• Návšteva partnerskej školy v Prahe začína - 1. deň

          • V nedeľu, 2. júna 2024, vyrazilo 8 žiakov spolu so 4 pedagógmi na návštevu partnerskej školy v Prahe v rámci medzinárodného členstva V sieti Pridružených škôl UNESCO. Po 12-hodinovej ceste vlakom nás privítali na železničnej stanici zástupcovia partnerskej základnej školy.

            Ubytovali sme sa v príjemnom tichom areáli fary z 18. storočia na okraji Prahy. Každý deň našej návštevy chceme využiť naplno. Dnes sme sa venovali príprave zajtrajšieho kultúrneho programu a poobede sme spoznávali blízke okolie a prírodu.

            Mgr. Matúš Burda

          • Malá olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 4. 6. 2024 naša škola zorganizovala mestské kolo v malej olympiáde v anglickom jazyku. Zúčastnilo  sa jej 28 žiakov z 1. stupňa zo základných škôl v Michalovciach.

            Súťažili v dvoch kategóriách a overili si svoje vedomosti zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania, počúvania a rozprávania v angličtine. Súťažiaci boli výborne pripravení a ešte lepšie naladení. Naša žiačka Emma Bali- Hudáková zo 4.C získala vo svojej kategórii 3. miesto.

            Mgr. Katarína Čornejová

          • Výtvarné súťaže

          • V mesiaci máj naši žiaci úspešne reprezentovali školu aj vo výtvarných súťažiach a získali pekné umiestnenia.

            Vo výtvarnej súťaži Príbeh môjho mesta v kategórii žiakov I.  stupňa Hanka Petraničová získala 2. miesto  a v kategórii žiakov II. stupňa Diana Doliňáková sa umiestnila na 1. mieste.

            V súťaži Farebný svet Zemplína so svojou prácou Na Šírave sa žiačka Nela Mandelová umiestnila na 1. mieste.

            Žiačkam – umelkyniam srdečne gratulujeme. Vystavené práce si môžete pozrieť v Mestskom kultúrnom a osvetovom stredisku a v ZUŠ Talentum.

          • Netradičná hodina fyziky

          • Žiaci VI.A a VII.A navštívili 31.5.2024 výstavu váh zo zbierky Rudolfa Repického v Michalovciach. Mohli si pozrieť váhy rôznych typov, niektoré sa dali aj prakticky vyskúšať. Pán Rudolf Repický vlastní vyše 300 váh poniektoré až zo 17. storočia.

            Výstava váh je fascinujúcou prehliadkou histórie a technológie váženia. Rudolf Repický je vášnivý zberateľ a expert na historické váhy, ktorý za desiatky rokov zhromaždil impozantnú kolekciu váh a meracích prístrojov. Táto výstava ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do histórie váženia, spoznať rôzne typy váh a pochopiť ich význam v každodennom živote aj v priemysle. Výstava sa presúva do 19. a 20. storočia, kde sú prezentované priemyselné a domáce váhy. Tieto váhy ukazujú, ako sa váženie stalo dostupnejším a presnejším vďaka priemyselnej revolúcii a technologickému pokroku.

            Aký je význam váh? Váhy zohrávali dôležitú úlohu v ľudskej civilizácii už od staroveku. Umožňovali presné meranie hmotnosti, čo bolo kľúčové pre obchod, poľnohospodárstvo, farmáciu a mnoho ďalších oblastí. Historické váhy sú nielen technickými nástrojmi, ale aj umeleckými dielami, ktoré odrážajú technický pokrok hodnoty svojej doby. Žiaci VI.A a VII.A triedy spojili tak Deň detí s netradičnou hodinou fyziky v múzeu.

            T. Hajnik a A. Pangrác

            žiaci VI.A

          • Portál pre župné prímestské tábory 2024

          • Aj v tomto roku prichádza Košický samosprávny kraj prostredníctvom portálu www.taboryksk.sk s bohatou ponukou župných prímestských táborov v rôznych lokalitách Košického kraja. Cez túto stránku si viete nájsť každý tábor a prihlásiť svoje dieťa/vnuka/vnučku.

            Tábory sú rozdelené podľa jednotlivých regiónov. Pri väčšine táborov je možné požiadať aj o vystavenie faktúry za účelom predloženia žiadosti zamestnávateľovi o príspevok na rekreáciu podľa § 152a Zákonníka práce.