• Navštívili sme perlu na Dunaji

          • Medzi najkrajšie poklady, ktoré vyrástli na brehoch Dunaja, sa právom radí aj metropola našich južných susedov. BUDAPEŠŤ  bola cieľom dejepisnej exkurzie pre siedmakov, nakoľko sa učivo o uhorských dejinách preberá práve v tomto ročníku.

            Budapešť vytasila na nás svoje prednosti už počas cesty autobusom – architektonické skvosty, mosty, slávne kúpele, z ktorých časť sme mali možnosť navštíviť v priebehu 1-dňovej exkurzie.  Po príchode v ranných hodinách 21. apríla 2023 naše prvé kroky smerovali na Námestie hrdinov v sprievode slovenského lektora žijúceho v Maďarsku. Toto námestie patrí medzi najpriestrannejšie v Budapešti s pamätníkom polkruhového tvaru.  Vyníma sa na ňom 14 sôch  maďarskej histórie. Je spomienkou na príchod Maďarov do Karpatskej kotliny. Repliku tohto námestia nájdeme aj v Číne.

            Bohatá koncentrácia histórie je sústredená na Budínskom hrade nad Dunajom – sídlo maďarských kráľov. Svojou historickou krásou nás očaril klenot budínskeho hradného komplexu – Kostol kráľa Mateja z 13. st. s typickými keramickými  oranžovými škridlami na streche.

            Miesto so silnou historickou atmosférou v  areáli Rybárskej bašty poukazuje na to, že v stredoveku túto časť hradieb bránil rybársky cech. Ide o súbor románskych veží, nádvorí, kolonád a hradieb. Budínska hradná štvrť s nevšednou atmosférou a nábrežie Dunaja sú zaradené od roku 1987 do Zoznamu svet. dedičstva UNESCO.

            Kus silnej histórie na nás vdýchla Bazilika sv. Štefana (1. uhors.kráľa) s tmavým a ponurým interiérom, nádhernými freskami, mramorom 50 druhov. Atrakciou chrámu je mumifikovaná pravá ruka sv. Štefana, tzv. Svätá pravica, uložená v relikviári.

            O zážitok sme mali navyše pri prechádzke popri Veľkej synagóge – najväčšej v Európe, pri výstupe na pevnosť Citadela , postavenej Habsburgovcami na najvyššom mieste v centre Budapešti na vrchu Gellértovej hory.

            Budapešť má 8 mostov. Najkrajší je Széchenyiho reťazový most, ktorý nás uchvátil svojím veľkolepým tvarom a krásnymi detailami. Bol to prvý most medzi Budínom a Pešťou.

            V parku v centre mesta sa nachádza kópia Korvínovho hradu v Rumunsku hrad Vajdahunyad, o ktorom sa hovorí, že v ňom bol uväznený Drakula. Je výnimočný aj tým, že v ňom nebýval nikdy žiaden panovník. Vrcholom prechádzky po budapeštianskych uličkách bolo okolie budovy maďarského parlamentu – najstaršia a najväčšia vládna budova v Európe.

            Na pravé poludnie sme boli v správnej chvíli na správnom mieste. Neplánovane sme videli striedanie hradnej stráže. Mladí vojaci v šedých uniformách striedali stráž pred sídlom maďarskej prezidentky, ozýval sa parádny marš s bubnom, konala sa ceremónia s mávaním historických zbraní a pochodovaním.

            Náročný deň sme obohatili ešte ochutnávkou sladkého dezertu – maďarskej štrúdle a potom sa vydali na záverečnú časť nášho nabitého programu. Bola to pôsobivá hodinová  plavba loďou po Dunaji. Krásnych výhľadov po oboch stranách Dunaja sme sa nabažili dosýta. Plavba mala zážitkový nádych a potešila všetkých.

            Historické pamiatky nás obohatili o nezabudnuteľné zážitky.  Z výkladu sprievodcu si mohol každý ukradnúť čosi pre seba – stačilo pár historiek, útržky pekných viet a deň sme mali hneď o čosi krajší a my o niečo múdrejší.

