• Zúčastnili sme sa súdneho pojednávania

          • Žiaci VIII.A a VIII.C navštívili 20. mája 2024 Okresný súd v Michalovciach a zúčastnili sa súdneho pojednávania. Ôsmaci mali možnosť na vlastné oči vidieť, ako v praxi reálne prebieha súdny proces a rozšíriť si aj takýmto spôsobom vedomosti v rámci občianskej náuky.

            Po skončení súdneho pojednávania mali možnosť sudcovi JUDr. Stanislavovi Vojtkovi položiť otázky, ktorých bolo neúrekom, čo svedčí o tom, že ich táto exkurzia zaujala.

             

            Mgr. Radoslav Sunitra

            Mgr. Matúš Burda    

          • MEDZINÁRODNÝ FESTIVAL STARMUS a PBL výzva „SPOLOČNE MENÍME SVET“ Bratislava 14. -16. mája 2024

          • Tím žiakov zo Základnej školy Teodora Jozefa Moussona realizoval v období od novembra 2023 do mája 2024 projekt v rámci PBL výzvy „Spoločne meníme svet“. Výzva bola vyhlásená nadáciou ESET a OZ BUILD Slovensko.

            Úlohou žiakov bolo spracovať opatrenia na zníženie produkcie odpadu v škole. Od pani učiteliek dostali zadanie 1M = E4 + V + Z. Nerozumiete? Jednotky z Moussonky mali pracovať s problematikou odpadu efektívne, ekologicky, esteticky, ekonomicky veku primerane a zábavne. To, že sa im podarilo vyriešiť túto rovnicu výborne, svedčí fakt, že spomedzi 50 škôl z celého Slovenska sa prebojovali medzi najlepších päť tímov do finále v Bratislave.

            15.5.2024 reprezentovali školu na Hlavnom námestí v Bratislave. Predstavili svoj projekt a jeho výsledky. Nepodarilo sa im zvíťaziť, ale obsadili krásne 2. miesto.

            Odmenou im bola účasť na medzinárodnom festivale STARMUS4Schools v Tipos aréne v Bratislave dňa 16.5.2024. Na tomto festivale vystúpili Dr. Jane Goodall – primatologička a posolkyňa mieru OSN, Chris Hadfield – astronaut, bývalý riaditeľ NASA operácií a Richard Macko riaditeľ úseku bezpečnosti spoločnosti ESET. Orchester Slovenskej filharmónie sa postaral o umelecký zážitok.

            Bola to naozaj skvelá odmena za skvelo vykonanú prácu. Ďakujeme tímu Jednotky z Moussonky za reprezentáciu školy na celoslovenskej úrovni.

             

            Za projektový tím Lenka Paľová

          • Krajské kolo Čokoládovej tretry 2024.....

          • Po úspešnom základnom kole Čokoládovej tretry sa výber najlepších pretekárov našej školy zúčastnil krajského kola v Košiciach. Spomedzi 776 pretekárov  postupovalo do celoslovenského finále po 8 najlepších v každej disciplíne.   Dve nádejné atlétky získali 3.miesto a celkovo 9 našich žiakov pôjde súťažiť do celoslovenského finále. Na stupne víťazov vystúpili: Liliana Ngo v behu na 100m a Zuzana Chripáková v hode vortexom. Ďalší úspešní boli: Maximilián Andrišov, Petra Gožová, Tamara Fecková (všetci hod vortexom),  Michaela Ivanková ( beh na 200m), Filip Tomko, Adela Pčolinská a naša budúca prváčka Dorotka Chripáková (beh na 100m).

          • Medzníky druhej svetovej vojny

          • 15. mája 2024 sa v priestoroch ZŠ J. Švermu  konala dejepisná súťaž pod názvom Medzníky 2. svetovej vojny pod gesciou Oblastnej organizácie SZPB v Michalovciach.

            Cieľom súťaže bolo ovládať dôležité dejinné udalosti 2. SV a SNP. Cieľovou kategóriou boli žiaci iba deviateho ročníka, nakoľko táto téma je obsahom predmetu dejepis.

            Spomedzi súťažiacich zo štyroch základných škôl sa naše súťažné družstvo v zložení A. Baločková 9.B,  E. Chvastová 9.B a M. Štefan 9.C umiestnilo na 3. mieste.

