľbu z luku, výrobu prsteňov, náramkov, koráliek a nádoby z modelovacej hmoty. Žiaci mali možnosť vstúpiť aj do jednotlivých obydlí, vyskúšať si prácu so žarnovom a ďalšími pracovnými nástrojmi (pästný klin, kamenná sekera), obliecť si repliku brnenia z obdobia doby bronzovej či zahrať na jednoduché hudobné nástroje, ktorými si praveký človek spríjemňoval deň.

            Z Hanušoviec nad Topľou sme odchádzali s novými vedomosťami a zážitkami. Už teraz sa však tešíme na ďalšie zaujímavé miesta a na nové poznatky, ktoré aj vďaka poznávaniu priamo v teréne nadobudneme. 

            Mgr. Matúš Burda