• Exkurzia zážitkov

          • 7.  júna 2023 sa žiaci VI.A, B a sčasti aj VI.D zúčastnili na dejepisno-geografickej exkurzii v netradičnom regióne Slovenska, v BORŠI, v okrese Trebišov.

            Začali sme rannou, takmer dvojhodinovou  plavbou s poznávaním prírodných krás rieky Bodrog a jej sútokov. Sprievodkyňa sprostredkovala žiakom bohaté informácie o flóre, faune povodia Bodrogu. Zároveň sme videli, kde sa nachádza najnižšie položené miesto na Slovensku s nadm. výškou 94,3 m n.m.

            Očakávaný bol pre nás ďalší cieľ exkurzie, a to zrekonštruovaný renesančný kaštieľ v Borši. Obec Borša je známa ako rodisko Františka II. Rákocziho – vodcu posledného protihabsburského stavovského povstania v 18. stor.  Vysoko moderné interaktívne expozície prezentujú osobnosť tohto rebela. Dobovo zariadené izby pripomínajú, akoby boli vystrihnuté z dávnej minulosti. Túto zaujímavú  expozíciu pod názvom Tri narodenia Rákocziho  umelecky dotváral tím študentov  budapeštianskej Univerzity umenia a dizajnu za účasti odborníkov. Unikátne artefakty pripomínajú život a pôsobenie Františka II. Rákocziho. Prehliadku sme absolvovali so zanieteným sprievodcom, aj keď je celá interaktívna, tojjazyčne  a veľmi výstižne popisná, so zvukovými prehrávkami, videami. Určite sa na prehliadke nikto nenudil.

            Na záver  sme si dopriali výborný obed v blízkom penzióne. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a nových poznatkov.

            Mgr. D. Rudášová

          • Po stopách vojnovej histórie

          • Posledné hodiny dejepisu využili naši deviataci na spoznávanie histórie 2. svetovej vojny v regióne Dukla, Svidník. Slnkom zaliaty 31. májový deň nám doprial splniť všetky naplánované ciele dejepisnej exkurzie.

            Našou prvou zastávkou bolo Vojenské historické múzeum vo Svidníku. Centrálna expozícia vo forme dobových autentických fotografií, predmetov žiakom sprístupnila pútavým a atraktívnym spôsobom svedectvo o ťažkých bojoch na severovýchode Slovenska v 1. a 2. svetovej vojne s akcentom na Karpatsko-dukliansku operáciu, partizánske hnutie a oslobodzovanie Slovenska.  Zaujímavosťou je, že budova múzea svojím tvarom symbolicky pripomína protitankovú mínu. V parku bojovej techniky vedľa múzea pod holým nebom sa žiaci zoznámili s atraktívnymi vojenskými strojmi – tanky, húfnice, bojové lietadlá, povestná ruská Kaťuša. Hold sme vzdali takmer 9 000 sovietskym vojakom  na vojnovom cintoríne v blízkosti parku, kde sa týči cca 40 m vysoký monument sovietskej armády. Je to druhý najväčší sovietsky cintorín na Slovensku. Prvenstvo si drží Cintorín ČA na michalovskom Hrádku.

            Ďalším cieľom našej exkurzie bola Dukla – pamätník bitky o Dukliansky priesmyk roku 1944 a cintorín príslušníkov 1.čsl. armádneho zboru. 28 m vysoký pamätník je začlenený do vojenského cintorína, po obvode ktorého žiaci sa oboznámili s bronzovými bustami hrdinov Dukly.

            K najsilnejším miestam tohto regiónu patrí Údolie smrti, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov. Na tomto mieste sa týči najväčší nápis na Slovensku s dĺžkou takmer 10 m.  Ide o slovenský rekord. Hovorí sa, že je akousi slovenskou verziou amerického nápisu Hollywood. Slnečné počasie nám umožnilo nahliadnuť aj do drevených bunkrov, posedieť si v nich…..Zážitok nadovšetko!

            Putovanie podduklianskym regiónom má silnú atmosféru. Naši žiaci mali možnosť stretnúť sa zblízka s históriou a vidieť, ako ťažko bolo vybojovať slobodu svojho národa.

             

            Mgr. Rudášová

          • Ďalší náš skvost zapísaný do UNESCO

          • Dňa 29. mája 2023 sa triedy VIII.B a VIII.C zúčastnili geografickej exkurzie na Morskom oku. Morské oko je tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku. Jeho jedinečnosť spočíva v tom, že ako jediné na Slovensku vzniklo zahradením potoka pri zosuve svahu počas sopečnej aktivity v treťohorách.