            Blahoželáme!

          • Štúrov Zvolen

          • 7. mája 2024 sa v galérii Zemplínskeho kultúrneho centra v  Michalovciach uskutočnila regionálna súťaž v rétorike Štúrov Zvolen. Poslaním súťaže je formovanie vzťahu mladých ľudí k rodnému jazyku, rozvíjanie verbálno-komunikačných schopností mládeže, skvalitňovanie ich rečového prejavu a rozvoj ich rečníckeho nadania.

            Našu školu reprezentovala v I. kategórii Dorota Ohrisková z V.A, ktorá zaujala porotu svojím zaujímavým prerozprávaním prečítaného príbehu a kreativitou vymysleného záveru. V súťaži získala pekné 2.miesto. Srdečne jej blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            PK SJL

          • Naše úspechy v recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín v šk. roku 2023/2024

          • Okresné kolo

            II.kategória poézia

            Dorota Ohrisková – 2. miesto

            II.kategória próza

            Klára Marie Husárová – Cena diváka

            III.kategória poézia

            Nina Kobová – 2. miesto a postup do regionálneho kola

            III.kategória próza

            Lilla Lichvárová -1. miesto a postup do regionálneho kola

             

            Regionálne kolo

            III.kategória poézia

            Nina Kobová – 1. miesto a postup do krajského kola

            III.kategória próza

            Lilla Lichvárová – 2. miesto

             

            Krajské kolo

            Nina Kobová – 4. miesto

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v ďalšom školskom roku.

          • Shakespeare‘s Day

          • Brave New World... Na túto zaujímavú tému tvorili  žiaci mestských základných škôl literárne diela v anglickom jazyku na mestskej súťaži Shakespeare´s Day, ktorá sa uskutočnila 30.4.2024 v našej škole. Túto súťaž organizujeme každoročne s podporou mesta Michalovce. Okrem vlastnej tvorby žiaci súťažili aj v prednese poézie a prózy.

            Tridsaťsedem žiakov zo šiestich michalovských základných škôl prišlo prezentovať nielen svoje umelecké a tvorivé schopnosti, ale hlavne jazykové zručnosti v angličtine. Spestrením súťaže bolo divadelné predstavenie mladších žiakov zo Základnej školy Komenského 1.

            Odborná porota ocenila najlepších súťažiacich, no malú pozornosť si domov odniesli všetci súťažiaci. Naši žiaci sa umiestnili na veľmi pekných miestach:

            V prednese 1. miesta získali  Šuličová Nina a Lichvárová Lilla, 3. miesto Ohrisková Dorotka. Vo vlastnej tvorbe 1. miesta získali Obšatníková Olívia, Ondrej DančišinMatej Mirdala, 3. miesto patrí Timotejovi Ohriskovi. Gratulujeme! Recitácia žiakov a ich vlastná tvorba literárnych diel sú dôkazom toho, že úroveň anglického jazyka našej mladej generácie neustále rastie.

            Ďakujeme školám, zanieteným učiteľom a žiakom ZŠ J. Švermu 6, ZŠ Moskovská 1, ZŠ Komenského 1, ZŠ Krymská, CZŠ sv. Michala a ZŠ T. J. Moussona za prípravu žiakov a účasť na súťaži. Aj keď nemohli vyhrať všetci, všetci boli víťazmi. Smelo a sebavedomo ukázali svoje jazykové a umelecké schopnosti.

             

            PK ANJ

            ZŠ T. J. Moussona

          • Zbierka Modrý gombík 2024

          • Tento rok sa uskutoční 18. ročník zbierky Modrý gombík, ktorá bude prebiehať na školách a v uliciach v dňoch 13. 5. 2024 – 19. 5. 2024. Jej cieľom je  pomáhať deťom v núdzi po celom svete. Výnos z tohtoročnej zbierky bude venovaný deťom, ktoré žijú v humanitárnych krízach a ich životy sú ohrozené nedostatkom jedla a vody. Naša škola je Školou priateľskou k deťom, ktorá úzko spolupracuje s organizáciou UNICEF. Spomínaná zbierka Modrý gombík sa uskutoční v našej škole dňa 16. mája 2024.

