• AstroRoadShow 2024

          • 10. 6. 2024 žiaci 6.A a 7.A mali možnosť cestovať vesmírom v prenosnom digitálnom planetáriu v OC Zemplín Michalovce.

            Pozorovali sme nočnú oblohu, hviezdy a súhvezdia. Zábavno-zážitkovou formou sme sa dozvedeli veľa informácií o našej najbližšej hviezde: ako je od nás ďaleko, aká je veľká a ako je možné, že nám Slnko dáva toľko tepla a svetla. Skúmali sme planéty Slnečnej sústavy.

            Naučili sme sa, že „padajúce hviezdy“ vlastne nie sú padajúce hviezdy, ale úlomky kameňov a prachu po obehu rôznych komét, či asteroidov. Platí však, že ak na nočnej oblohe zbadáte „padajúcu hviezdu“, treba si niečo pekné želať...

            V roku 2024 sa Slnko dostáva do maxima svojej aktivity a je teda možné, že zase budeme svedkami viacerých polárnych žiar viditeľných z nášho územia.

            Všetkým deťom sa cestovanie vesmírom veľmi páčilo, ale museli sa vrátiť na našu krásnu planétu Zem a žiť si svoj sen. 

            PK MAT, FYZ

          • Náš posledný deň v Prahe - 5. deň

          • Dopoludnia sme sa zúčastnili viacerých vyučovacích hodín na našej partnerskej škole. Žiaci mali možnosť porovnať žiacky život na jednej a druhej škole. Popoludní sme obdivovali podmorský svet medúz. Výborne sme sa zabavili v múzeu voskových figurín Madame Tussauds Praha.

            Náš program sme ukončili v Kostole sv. Jindřicha a sv. Kunhuty v rámci Noci kostolov. Veľké poďakovanie patrí vedeniu, kolegom a žiakom Základní školy Nad Přehradou v Prahe, Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Slovenskej komisii pre UNESCO za možnosť zrealizovať tento obohacujúci projekt. 

            Kolektív autorov

          • Pokladnica architektúry Kutná Hora - 4. deň

          • V rámci nášho členstva v Sieti Pridružených škôl UNESCO naše kroky viedli do historického mesta Kutná Hora, ktoré je od roku 1995 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Pred vstupom do Kamenného domu a Českého múzea striebra dostali žiaci pracovný list s otázkami. 

            Odpovede boli ukryté v jednotlivých expozíciách. Na žiakov čakala odmena v podobe vlastnoručne vyrazených strieborných mincí. Následne sme sa presunuli k dominante mesta - Katedrále sv. Barbory, ktorá je najoriginálnejšou neskoro gotickou stavbou v Európe. Do Prahy sme sa vrátili obohatení o nové zážitky a poznatky.

            Kolektív autorov

          • V nohách máme už tisíc míľ Prahou - 3. deň

          • Pražský hrad, Chrám sv. Víta, kráľovské záhrady, Zlatá ulička, Karlov most, Pražský orloj, Staroměstské naměstí a rad ďalších historických pamiatok "stovežatej" sme mali možnosť spoznať s odborným výkladom žiakov a pani zástupkyne partnerskej školy. V popoludňajších hodinách sme absolvovali plavbu výletnou loďou po Vltave za zvukov symfonickej básne "Má vlast" - Bedřich Smetana. 

            Kolektív autorov

          • Anička dušička - 2. deň

          • V rámci projektového týždňa našej partnerskej školy sa dnešný deň niesol v znamení vystúpení českých kamarátov a našich dievčat. Najviac nás potešili žiaci 1. stupňa, ktorí si nacvičili slovenskú ľudovú pieseň Anička dušička. My sme zase prekvapili temperamentným tancom zo Zemplína. V popoludňajších hodinách sme sa presunuli na veľvyslanectvo SR, kde nás srdečne prijala pani veľvyslankyňa Ingrid Brocková. Príjemne a aktívne strávený deň sme ukončili opäť na partnerskej škole spoločnou opekačkou. 

            Mgr. Matúš Burda

          • Návšteva partnerskej školy v Prahe začína - 1. deň

          • V nedeľu, 2. júna 2024, vyrazilo 8 žiakov spolu so 4 pedagógmi na návštevu partnerskej školy v Prahe v rámci medzinárodného členstva V sieti Pridružených škôl UNESCO. Po 12-hodinovej ceste vlakom nás privítali na železničnej stanici zástupcovia partnerskej základnej školy.

            Ubytovali sme sa v príjemnom tichom areáli fary z 18. storočia na okraji Prahy. Každý deň našej návštevy chceme využiť naplno. Dnes sme sa venovali príprave zajtrajšieho kultúrneho programu a poobede sme spoznávali blízke okolie a prírodu.