            Nachádza sa v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat a patrí do ochranného pásma územia Vihorlatský prales, ktoré bolo v roku 2007 zapísané do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO v kategórii Karpatské bukové pralesy.

            Dôvodom zápisu boli zachovalé bukové pralesy s vyše 240-ročnými exemplármi. Na brehu jazera sa nachádza prírodná učebňa. Pozostáva zo šiestich exteriérových edukačných hier, ktoré interaktívnou formou sprostredkúvajú nové poznatky, týkajúce sa života rastlín a živočíchov, doby rozkladu odpadov a zásady správania sa v lese. Pobyt v prírode sme si sprijemnili opekačkou.

             

            Mgr. Lýdia Kyselová

            Mgr. Matúš Burda

             

          • Praha - Matka miest

          • Praha  s prívlastkami „Stovežatá“, „ Zlatá“, no nazývaná i ako „Matka miest“,  sa stala minulý týždeň pre nás - žiakov 8. a 9. ročníka - miestom  školského výletu. Stredoveké centrum Prahy je nezabudnuteľným labyrintom kamenných uličiek, starých námestí, tmavých pasáží a nespočetných kostolov, divadiel, národných kultúrnych pamiatok a tisícky stavebných a umeleckých pamiatok.

            Hneď v prvý deň nám urobila česká sprievodkyňa  zaujímavú prehliadku Malej Strany a Starého Mesta, kde dominujú Chrám sv. Mikuláša, Kostol Matky Božej pred Týnom, Staromestská radnica, Orloj, Kostol Panny Márie Víťaznej či Karlov most. Nezabudnuteľným zážitkom bola pre nás hodinová plavba po Vltave s poučným výkladom o historických pamiatkach a turistických atrakciách Prahy.

            Na druhý deň nás upútala a očarila nielen prehliadka interiéru Pražského hradu, výmena stráží a Zlatá ulička pod Pražským hradom, ale aj  najväčšia a najvýznamnejšia sakrálna stavba Prahy Chrám sv. Víta  či interiér najstaršieho kostola latinského obradu v Čechách Baziliky sv. Jiří. Prechádzka po Karlovom moste smerom na Václavské námestie, ktoré je  hlavnou pražskou tepnou, strediskom obchodného aj spoločenského života, bola poslednou bodkou pred naším návratom späť na Slovensko.

            V autobuse sme si ešte zasúťažili o najkrajšiu fotku Prahy a získali pekné ceny. Unavení a vyčerpaní, ale očarení krásou českého hlavného mesta a  bohatší o nové poznatky z histórie Prahy, sme sa vrátili domov. Už teraz sa tešíme na ďalšie zaujímavé výlety či exkurzie.

            Žiaci 8. a 9.ročníka

             

          • Spoznávali sme krásy kaštieľa Betliar

          • V stredu 24. mája 2023 sa žiaci VI.C a VI.D vydali na cestu spoznávať najnavštevovanejší kaštieľ na juhovýchode Slovenska - Betliar, ktorý bol v roku 1985 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Po vstupe do bývalého sídla Andrássyovcov nás uchvátili priestory, ktoré rodina využívala nielen na prijímanie oficiálnych delegácií, ale aj na súkromné účely.

            V každej izbe sa nachádzali ručne vyrobené kusy nábytku a rôzne bytové doplnky. Neobišli sme ani historickú knižnicu s 15 000 zväzkami cudzojazyčnej literatúry. Na stenách sme zase mohli obdivovať množstvo dobových obrazov zachytávajúcich významné postavy šľachtickej rodiny či výjavy z ich života. Nechýbali ani cenné lovecké trofeje.

            Po prehliadke interiéru sme ešte nazreli do podzemných priestorov kaštieľa, kde nás pohľad na dve múmie preniesol do obdobia starovekého Egypta. Po prehliadke sme si ešte užili krátku prechádzku parkom s krásnymi záhradnými prvkami a stromami. Nejeden z nás sa zasníval, aké by to bolo byť grófom či šľachtičnou na tomto úchvatnom mieste.

            Školský výlet sme zakončili krátkou prehliadkou mauzólea Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. Z Gemera si odnášame množstvo nových poznatkov a už teraz sa tešíme na ďalšiu exkurziu.

            Mgr. Matúš Burda

            PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

          • Viac ako peniaze

          • Naša škola je už desať rokov v programe výučby finančnej gramotnosti Viac ako peniaze. Obsah programu je rozdelený do 9 tematických celkov, ktoré sú zamerané od histórie peňazí, úlohy bánk a ich služieb obyvateľstvu, cez praktické informácie a skúsenosti z oblasti používania kreditných kariet, až po využívanie rôznych foriem úverov a študentských pôžičiek.