          • Global Action Days

          • Naša škola sa v dňoch od 22. apríla do 3. mája 2024 zapojila do medzinárodnej výzvy Global Action Days. Počas týchto dní žiaci v jednotlivých ročníkoch plnili rôzne úlohy so zameraním na environmentálne problémy, stav fauny a flóry na Slovensku či zdravý životný štýl jednotlivca.

            Žiaci 5. a 7. ročníka sa na predmete Fenomény sveta vybrali do lesa v blízkosti školy a pozorovali voľne žijúce vtáctvo. Následne na hodine riešili rôzne úlohy a vyhľadávali či daný druh vtáka je na území Slovenska v ohrození. Začiatkom mája sa zase vybrali do Michalovčanmi vyhľadávanej lokality Hrádok s cieľom vyzbierať čo najviac vriec s odpadom.

            Žiaci VII.D zase analyzovali svoj týždenný jedálniček, pričom sa zamerali hlavne na príjem bielkovín, ktoré majú dôležitú stavebnú funkciu v našom tele. Pri príležitosti Dňa Zeme (22. apríl) žiaci prezentovali jednotlivé časti prírody. Triedy si pripravili stučné informácie o význame vody, vzduchu, pôdy či zvierat pre našu planétu a spoločnosť. Aj vďaka týmto aktivitám sme chceli u žiakov vzbudiť záujem o aktuálne globálne problémy, ktoré trápia generácie 21. storočia. Aktivita žiakov bola začiatkom mája ocenená certifikátom. 

            Mgr. Matúš Burda

          • Aktivity v meste

          • Dňa 2.5.2024 sa žiačky tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili aktivít v meste v rámci mestských jarných trhov. Žiačky kreslili 20m dlhý obraz kriedami na Obchodnej ulici. Všetkým zúčastneným ďakujeme.

            Bc. Karas, Bc. Vašková

          • Michalovce - moje mesto

          • Koncom apríla 2024 sa konal XIV. ročník mestskej dejepisnej zábavno- vedomostnej súťaže Michalovce - moje mesto v novozrekonštruovaných priestoroch kaštieľa Sztárayovcov. Organizátorom bola Základná škola T. J. Moussona v spolupráci so Zemplínskym múzeom na podnet vyhlasovateľa Mesta Michalovce.

            Po trojročnej covidovej pauze táto dejepisná akcia sa stretla s kladným ohlasom nielen u učiteľov dejepisu, ale aj samotných žiakov. Cieľom súťaže bolo pestovať u našej mládeže pozitívny vzťah k regionálnym dejinám  a k múzeu ako kultúrnej  inštitúcii, nositeľke vzácnej minulosti. Záujem o súťaž prejavilo sedem základných škôl s celkovým počtom 21 súťažiacich. V troch praktických kolách, pripravených múzeom, žiaci spoznávali muzeálne artefakty, identifikovali pracovné predmety, náradia našich predkov. Veľmi pekné vedomosti ukázali  žiaci aj pri určovaní historických stavieb, osobností či pamätihodností mesta.

            Zábavné dopoludnie bolo kombinované s prehliadkou expozícií, po ktorej nasledoval krátky vedomostný test. Zábavná časť spočívala v kreativite žiakov. Ich úlohou bolo ručne kameňom rozdrviť čo najjemnejšie obilie a vymodelovať z hliny ľubovoľné predmety zo zbierok múzea.

            V závere bol každý jeden súťažiaci odmenený vecnou cenou. Prispelo aj ZM propagačným materiálom /tašky, kľúčenky, puzzle, knihy/. Všetci odchádzali spokojní s nahratými sladkosťami a s úsmevom na tvári.

            Mladí ľudia majú pozitívny vzťah k svojmu rodnému mestu. Uvedomujú si, že naši predkovia tu nežili zbytočne a zanechali nám kus nie skromnej histórie. O nej i o súčasnom dynamicky rozvíjajúcom sa meste vedia totiž toho veľa.

            Organizačná komisia súťaže ďakuje Zemplínskemu múzeu za ústretovosť, erudovanú pomoc a priateľskú atmosféru, zvlášť p. riad. ZM S. Rovňákovej,  múzejnej pedagogičke M. Fuchsovej, etnológovi ZM M. Demkovi.