            Touto cestou ďakujeme CK SMARAGD travel, Mgr. M. Gajdošovej za dokonalý deň.

                                                                                                              Mgr. D. Rudášová

          • Prvenstvo v ekoolympiáde obhájené ZŠ T. J. Moussona

          • V tomto školskom roku sa konal druhý ročník celoslovenskej súťaže EKOOLYMPIÁDA organizovanej OZ PLANET LOVER. Súťaže sa zúčastnilo v online priestore až 9950 žiakov z 580 škôl z celého Slovenska, ktorí spoločne odpovedali na 2 560 789 otázok týkajúcich sa životného prostredia. Zo ZŠ Teodora Jozefa Moussona sa súťaže zúčastnilo viac ako 50 žiakov 7. až 9. ročníka. Sedem z nich postúpilo medzi 33 najlepších z celého Slovenska. Vďaka tomu, že škola je ekologicky zameraná už niekoľko rokov prostredníctvom projektu Zelená škola, žiaci preukázali skvelé vedomosti v tejto oblasti.

            Dominik Hlohin získal 1. miesto a Simon Kurucz 3. miesto vo svojej kategórii. Ich úspech nás veľmi teší. Škola sa umiestnila na 1. mieste v počte najviac postupujúcich žiakov do finále súťaže.

            Ambasádormi súťaže boli Zuzana Rehák Štefečeková – olympijská víťazka v streľbe a tenista Filip Polášek.

            Cieľom súťaže je  vyvolať u žiakov väčší záujem o ochranu životného prostredia  inovatívnymi spôsobmi, aby sa čo najviac priblížilo k mysleniu študentov. Hrou a motiváciou vyvolať záujem, aby sa začali pýtať viac a sami vyhľadávali odpovede.

            Táto nesmierne závažná téma je stále okrajovou v rámci slovenských učebných osnov, preto je dôležité skúšať zaujať žiakov rôznymi spôsobmi. Vedomostná́ súťaž upozorňuje a hravou formou vzdeláva témy tykajúce sa klimatickej zmeny a ochrany životného prostredia. Stačí jeden jednoduchý krok denne u každého z nás a spoločne to vedie k veľkej zmene.

            Mgr. Lenka Paľová

          • Naši žiaci opäť medzi najlepšími

          • Dňa 12.4.2023 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády kategória Z6 – Z8. Naši žiaci sa úspešne popasovali s neľahkými úlohami a opäť vybojovali pekné umiestnenia.  V kategórii Z6 získala 2. miesto Alexandra Smreková (VI.C), v kategórii Z8 3. miesto Tamara Tačarová (VIII.C) a 6. miesto Matúš Štefan (VIII.A), v kategórii Z7 4. miesto Nikola Kaučaková (VII.B) a Matej Mirdala (VII.A).

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a srdečne blahoželáme.

            PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

            PK MAT-FYZ

          • Netradičné rodičovské združenie

          • Žiaci 6. A triedy spolu so svojou pani učiteľkou pripravili pre svojich rodičov prekvapenie v podobe netradičného „ rodička“.

            Formou krátkych zaujímavých pokusov im predviedli svoje vedomosti z prírodných vied, hlavne fyziky. Na základe praktických ukážok vyskúšali rodičov, ako ovládajú fyziku oni. Ak rodičia niečo nevedeli, ich deti im to vysvetlili.

            Nasledovalo spoločné rodičovské združenie rodičia, žiaci a triedna učiteľka. Porozprávali sa o živote v ich triede, o problémoch, ktoré ich trápia , o známkach, správaní ale aj o veselom živote v našej škole. Rodičovské združenie sa nieslo vo veľmi priateľskom duchu. Keďže boli prítomní všetci – ocko, mamka, dcéra, syn, učiteľka, veci, ktoré bolo potrebné vyriešiť sa vyriešili ihneď.