            Program pripravuje mladých ľudí zvládať riešenia úloh a problémov v oblasti práce s peniazmi, rozvíjať vedomosti v oblasti finančného vzdelávania v podobe tzv. finančnej gramotnosti. Program Viac ako peniaze absolvujú žiaci 8. a 9. Ročníka. Na konci po úspešnom zvládnutí výstupného testu získavajú certifikát od spoločnosti Junior Achievement Slovensko, ktorá pomáha učiteľom rozvíjať u žiakov základných a stredných škôl podnikavosť, ekonomické myslenie, finančnú gramotnosť a zručnosti potrebné pre uplatnenie sa na pracovnom trhu, vrátane digitálnych zručností.

            Získané vedomosti mali žiaci možnosť zúročiť dňa 23. marca 2023, keď sa zúčastnili národného kola Európskeho kvízu o peniazoch EMQ 2023. Vytvorili 4 družstvá:

            Družstvo 9. B sa umiestnilo na 26. Mieste.

            Družstvo 8. B sa umiestnilo na 48. Mieste.

            Žiaci 9. A vytvorili dve družstvá, ktoré sa umiestnili na 75. mieste a 240. mieste.

            Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou. Slovenské národné kolo organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska.

          • Dajme odpadu druhú šancu

          • V dnešnej modernej internetovej dobe sú v móde tzv. výzvy. Aj našim školským „ edupageom ” sa v minulom týždni šírila výzva pod názvom DAJME ODPADU DRUHÚ ŠANCU.

            Úlohou žiakov bolo spracovať odpadový materiál tak, aby sa dal ešte použiť. Fantázii sa medze nekládli. Žiaci našej školy ukázali, že o odpade toho vedia naozaj veľa a nielen to. Na vlastnoručne zhotovených výrobkoch z odpadového materiálu predviedli svoju tvorivosť, zručnosť, nápaditosť a šikovnosť.

            Zo starých riflí a tričiek ušili krásne látkové tašky na nákupy, nepotrebná kravata sa stala peračníkom na ceruzky, zaujala aj lopatka z obalu na aviváž, obaly z pistácií ozdobili krásne svietniky, plechovky a nepotrebné kľúče poslúžili ako zvonkohra, staré tenisové loptičky sa premenili na super odpadkový kôš.

            Veríme, že touto aktivitou sme dali odpadu druhú šancu a že sme inšpirovali ďalších k takému nakladaniu s odpadom.

            Mgr. Lenka Paľová

          • Štúrov Zvolen

          • Dňa 10.5.2023 sa konalo okresné kolo súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Našu školu reprezentovali žiaci 2. stupňa, ktorí sa umiestnili na krásnych miestach:

            I. kategória:

            2. miesto – Lilla Lichvárová (6.A)

            II. kategória:

            3. miesto – Matúš Štefan (8.A)

            Našim recitátorom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a srdečne im blahoželáme!

            PK SJL

          • TRIEDNE SLNKO

          • Slnko, náš zdroj svetla a tepla, sa oslavuje v mnohých básňach, piesňach, citátoch. Pri príležitosti Európskych solárnych dní a v rámci projektu Sieť pridružených škôl UNESCO sme si aj my na škole zorganizovali súťaž, v ktorej úlohou bolo vyrobiť si triedne slnko.

            Žiaci našej školy boli veľmi tvoriví. Hodnotil sa nápad, prevedenie, náročnosť, použité materiály, spracovanie. Dôležitá bola estetická stránka a výsledný dojem. Bolo náročné vybrať jedného víťaza.

            Napokon sladkú odmenu získali za svoje slniečka dve triedy. Na prvom stupni trieda I.A triednej učiteľky Mgr. A. Cymbal a na druhom stupni trieda VI.A triednej učiteľky Mgr. L. Paľovej.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným za ich kreatívne nápady, čas a energiu.

            PaedDr. Mária Vanšovská, MBA

          • Pripomíname si 30. výročie členstva Slovenska v UNESCO

          • Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru skôr známa pod skratkou UNESCO prispieva k uchovávaniu hmotného i nehmotného kultúrneho dedičstva naprieč všetkými kontinentmi. K vzniku tejto organizácie prispelo aj Československo, ktoré bolo v roku 1945 jedným z 20 zakladajúcich členov.

            Rozdelením spoločného štátu Čechov a Slovákov sa náš príbeh v UNESCO neskončil. Už 9. februára 1993 sa samostatná Slovenská republika stala plnohodnotným členom UNESCO, ktoré v súčasnosti združuje 193 krajín.

            Pri príležitosti 30. výročia prijatia Slovenskej republiky do organizácie UNESCO triedy 5. až 8. ročníka na hodinách geografie, občianskej náuky a tiež vo voľnom čase pripravili mapu našej krajiny, na ktorej zakreslili, prilepili či zaznačili pamiatky hmotného aj nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska zapísané do Zoznamu prírodných a kultúrnych pamiatok UNESCO. Mapu obohatili aj o viac či menej známe lokality či historické pamiatky.

            Žiaci obohatili mapy o štátne symboly či slová štátnej hymny.Nechýbali ani typické slovenské jedlá či výrobky. Žiacke výtvory sú súčasťou triednej nástenky, aby sme si neustále uvedomovali krásy síce mladej, ale o to krajšej vlasti. Aktivita bola realizovaná v rámci členstva v Sieti pridružených škôl UNESCO.

            Mgr. Lýdia Kyselová

            Mgr. Matúš Burda

          • Detská P-T-S 2023 Košice...

          • Krásny nedeľný deň plný športu a zábavy prežili členovia nášho školského atletického krúžku (1. – 5. roč.) v Košiciach, v areáli ZŠ Trebišovská.  Na pretekoch krajského kola Detskej P–T-S  súťažili v šiestich rôznych disciplínach 4 resp. 6 členné zmiešané  družstvá chlapcov a dievčat.  Zdolávali prekážky, štafetové šprinty, skákali do diaľky, hádzali loptami aj skúšali svoju výdrž vo vytrvalostnom behu.  Vďaka skvelo zvládnutým pretekom a kolektívnej bojovnosti zvíťazili začínajúci atléti v kategórii mladších aj starších detí. Obzvlášť sa tešili starší, ktorí si tým vybojovali postup do celoslovenského finále. Budeme im držať palce o mesiac na pretekoch v Dolnom Kubíne. Za vzornú reprezentáciu školy ďakujeme týmto žiakom: Tamarke Čornejovej a Emke Szücsovej (1.B), Ivkovi Sterankovi (2.A), Jakubovi Vajdovi (2.C), Maxovi Andrišovovi, Tamarke Feckovej, Zuzke Chripákovej, Adamovi Ušiakovi (3.A), Miriamke Stavrovskej, Paťke Nechtilovej, Sabínke a Simonke Majerčíkovej (3.C), Marínke Zálomovej (4.A), Katke Dziakovej (5.A), Miške Mattovej a Riškovi Feckovi ( 5.C).

          • Európske solárne dni

          • Najväčšou osvetovou kampaňou zameranou na využívanie slnečnej energie je celoeurópsky projekt „Európske solárne dni“.  Cieľom je poukázať na nevyhnutnosť využívania alternatívnych zdrojov energie, zvyšovať verejné povedomie najmä v súvislosti s fotovoltickou a solárnou termálnou energiou.

            Jedno staré múdre slovenské príslovie hovorí: „Kam nechodí Slnko, tam chodí lekár.“ Slnko má pozitívny vplyv na naše srdce, znižuje stres, pomáha kostiam, zlepšuje náladu. Keby nebolo Slnka, nič na Zemi by nefungovalo. Nebolo by zvierat, rastlín, ľudí, nebolo by života.

            Počas prvých májových dní sme si aj my na škole pripomenuli dôležitosť a význam našej najbližšej hviezdy, a teda aj najjasnejšieho objektu na oblohe.

            Na škole sme pri tejto príležitosti zorganizovali viaceré aktivity, aby sme si uvedomili nezastupiteľné miesto slnka v našich každodenných životoch.

            Žiaci šiesteho ročníka sa zúčastnili prednášky v Krajskej hvezdárni v Michalovciach. Vypočuli si fakty o využívaní slnečnej energie v minulosti i súčasnosti, pozitíva a negatíva alternatívnych zdrojov energie, zaujímavosti o slnečných kolektoroch, fotovoltických článkoch a solárnych peciach. Nechýbali jednoduché pokusy a solárne hračky.

            V piatok 5.5.2023 sme prišli do školy všetci oblečení v žltých farbách a žiaci si mohli nechať na tvár namaľovať malé slniečko. Bolo to príjemné ukončenie týždňa plné úsmevov, pozitívnej energie a dobrej nálady.

            PaedDr. Mária Vanšovská, MBA