             

            Mgr. D. Rudášová

          • Trocha iný piatok v škole

          • V Základnej škole Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach sa dňa 26.apríla 2024 konala praktická časť účelových cvičení v teréne. V rámci témy Ochrana života, zdravia a majetku prebehla v priestoroch školy ukážka práce hasičov, ktorá je veľmi zaujímavá, no zároveň nebezpečná, vyžadujúca zvýšenú psychickú záťaž.

            Pre žiakov bola pripravená ukážka hasičskej techniky, žiaci sledovali vykonávanie rutinných hasiacich prác, videli vynesenie zachránených osôb z oblasti požiaru a ich následné ošetrenie, vyskúšali si prechod zadymeným priestorom chodby školy, obzreli si zásahové hasičské autá, hasičskú a záchranársku techniku používanú pri zásahoch. Považujeme to za formu osvety a upozornenia pre žiakov, že v každej chvíli treba byť ostražitý a ohľaduplný.

            V druhej časti dopoludnia príslušníci policajného zboru predviedli žiakom ukážku práce dvoch policajných psov vycvičených na obranné a pachové práce (ochrana psovoda, blokovanie výtržníkov, zadržanie páchateľa). Žiaci mali možnosť aj pohrať sa s malým trojmesačným belgickým vlčiakom, čo bol pre nich obrovský zážitok.

            V záverečnej časti školského dňa každá trieda predstavila spolužiakom aktivity, ktoré v poslednom týždni v škole realizovali ku Dňu Zeme. Ďakujeme hasičskému a policajnému zboru za spríjemnenie piatkového času stráveného v škole.

            ZŠ Moussona

          • Krajské kolo dejepisnej olympiády

          • Dňa 19. apríla 2024 sa na pôde Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády. Na úvod sa súťažiacim prihovoril Mgr. Maroš Melichárek, PhD. z Katedry histórie a prodekan UPJŠ prof. PhDr. Marián Andričík, PhD. Celkovo 81 účastníkov rozdelených do piatich kategórii (3 kategórie pre základné školy, 2 kategórie pre stredné školy) z územia Košického samosprávneho kraja si zmeralo svoje sily vo vedomostnom teste.

            Našu školu reprezentoval žiak VIII.C Ľudovít Faltus (kategória D). Niekoľko týždňov venoval svoj čas štúdiu slovenských hradov a zámkov a dejinám 18. a 19. storočia. V konkurencii tých najlepších v kraji a vďaka nadobudnutým vedomostiam získal pekné 7. miesto z celkového počtu 19 súťažiacich. O tom, že výsledky boli veľmi tesné svedčí aj to, že na tretie miesto stratil len tri body. Žiakovi Ľ. Faltusovi blahoželáme k dosiahnutému výsledku a veríme, že bude inšpiráciou aj pre ostatných spolužiakov.

            Mgr. Matúš Burda

          • O SNP v slovenskej literatúre a filme

          • Dňa 18. apríla 2024 sa žiaci IX.B triedy zúčastnili seminára s názvom SNP v poézii, próze a vo filme, ktorý viedol literárny historik a v súčasnosti riaditeľ Pamätníka národnej kultúry Slovenskej národnej knižnice Mgr. Peter Cabadaj.

            Žiaci sa počas dvojhodinovej besedy organizovanej v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o udalostiach Slovenského národného povstanie. Literárny historik P. Cabadaj sa zameral najmä na reflexiu tejto významnej historickej udalosti v našich národných dejinách, ktorú výrazne poznačil komunistický režim.

            Dozvedeli sme sa aj o životných osudoch mladých začínajúcich spisovateľov, ktorí sa v auguste 1944 pridali do Povstania, ale domov k svojim rodinám sa už nikdy nevrátili. Vďaka žiakom gymnázia sme si mohli vypočuť aspoň niekoľko veršov vtedy mladých a dnes už zabudnutých umelcov.

            Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania. Veríme, že aj takouto formou sme mohli žiakom deviateho ročníka priblížiť pohľad na jednu z najvýznamnejších kapitol slovenských dejín. 

             

            Mgr. Matúš Burda

          • Výstava pamiatok UNESCO

          • V našej škole sme sa pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel (18. apríl 2024; tiež aj Svetový deň kultúrneho dedičstva) zorganizovali výstavu obrazov a makiet zapísaných na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

            Do projektu sa zapojili žiaci 5. - 9. ročníka.  Každá trieda si v januári vylosovala „svoju pamiatku“. Žiaci mali na realizáciu dva mesiace. Piataci a šiestaci kreslili slovenské pamiatky zapísané do UNESCO – Spišský hrad, Vlkolínec, Gréckokatolícky drevený chrám sv. Michala Archanjela v Ladomírovej a historické centrá miest Bardejov, Levoča a Banská Štiavnica.