            Mgr. Matúš Burda

          • Malá olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 4. 6. 2024 naša škola zorganizovala mestské kolo v malej olympiáde v anglickom jazyku. Zúčastnilo  sa jej 28 žiakov z 1. stupňa zo základných škôl v Michalovciach.

            Súťažili v dvoch kategóriách a overili si svoje vedomosti zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania, počúvania a rozprávania v angličtine. Súťažiaci boli výborne pripravení a ešte lepšie naladení. Naša žiačka Emma Bali- Hudáková zo 4.C získala vo svojej kategórii 3. miesto.

            Mgr. Katarína Čornejová

          • Výtvarné súťaže

          • V mesiaci máj naši žiaci úspešne reprezentovali školu aj vo výtvarných súťažiach a získali pekné umiestnenia.

            Vo výtvarnej súťaži Príbeh môjho mesta v kategórii žiakov I.  stupňa Hanka Petraničová získala 2. miesto  a v kategórii žiakov II. stupňa Diana Doliňáková sa umiestnila na 1. mieste.

            V súťaži Farebný svet Zemplína so svojou prácou Na Šírave sa žiačka Nela Mandelová umiestnila na 1. mieste.

            Žiačkam – umelkyniam srdečne gratulujeme. Vystavené práce si môžete pozrieť v Mestskom kultúrnom a osvetovom stredisku a v ZUŠ Talentum.

          • Letný denný mestský tábor

          • 26. 8. – 30. 8. 2024 – 4 dni / 29.8.2024 – štátny sviatok/ ZŠ Teodora Jozefa Moussona

            Dieťa je potrebné prihlásiť na vedení školy do 21.6.2024, alebo do naplnenia kapacity a uhradiť poplatok 80 €.

            V tejto sume je zahrnutý pitný režim, desiata, obed a poplatok za autobus na výlety a aktivity v letnom tábore.

            V prílohe nájdete  prihlášku na náš letný tábor .

             

          • Netradičná hodina fyziky

          • Žiaci VI.A a VII.A navštívili 31.5.2024 výstavu váh zo zbierky Rudolfa Repického v Michalovciach. Mohli si pozrieť váhy rôznych typov, niektoré sa dali aj prakticky vyskúšať. Pán Rudolf Repický vlastní vyše 300 váh poniektoré až zo 17. storočia.

            Výstava váh je fascinujúcou prehliadkou histórie a technológie váženia. Rudolf Repický je vášnivý zberateľ a expert na historické váhy, ktorý za desiatky rokov zhromaždil impozantnú kolekciu váh a meracích prístrojov. Táto výstava ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do histórie váženia, spoznať rôzne typy váh a pochopiť ich význam v každodennom živote aj v priemysle. Výstava sa presúva do 19. a 20. storočia, kde sú prezentované priemyselné a domáce váhy. Tieto váhy ukazujú, ako sa váženie stalo dostupnejším a presnejším vďaka priemyselnej revolúcii a technologickému pokroku.

            Aký je význam váh? Váhy zohrávali dôležitú úlohu v ľudskej civilizácii už od staroveku. Umožňovali presné meranie hmotnosti, čo bolo kľúčové pre obchod, poľnohospodárstvo, farmáciu a mnoho ďalších oblastí. Historické váhy sú nielen technickými nástrojmi, ale aj umeleckými dielami, ktoré odrážajú technický pokrok hodnoty svojej doby. Žiaci VI.A a VII.A triedy spojili tak Deň detí s netradičnou hodinou fyziky v múzeu.

            T. Hajnik a A. Pangrác

            žiaci VI.A

          • Portál pre župné prímestské tábory 2024

          • Aj v tomto roku prichádza Košický samosprávny kraj prostredníctvom portálu www.taboryksk.sk s bohatou ponukou župných prímestských táborov v rôznych lokalitách Košického kraja. Cez túto stránku si viete nájsť každý tábor a prihlásiť svoje dieťa/vnuka/vnučku.

            Tábory sú rozdelené podľa jednotlivých regiónov. Pri väčšine táborov je možné požiadať aj o vystavenie faktúry za účelom predloženia žiadosti zamestnávateľovi o príspevok na rekreáciu podľa § 152a Zákonníka práce.

          • Spoznávali sme kráľovskú Levoču

          • Keďže mesto Levoča je od roku 2009 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, vybrali sme sa 23.mája 2024 so siedmakmi na dejepisnú exkurziu. Cieľ akcie harmonizoval s obsahom vyučovacích hodín dejepisu a s poslaním školského projektu.

