• Hviezdoslavov Kubín...

          • Dňa 27. februára 2023 sa konalo školské kolo 69. ročníka  Hviezdoslavovho Kubína.  Žiaci súťažili v umeleckom prednese v troch kategóriách. Tento ročník bol bohatý na počet recitátorov. Celkovo sa školského kola na 2. stupni zúčastnilo 34   žiakov . Výsledky školského kola:

            II. kategória

            Poézia:

            1. miesto : Lilla Lichvárová  (6.A)

            2. miesto:  Maximilián Natanael Mikolaj (6.D)

                              Karina Struňáková (5.B )

            3. miesto: Tereza Miková (  6.D )

                             Nela Kalaninová (5.B   )

                             Katarína Dziaková  ( 5.A )

            Za vhodný výber ukážky bola ocenená:  Margaréta Poláková (5.C )

            Próza:

            1. miesto:  Klára Marie Husárová (5.B)

            2. miesto: Diana Doliňáková (6.B)

            3. miesto: Olívia Hurová (6.C)

            Za precítený prednes boli ocenené  : Zuzana Szücsová (6.A)  a Kristína Račková (6.A)

            III. kategória:

            Poézia:

            1. miesto: Beáta Beľová (8.C)

            2. miesto: Janka Šutáková (8. A)

            3. miesto: Kristína Horňaková (9.B)

            Za precítený umelecký prednes ocenenie získala   Tatiana Medline Tomášová (7.B)

            Za výber bol ocenený  ukážky: Patrik Zajac (7.A)

            Próza:

            1. miesto: Ľudovít Faltus (7.C)

            2. miesto: Matúš Štefan (8.A)

            3. miesto: Ema Šalatková (8.A)

                            Nela Lenhardová (7.A)

                            Erika Chvastová (8.B)

            Regionálne kolo sa konalo 28.3 - 30.3.2023 v Zemplínskom osvetovom stredisku v Michalovciach. Z početného zastúpenia recitátorov  sa naši žiaci umiestnili na veľmi pekných miestach:

            II. kategória poézia – Lilla Lichvárová (6.A) – 2. miesto

            III. kategória poézia – Beáta Beľová (8.C) – 3. miesto

            III. kategória próza – Ľudovít Faltus (7.C) – 3. miesto

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za výbornú reprezentáciu  školy a víťazom blahoželáme!

          • DEŇ ĽUDOVEJ ROZPRÁVKY..

          • Pri príležitosti výročia narodenia Pavla Dobšinského (16. marca 1828), známeho zberateľa slovenských rozprávok, poeta, prekladateľa romantických básnikov a klasikov svetovej literatúry a folkloristu sa koná 16. marca Deň ľudovej rozprávky. Stal sa neoficiálnym sviatkom rozprávky, ktorý vzišiel z kampane Slovenskej národnej knižnice v roku 2008 pod názvom Slovensko Dobšinskému, konanej pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia.                                                                                                                Tretiaci si tento deň pripomenuli zaujímavým podujatím. Teta Evka z knižnice ich oboznámila s tvorbou Pavla Dobšinského, ktorú si môžu vypožičať z knižničného fondu našej školy. Následne oni jej vyrozprávali, čo všetko už vedia o ľudových rozprávkach.  Opierali sa nielen o svoje vedomosti, ale podopreli to aj názornými ukážkami z prečítaných ľudových rozprávok. Spolupracovali v skupinách, kde mali poskladať puzzle ilustrácie z rozprávky a vyskladať zo slabík jej správny názov. Priradzovali postavám čarovné predmety, určovali typické znaky rozprávok či vyhľadávali vybrané slová. Skvele strávený čas v knižnici im isto ostane dlho v pamäti. Marec pre nich nebude len mesiacom venovaným knihám, ale konkrétne 16.marec sa odteraz bude spájať s Dňom ľudovej rozprávky.

            Dočítania priatelia!     

          • Medzinárodný deň materinského jazyka.