            Žiaci 7. - 9. ročníka vyrábali makety vybraných svetových pamiatok zapísaných  na Zozname svetového dedičstva UNESCO – Eiffelova veža v Paríži, Šikmá veža v Pise, Big Ben v Londýne, , Opera v Sydney, Pyramídy v Gize, Koloseum v Ríme, Parthenón v Aténach,  Chichen Itza v Mexiku, Veľký čínsky múr a Taj Mahal v Indii.

            Cieľom tejto aktivity bolo oboznámiť žiakov s najznámejšími pamiatkami zapísanými na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Žiaci sa oboznámili s výstavbou, históriou a súčasným vzhľadom pamiatok. Okrem toho sme chceli na hodinách geografie, občianskej náuky a dejepisu podnietiť diskusiu o ochrane významných pamiatok. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa na tejto aktivite podieľali. Zároveň Vás pozývame na výstavu, ktorá je na poschodí oproti spoločenskej miestnosti.

             

            Mgr. Lýdia Kyselová

            Mgr. Matúš Burda

          • Ako išlo vajce na vandrovku

          • To bol názov divadelného predstavenia, ktoré si mohli pozrieť naši žiaci 17.apríla v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Autorská rozprávka Michala Náhlika rozprávala príbeh chlapca Huga, ktorému počas pobytu v nemocnici, kde sa liečil na vážne ochorenie, vypadali všetky vlasy, a tak sa sám začal volať Vajce.

            Na vandrovku ho zobrali jeho rodičia a starí rodičia usilujúci sa ho nielen zabaviť a spríjemniť mu pobyt v nemocnici, ale aj čosi naučiť. Ocitli sa teda spolu v krajine fantázie celkom na morskom dne a zažili spolu nejedno dobrodružstvo. Na vandrovke stretli množstvo morských živočíchov trochu odlišných od tých ostatných.

            Myšlienka divadelného predstavenia bola aktuálna pre súčasný svet – nestratiť radosť zo života napriek chorobám a rôznym hendikepom.  V predstavení boli zahrnuté aj ďalšie aktuálne témy týkajúce sa dopravného vzdelávania, vzdelávania k zodpovednosti k životnému prostrediu, úcta k starým či hendikepovaným ľuďom. Príbeh bol nielen zábavný, ale zároveň aj veľmi poučný.

            PK SJL

          • Krajské finále súťaže Jazykový kvet KLASIK

          • Dňa 16.4.2024 sa naši žiaci zúčastnili krajského finále súťaže Jazykový kvet KLASIK v Košiciach, kam postúpili zo semifinálového kola. Jazykový kvet je zameraný na rozvoj  rečových zručností a aktívne hovorenie v cudzom jazyku, pochopenie a precítenie textu v danom jazyku či vcítenie sa do rozličných rolí v divadelných scénkach. Pod vedením našich učiteľov – jazykárov získali pekné umiestnenia, ku ktorým im srdečne blahoželáme. Tu sú výsledky v jednotlivých kategóriách :

            Anglický jazyk:

            I.kategória : Dráma - vlastná tvorba – A Miracle of the Rainbow -1.miesto – žiaci IV.A

            Nemecký jazyk:

            I.kategória: Poézia a próza - prevzatá tvorba - 1.miesto – Nina Stašová, IV.B

            II.kategória: Monodráma – prevzatá tvorba – 1.miesto – Timotej Ohriska, VII.C

            II.kategória: Poézia a próza- prevzatá tvorba – 4.miesto – Sofia Mastiľaková, VII.B, Nina Kobová, VIII.B

            Ruský jazyk:

            I.kategória- Poézia a próza- prevzatá tvorba- 2.miesto – Diana Stefany Demková, IV.B

            I.kategória - Poézia a próza- prevzatá tvorba ruské prostredie- 1.miesto – Jekaterina Šulva, III.A

            II.kategória - Poézia a próza- prevzatá tvorba ruské prostredie - 1.miesto - Darija Medvegyeva, VIII.C

            PK CJ