            Ďakujeme rodičom za podporu a spoluprácu. Veríme, že takéto „ rodičko“ si v budúcnosti zopakujeme.

            Mgr. Lenka Paľová

          • Prvý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy

          • Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pripravil v školskom roku 2022/2023 prvý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy. Presne 4476 súťažiacich zo 174 škôl  sa muselo popasovať s online testom, ktorý pozostával ako z teoretických otázok (mikroekonómia, makroekonómia, deficit, inflácia, potreby, daň, trh, podnikanie atď.), tak aj praktických úloh a príkladov z finančnej gramotnosti.

            Našu školu reprezentovala žiačka Emma Belánová (IX.A), ktorá v rámci Košického kraja skončila na peknom 16. mieste (najlepšie umiestnenie v meste Michalovce). Srdečne blahoželáme a veríme, že nadobudnuté vedomosti zúročí nielen na strednej škole, ale aj v každodennom živote.

            Mgr. Matúš Burda

          • Škola je opäť úspešná v jazykovej súťaži

          • Žiaci našej školy, ktorí majú talent na cudzie jazyky, sa každoročne zúčastňujú rôznych súťaží. Jednou z nich je aj Jazykový kvet - jazykovo-umelecká akreditovaná súťaž pre deti a mládež vo veku od 4 do 19 rokov v prednese poézie a prózy, dramatizácii či poviedkovej tvorbe v rôznych jazykoch. Súťaž sa realizuje od roku 2011 postupovým systémom formou jednotlivých kôl.

            Tento rok sa podarilo prebojovať zo semifinále  do krajského finále našim žiakom v anglickom jazyku s dvomi divadielkami, trom nemčinárom  v prednese poézie a prózy a jednej žiačke v ruskom jazyku  tiež v prednese poézie a prózy. Dňa 18. apríla títo žiaci zabojovali so svojimi jazykovými  schopnosťami  v Košiciach a získali nasledovné umiestnenia:

            Anglický jazyk : I.kategória  dráma – vlastná tvorba „One For All, All For One “ – 1.miesto –žiaci 3.A

                                     II.kategória dráma – vlastná tvorba „ A Memento “ – 3.miesto – žiaci 8.A

            Nemecký jazyk : I.kategória prednes poézie a prózy – 2.miesto - Nina Stašová, 3.B

                                     II.kategória prednes poézie a prózy – 1.miesto - Nina Kobová, 7.B

                                                                                           3.miesto – Sofia Mastiľaková, 6.B

            Ruský jazyk :   II.kategória prednes poézie a prózy, ruské prostredie – 1.miesto – Darija Medvegyeva, 7.C

             

            Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach, postupujú na celoslovenské finále do Nitry, ktoré sa bude konať v júni. Prajeme im veľa úspechov. Všetkým našim jazykovo zdatným žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

                                                                                                                                             

                                                                                                                               PK CUDZÍCH JAZYKOV

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 3. apríla 2023 sa na pôde Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach uskutočnilo Krajské kolo Dejepisnej olympiády. Celkovo 76 účastníkov rozdelených do piatich kategórii (3 kategórie pre základné školy, 2 kategórie pre stredné školy) z územia Košického samosprávneho kraja si zmeralo svoje sily vo vedomostnom teste.

            Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, a to Emma Kromková z triedy 9.B (kategória C) a Matúš Štefan z triedy 8.A (kategória D). Niekoľko týždňov venovali svoj čas štúdiu literatúry o vede a technike a dejinám 19. a 20. storočia. V konkurencii tých najlepších v kraji a vďaka nadobudnutým vedomostiam získal Matúš Štefan delené 7. - 8. miesto z celkového počtu 18 súťažiacich. Emma Kromková obsadila pekné 9. miesto z celkového počtu 22 súťažiacich.

            Obom našim žiakom blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a veríme, že budú inšpiráciou aj pre ostatných spolužiakov.

            Mgr. Matúš Burda