            Štyridsaťsedem žiakov obdivovalo najväčšie skvosty tohto kráľovského mesta. Návšteva Gymnaziálneho kostola (Čierneho) nás nadchla bohatou barokovou výzdobou a čierno-zlatým interiérom zo 17. st. Kostolík je prepojený so starým kláštorom minoritov, bohatý na cenné stredoveké fresky na stropoch. Dnes je v kláštore cirkevné gymnázium.

            V levočskej radnici, sídle niekdajšej mestskej rady, sme obdivovali nevšedné exponáty, ktoré zanechali levočskí radní – mestské knihy viazané v psej koži, stredoveký kalendár, bibliu písanú švabachom, sošku siamských dvojičiek, katove meče. Mnohých zaujala legenda o povestnej Levočskej bielej pani.

            V pamiatkovom dome Majstra Pavla z 15. st. sa žiaci oboznámili s jeho skvostnými pozlátenými plastikami Madona, Posledná večera a ďalšie.

            Takým skvostom je aj Bazilika sv. Jakuba, patróna Levoče. Drevený oltár, vypínajúci sa do výšky 18,62 m, je svetovým veľdielom Majstra Pavla. Očarili nás vitráže na gotických oknách, mravoučné fresky, gotické oltáriky zasvätené mnohým svätcom. Skvelým výkladom lektorky sme definitívne ukončili našu takmer 4-hodinovú prehliadku najvzácnejších levočských pamätihodností.

            Počasie nám prialo, žiaci boli veľmi disciplinovaní. Veríme, že na žiakov Levoča zanechala silný vizuálny zážitok a bohaté dojmy, z ktorých môžu čerpať aj na iných hodinách.

             

            Mgr. D. Rudášová

          • Hurá von

          • Toto je motto aktivít prebiehajúcich u nás v škole. S príchodom priaznivého počasia sa vyučovací proces presunul z tried do nášho zeleného školského areálu. Vyučujúci jednotlivých predmetov aj tried prepájajú témy vzdelávacieho programu tak, aby čo najviac času strávili so žiakmi v exteriéri školy.

            Takýmto spôsobom zaujímavo, interaktívne a ekologicky spájajú príjemné s užitočným. Žiaci všetkými zmyslami sledujú a vnímajú deje prebiehajúce v prírode a lepšie chápu súvislosti medzi jednotlivými vyučovacími predmetmi. Vedeli ste, že atóm vápnika sa dá vyskladať z púpavy a kamienkov ? Alebo vieme využiť mierky nášho tela na odmeranie vzdialenosti? Veľké množstvo kvitnúcich rastlín sa dá jesť? Príroda je zdrojom množstva geometrických tvarov a vieme z nich počítať obsah?

            Cieľom našej Zelenej školy je, aby každá trieda absolvovala mesačne aspoň 4 vyučovacie hodiny vonku. Aktivity vyvrcholili ZELENÝM DŇOM. Každá trieda predstavovala nejakú súčasť našej planéty Zem. Na spoločnom stretnutí na školskom dvore zástupcovia jednotlivých tried predstavili ostatným spolužiakom, čo sú a aký je ich význam pre planétu.

            Bolo to naozaj pestré. Menší znázorňovali včielky, mravčekov, bylinky, žabky, zvieratká, huby, slniečko. Starší zasa vodu, vzduch, ozónovú vrstvu, človeka ap. Veľmi nás teší, že každá trieda si vybrala tému, ktorú prepojila s aktuálnymi témami v jednotlivých vyučovacích predmetoch. V duchu HURÁ VON budeme určite pokračovať aj v nasledujúcom období, nakoľko vonku nás to baví a dobre nám tam páli.

             

            Tím Zelenej školy

          • Celoslovenské kolo Čokoládovej tretry 2024 ....

          •  

            Blížime sa k záveru. 192 najlepších pretekárov z celého Slovenska, postupujúcich z krajských kôl bojovalo o postup do medzinárodného semifinále v Ostrave. Naši zástupcovia v celoslovenskom kole bojovali zo všetkých síl. No konkurencia bola tentokrát silnejšia. Všetci prišli do Košíc s cieľom zvíťaziť, alebo aspoň postúpiť ... Umiestnenia našich žiakov do 15. miesta boli síce veľmi kvalitné, obohatené o zlepšenia a osobné rekordy, ale vysnívaný postup im tesne ušiel. V každej z ôsmich kategórií postupovalo 10 najlepších.   Najúspešnejšia bola prváčka Liliana Ngo v behu na 100m, ktorá získala 6. miesto. Po dvoch rokoch sa teda znovu objaví žiačka našej školy  v medzinárodných pretekoch, kde odštartovala svoju kariéru 5- násobná slovenská majsterka a absolútna víťazka v behu na 100m, 200m a 300 m Nelka Kucáková. Možno bude mať v Lilike svoju nasledovníčku. Prajeme veľa športových úspechov!