          • 21. február bol na výročnej 30. konferencii UNESCO v novembri 1999 vyhlásený za Medzinárodný deň materinského jazyka. Pripomíname si ho každý rok od roku 2000 na podporu jazykovej a kultúrnej rozmanitosti a viacjazyčnosti. Cieľom tohto dňa je nielen si pripomenúť, ale aj hlbšie spoznávať  a precvičovať materinské jazyky po celom svete. Jazyky sú najsilnejšie nástroje na zachovanie a rozvoj nášho hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva.

            Náš materinský jazyk bol prvý jazyk, ktorý sme počuli od svojej mamičky a prvý jazyk, ktorým sme sa naučili rozprávať. Je dôležité poznať aj cudzie jazyky, zvyky i  kultúru iných národov, ale predovšetkým by sme mali poznať ten svoj- najmilší, najsladší, najzrozumiteľnejší jazyk, ktorým dokážeme vyjadriť svoje názory, pocity i túžby. Nezabúdajme preto na krásnu spisovnú slovenčinu, nezabúdajme na slová, ktoré najkrajšie znejú práve v slovenskom jazyku. Povedzme si spolu s Hviezdoslavom: „ Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá...“

             Aj my sme si pripomenuli tento významný deň v rámci hodín slovenského jazyka  návštevou divadelných predstavení v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Žiaci 7.- 9.ročníka si priniesli pekné kultúrne zážitky z komédie Zbabraná hra a žiaci 5.-6.ročníka zase vtipné aj strašidelné  momenty z inscenácie Hrôzostrašné príbehy strýka Montaguea.

                                                                                                                                                                PK SJL

          • Ako vyzerá život v záchytnom tábore?

          • V 7. ročníku sa žiaci na hodinách občianskej náuky zoznamujú s témami ako rasizmus, antisemitizmus či diskriminácia. Jednou z ďalších tém je aj globálny problém migrácie, ktorý sa týka aj nášho mesta a regiónu, keďže kvôli vojenskému konfliktu na Ukrajine sa množstvo Ukrajincov rozhodlo utiecť zo svojej domovskej krajiny práve do Európskej únie. A nielen Ukrajinci túžia po lepšom živote.

            Cez naše hranice nelegálne prechádzajú aj utečenci zo Sýrie, Iráku, Bangladéša či Nepálu. Čo ich však na tejto ceste čaká? Čo ak ich pri hraničnej kontrole odhalí polícia? Kam povedú ich kroky? O tom všetkom nám dnes porozprávala Ľubov Šaková zo Záchytného tábora v Humennom. Žiaci sa vďaka množstvu fotografií mohli aspoň na krátky čas presunúť do priestorov záchytného tábora v Humennom, ktorého kapacita je vyše 500 osôb. Pani Šaková žiakom porozprávala o dennej rutine utečenca - žiadateľa o azyl. Ozrejmila nám celý proces zaradenia utečenca do tábora a taktiež priblížila spolužitie rôznorodých náboženstiev i kultúr.

            Následne odpovedala na zvedavé otázky žiakov. Na záver sme spoločne skonštatovali, že i keď títo ľudia majú iné náboženstvo, zvyky a tradície a pochádzajú z iného kultúrneho prostredia, sú rovnakými ľuďmi ako my, ktorí máme všetkého dostatok a nemusíme nútene utekať zo svojej krajiny kvôli vojenskému konfliktu, terorizmu, nevhodným klimatickým podmienkam či prírodným katastrofám. Beseda s pracovníčkou záchytného tábora bola realizovaná v rámci projektu Pridružených škôl UNESCO (ASPnet).

            Mgr. Matúš Burda

          • Karneval

          • „Čo je tu dnes?  Veľký bál a či dáky karneval? Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú.“ „Karneval je totiž sviatok všetkých malých aj veľkých detí.“ Takto presne to vyzeralo aj na našom karnevale ZŠ T.J.Moussona. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát aj tiger milý, princezná, vlk aj víly. Tak sa naše ŠKD oddelenia premenili na jednu úžasnú karnevalovú párty, kde sme si všetci spoločne zatancovali a mali súťaže. O rok sa opäť tešíme znova, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy!