• Za poznaním slovenských vysťahovalcov

          • Slováci po stáročia opúšťali svoju domovinu kvôli biede, hladu, náboženským, politickým a iným dôvodom. Emigrácia je neoddeliteľnou súčasťou slovenských dejín. Za posledných 130 rokov odišli z každej generácie tí najlepší ľudia.

            Na objavovaní vlastnej minulosti a častokrát aj stratených rodinných väzieb je niečo čarovné. A také čarovné a zmysluplné bolo aj pondelkové dopoludnie 4. decembra 2023 v ZUŠ Michalovce v podobe prezentácie spojenej s besedou na tému Slovenskí vysťahovalci.

            Protagonistkami boli dve šarmantné dámy – Dr. Zuzana PALOVIC, PhD. – dcéra slovenských emigrantov, odborníčka na migráciu v strednej a východnej Európe a zakladateľka GLOBAL SLOVAKIA Gabriela BEREGHÁZYOVÁ, PhD. sa tiež zaujíma o osudy Slovákov vo svete a je zároveň riaditeľkou GLOBAL SLOVAKIA. Je to občianske združenie, ktorého cieľom je zviditeľňovať Slovensko vo svete.

            Na besede sa zúčastnili aj žiaci VIII. C tr. ZŠ T.J. Moussona. Počas pútavého a veľmi  zanieteného rozprávania oboch dám priblížili žiakom dejiny vysťahovalectva, odhalili útrapy, ale aj úspechy emigrácie do Nového sveta. Cez príbehy a osudy vysťahovalcov pootvorili okná do dôležitej časti histórie, ktorú málo poznáme. Tým si naši žiaci učivo o amerických Slovákoch ešte viac rozšírili.

            Dnes sa k slovenským koreňom hlásia približne dva milióny Američanov. Aj napriek veľkej diaľke väčšina Slovákov nikdy nezabudla, odkiaľ pochádza.

            Veľké poďakovanie patrí p. riad. Domu Matice slovenskej v Michalovciach, PhDr. Karine  Obšatníkovej, PhD. za zorganizovanie tohto nevšedného podujatia.

             

            Mgr. D. Rudášová

          • Pomohli sme zvieratkám v michalovskom útulku

          • Opäť k nám zavítala zima. Je to ťažké obdobie aj pre zvieratká, ktoré nemajú svoj domov. Žiaci a rodičia zo ZŠ Teodora Jozefa Moussona ukázali svoje dobré srdiečka a rozhodli sa pomôcť zvieratkám v michalovskom útulku v Močaranoch.

            Celý mesiac organizovali zbierku vecí, ktoré sú potrebné na prekonanie zimy. Žiaci priniesli množstvo teplých podložiek, deky, posteľné prádlo, uteráky, misky na jedlo, granule, konzervy, obojky, vodítka. Nechýbali ani hračky pre psíkov nezbedníkov.

            Veci z tejto dobrovoľnej zbierky sa šestnásť mladých ekologičiek spolu so svojimi učiteľkami a rodičmi rozhodli osobne odniesť do útulku. Odmenou im bol úsmev malých psíkov a pekné popoludnie strávené hrou. Všetkým, ktorí do zbierky prispeli ďakujeme.

            Mgr. Lenka Paľová

          • Spoznávali sme históriu Auschwitz-Birkenau a mesta Krakov

          • Vo štvrtok, 30. novembra 2023, sa vyše 40 žiakov deviateho ročníka vydalo na dejepisnú exkurziu do Poľska s cieľom prezrieť si koncentračný tábor Auschwitz a vyhladzovací tábor Birkenau, kde v chladnom decembrovom počasí mohli zažiť autentické podmienky života vtedajších väzňov obývajúcich drevené baraky.

            Akreditované sprievodkyne žiakom priblížili prostredníctvom príbehov preživších život v Auschwitz-Birkenau, v ktorom odhadom zomrelo približne 1,1 milióna ľudí prevažne židovského pôvodu. Medzi nimi bolo aj množstvo ľudí z územia Slovenska.

            V poobedňajších hodinách sme sa presunuli do mesta Krakov, kde sme navštívili sídlo stredovekých poľských kráľov - hrad Wawel. Následne sme obdivovali krásy korunovačnej katedrály a zvonicu s impozantným Žigmundovým zvonom.

            Z hradného komplexu smerovali naše kroky k najstaršej budove Jagelovskej univerzity odkiaľ sme sa presunuli do centra mesta, ktoré je najväčším v strednej Európe. Atmosféru čarovného mesta dotvárali vianočné trhy, na ktorých trhovníci ponúkali tradičné jedlá a nápoje, ale taktiež i tradičné ľudové výrobky každodennej potreby a rôzne suveníry. Už teraz  sa tešíme na opätovný návrat do centra Malopoľska, v ktorom je ešte čo spoznávať.

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Daniela Rudášová