• Moussonkáči na cestách

          • Prázdniny sú už za rohom a určite už každý z vás premýšľa o tom, ako strávi nasledujúce dva letné mesiace. Niekto sa vyberie na dovolenku k moru. Iný možno zase navštívi svetové historické pamiatky. Možno sa medzi vami nájdu aj takí, ktorí vymenia pieskové pláže či šum mora za krásy prírody.

            Či už plánujete dovolenku alebo výlet na Slovensku alebo v zahraničí, podeľte sa o vaše zážitky so svojimi kamarátmi. V rámci medzinárodného projektu Siete Pridružených škôl UNESCO sme sa rozhodli vyhlásiť výzvu zameranú na mapovanie pamiatok UNESCO, ktoré počas leta navštívite. Fotografiu aj s krátkym popisom nám môžete poslať na zs1unesco@gmail.com alebo priamo na EduPage. Odborná porota následne ocení najoriginálnejšiu fotografiu, ktorej autor bude ocenený.

            Okrem toho vytvoríme z vašich fotografií interaktívnu mapu s názvom "Moussonkáči na cestách", ktorá bude dokumentovať našu cestu za pamiatkami UNESCO. Tešíme sa na vaše fotografie. Prajeme vám leto plné zážitkov. 

             

            Školský tím Siete Pridružených škôl UNESCO

          • Robotika s Emou

          • Neodmysliteľnou súčasťou školskej informatiky je robotika. Vďaka príspevku z rodičovskej rady sme na konci minulého školského roka zabezpečili sadu Robotika s Emou – včielky Emy, panely s príkazmi, podložky a nevyhnutné pracovné zošity pre prácu všetkých žiakov 1. stupňa. Žiaci 2. – 4. ročníka konštruovali, riadili a programovali budúce správanie robota na hodinách informatiky.

            Žiaci prvého ročníka sa s Emou zoznámili na konci tohto školského roka a dnes úspešne dokončili Prvé kroky – aktivity A  - E.. Pri riešení väčšiny úloh pracovali žiaci v tímoch po štyroch alebo po troch, s jednou Emou a podložkou, ktorú chránilo plexisklo,  v neustálych diskusiách o spoločnom postupe. Tešíme sa, že si  Ema našla cestu ku každému žiakovi 1. – 4. ročníka.

          • Celoslovenské finále Jazykový kvet 2023

          • Našim jazykovo zdatným žiakom, ktorí z krajského finále akreditovanej súťaže Jazykový kvet postúpili do celoslovenského kola, sa opäť darilo a získali vo svojich kategóriách pekné umiestnenia. V umeleckom prednese poézie a prózy v ruskom jazyku z cudzojazyčného prostredia získala 1.miesto Darija Medvegyeva zo VII.C. 

            V nemeckom jazyku v prednese poézie a prózy v prevzatej tvorbe si 2.miesto vybojovala Nina Kobová zo VII.B. V anglickom jazyku naši šikovní tretiaci z 3.A s divadielkom One For All, All For One skončili na krásnom 1.mieste. Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Opäť sa potvrdilo, že učiť sa cudzie jazyky je v súčasnosti dôležité a dobre ovládať aspoň jeden cudzí jazyk je dnes už takmer životnou nevyhnutnosťou. Nezabúdajme teda na príslovie „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“.  

             

            PK CJ

          • Exkurzia zážitkov

          • 7.  júna 2023 sa žiaci VI.A, B a sčasti aj VI.D zúčastnili na dejepisno-geografickej exkurzii v netradičnom regióne Slovenska, v BORŠI, v okrese Trebišov.

            Začali sme rannou, takmer dvojhodinovou  plavbou s poznávaním prírodných krás rieky Bodrog a jej sútokov. Sprievodkyňa sprostredkovala žiakom bohaté informácie o flóre, faune povodia Bodrogu. Zároveň sme videli, kde sa nachádza najnižšie položené miesto na Slovensku s nadm. výškou 94,3 m n.m.

            Očakávaný bol pre nás ďalší cieľ exkurzie, a to zrekonštruovaný renesančný kaštieľ v Borši. Obec Borša je známa ako rodisko Františka II. Rákocziho – vodcu posledného protihabsburského stavovského povstania v 18. stor.  Vysoko moderné interaktívne expozície prezentujú osobnosť tohto rebela. Dobovo zariadené izby pripomínajú, akoby boli vystrihnuté z dávnej minulosti. Túto zaujímavú  expozíciu pod názvom Tri narodenia Rákocziho  umelecky dotváral tím študentov  budapeštianskej Univerzity umenia a dizajnu za účasti odborníkov. Unikátne artefakty pripomínajú život a pôsobenie Františka II. Rákocziho. Prehliadku sme absolvovali so zanieteným sprievodcom, aj keď je celá interaktívna, tojjazyčne  a veľmi výstižne popisná, so zvukovými prehrávkami, videami. Určite sa na prehliadke nikto nenudil.

            Na záver  sme si dopriali výborný obed v blízkom penzióne. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a nových poznatkov.

            Mgr. D. Rudášová

          • Po stopách vojnovej histórie

          • Posledné hodiny dejepisu využili naši deviataci na spoznávanie histórie 2. svetovej vojny v regióne Dukla, Svidník. Slnkom zaliaty 31. májový deň nám doprial splniť všetky naplánované ciele dejepisnej exkurzie.

            Našou prvou zastávkou bolo Vojenské historické múzeum vo Svidníku. Centrálna expozícia vo forme dobových autentických fotografií, predmetov žiakom sprístupnila pútavým a atraktívnym spôsobom svedectvo o ťažkých bojoch na severovýchode Slovenska v 1. a 2. svetovej vojne s akcentom na Karpatsko-dukliansku operáciu, partizánske hnutie a oslobodzovanie Slovenska.  Zaujímavosťou je, že budova múzea svojím tvarom symbolicky pripomína protitankovú mínu. V parku bojovej techniky vedľa múzea pod holým nebom sa žiaci zoznámili s atraktívnymi vojenskými strojmi – tanky, húfnice, bojové lietadlá, povestná ruská Kaťuša. Hold sme vzdali takmer 9 000 sovietskym vojakom  na vojnovom cintoríne v blízkosti parku, kde sa týči cca 40 m vysoký monument sovietskej armády. Je to druhý najväčší sovietsky cintorín na Slovensku. Prvenstvo si drží Cintorín ČA na michalovskom Hrádku.

            Ďalším cieľom našej exkurzie bola Dukla – pamätník bitky o Dukliansky priesmyk roku 1944 a cintorín príslušníkov 1.čsl. armádneho zboru. 28 m vysoký pamätník je začlenený do vojenského cintorína, po obvode ktorého žiaci sa oboznámili s bronzovými bustami hrdinov Dukly.

            K najsilnejším miestam tohto regiónu patrí Údolie smrti, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov. Na tomto mieste sa týči najväčší nápis na Slovensku s dĺžkou takmer 10 m.  Ide o slovenský rekord. Hovorí sa, že je akousi slovenskou verziou amerického nápisu Hollywood. Slnečné počasie nám umožnilo nahliadnuť aj do drevených bunkrov, posedieť si v nich…..Zážitok nadovšetko!

            Putovanie podduklianskym regiónom má silnú atmosféru. Naši žiaci mali možnosť stretnúť sa zblízka s históriou a vidieť, ako ťažko bolo vybojovať slobodu svojho národa.

             

            Mgr. Rudášová