          • Zbierka Modrý gombík 2024 úspešne za nami

          • Dňa 16. mája 2024 sa uskutočnila v našej škole Zbierka Modrý gombík, v rámci ktorej sa nám podarilo vyzbierať sumu 308,80 €. Sme radi, že aj takýmto spôsobom v spolupráci s organizáciou UNICEF sme mohli pomôcť deťom v núdzi.

            Výnos bude použitý na rozvoj programov zameraných na podporu potravinového programu detí v Južnom Sudáne, Keni, Afganistane, Ukrajine a krajinách Blízkeho východu ako napríklad Irak, Jordánsko, Libanon či Sýria.

            Práve v týchto krajinách aj kvôli vojenským konfliktom, občianskym nepokojom, environmentálnym problémom či korupcii milióny detí zaspávajú každý večer hladné. Veríme, že aj takýmto spôsobom sme prispeli k lepšiemu životu detí v odľahlých končinách sveta. Ďakujeme!

            Mgr. Radoslav Sunitra

            Mgr. Matúš Burda

          • Zúčastnili sme sa súdneho pojednávania

          • Žiaci VIII.A a VIII.C navštívili 20. mája 2024 Okresný súd v Michalovciach a zúčastnili sa súdneho pojednávania. Ôsmaci mali možnosť na vlastné oči vidieť, ako v praxi reálne prebieha súdny proces a rozšíriť si aj takýmto spôsobom vedomosti v rámci občianskej náuky.

            Po skončení súdneho pojednávania mali možnosť sudcovi JUDr. Stanislavovi Vojtkovi položiť otázky, ktorých bolo neúrekom, čo svedčí o tom, že ich táto exkurzia zaujala.

             

            Mgr. Radoslav Sunitra

            Mgr. Matúš Burda    

          • MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL STARMUS a PBL výzva „SPOLOČNE MENÍME SVET“ Bratislava 14. -16. mája 2024

          • Tím žiakov zo Základnej školy Teodora Jozefa Moussona realizoval v období od novembra 2023 do mája 2024 projekt v rámci PBL výzvy „Spoločne meníme svet“. Výzva bola vyhlásená nadáciou ESET a OZ BUILD Slovensko.

            Úlohou žiakov bolo spracovať opatrenia na zníženie produkcie odpadu v škole. Od pani učiteliek dostali zadanie 1M = E4 + V + Z. Nerozumiete? Jednotky z Moussonky mali pracovať s problematikou odpadu efektívne, ekologicky, esteticky, ekonomicky veku primerane a zábavne. To, že sa im podarilo vyriešiť túto rovnicu výborne, svedčí fakt, že spomedzi 50 škôl z celého Slovenska sa prebojovali medzi najlepších päť tímov do finále v Bratislave.

            15.5.2024 reprezentovali školu na Hlavnom námestí v Bratislave. Predstavili svoj projekt a jeho výsledky. Nepodarilo sa im zvíťaziť, ale obsadili krásne 2. miesto.

            Odmenou im bola účasť na medzinárodnom festivale STARMUS4Schools v Tipos aréne v Bratislave dňa 16.5.2024. Na tomto festivale vystúpili Dr. Jane Goodall – primatologička a posolkyňa mieru OSN, Chris Hadfield – astronaut, bývalý riaditeľ NASA operácií a Richard Macko riaditeľ úseku bezpečnosti spoločnosti ESET. Orchester Slovenskej filharmónie sa postaral o umelecký zážitok.

            Bola to naozaj skvelá odmena za skvelo vykonanú prácu. Ďakujeme tímu Jednotky z Moussonky za reprezentáciu školy na celoslovenskej úrovni.

             

            Za projektový tím Lenka Paľová

          • Krajské kolo Čokoládovej tretry 2024.....

          • Po úspešnom základnom kole Čokoládovej tretry sa výber najlepších pretekárov našej školy zúčastnil krajského kola v Košiciach. Spomedzi 776 pretekárov  postupovalo do celoslovenského finále po 8 najlepších v každej disciplíne.   Dve nádejné atlétky získali 3.miesto a celkovo 9 našich žiakov pôjde súťažiť do celoslovenského finále. Na stupne víťazov vystúpili: Liliana Ngo v behu na 100m a Zuzana Chripáková v hode vortexom. Ďalší úspešní boli: Maximilián Andrišov, Petra Gožová, Tamara Fecková (všetci hod vortexom),  Michaela Ivanková ( beh na 200m), Filip Tomko, Adela Pčolinská a naša budúca prváčka Dorotka Chripáková (beh na 100m).