• Šaliansky Maťko...

          • Žiačky našej školy sa minulý týždeň zúčastnili okresného kola súťaže Šaliansky Maťko. Emma Bali-Hudáková z III.C získala v prvej kategórií 2. miesto, Vanesa Vargová zo IV.A sa v druhej kategórii umiestnila na 3. mieste a Nina Kobová zo 7.B získala v tretej kategórii 2. miesto. Dievčatá ukázali, že recitácia povestí je pre nich záľubou a pre divákov a porotu umeleckým zážitkom.

          • Olympiáda ANJ...

          • Dňa 19. 1. 2023 sa opäť na našej škole ZŠ T.J.Moussona v Michalovciach uskutočnilo okresné kolo  Olympiády v anglickom jazyku. Súťaže sa zúčastnili žiaci z okresov Michalovce a Sobrance. Svoje jazykové znalosti a praktické ovládanie cudzieho jazyka si zmerali v písomnej aj ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykové kompetencie súťažiacich - gramatiku a slovnú zásobu, počúvanie s porozumením a čítanie s porozumením. Ústna časť bola zameraná na opis obrázka a situačný dialóg, kde  si súťažiaci vyskúšali svoje  komunikačné zručnosti a plynulosť vyjadrovania, jazykovú úroveň, rozsah slovnej zásoby a jej použitie.

            Naši žiaci boli veľmi úspešní a získali dve prvé miesta.

            kategória 1A:  1.miesto  -   Matej Mirdala, VII.A                                                 

            kategória 1B:  1.miesto  -   Jana Šutáková, VIII.A              

            Naši víťazi nás budú reprezentovať na krajskom kole súťaže, ktoré sa uskutoční 16. 2. 2023 v Košiciach. Ďakujeme za ich vynaložené úsilie a držíme im palce v krajskom kole.

             

            Mgr.M.Mižáková

             

          • Zmeny v module školská jedáleň od 01.02.2023

          • Z dôvodu zjednodušenia administrácie stravovania žiakov a zamestnancov školy meníme spôsob odhlasovania obedov od 01.02.2023. Na našom webe www.zsmoumi.edupage.org sme v časti školská jedáleň sprístupnili odhlasovanie obedov prostredníctvom aplikácie strava.cz.


            Po kliknutí na odkaz odhlasovanie stravy budete presmerovaný na stránku strava.cz.

            Čo je potrebné zadať:

            • číselný kód našej jedálne – 9022,
            • užívateľ – priezvisko a krstné meno (všetko spolu malými písmenami bez diakritiky) napr. veselyjozef,
            • heslo – štvorciferné číslo uvedené na šeku v časti variabilný symbol.

             

            Aplikáciu je možné inštalovať aj do mobilného telefónu. Po otvorení Google play (Android) alebo App store (iOS) je potrebné do vyhľadávania zadať strava.cz.

            V aplikácii je možné sledovať napr. jednotlivé objednávky, platby, výdaj jedla a pod.

             

            Odhlasovanie obedov prostredníctvom EDUPAGE (web, aplikácia) bude k 01.02.2023 zrušené. Všetky ostatné funkcie a služby zostávajú bez zmeny.

             

          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 18. 1. 2023 sa po dvoch rokoch pandémie opäť na pôde ZŠ Okružná 17 v Michalovciach uskutočnilo okresné kolo  Olympiády v nemeckom jazyku. Súťaže sa zúčastnili žiaci z okresov Michalovce a Trebišov. Zmerali si svoje jazykové znalosti a praktické ovládanie cudzieho jazyka v písomnej aj ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykové kompetencie- počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a  gramatiku súťažiacich. Ústna časť bola zameraná na opis obrázkov a simuláciu konkrétnych úloh a tém, kde  si súťažiaci vyskúšali svoje  komunikačné zručnosti a plynulosť vyjadrovania, jazykovú úroveň, rozsah slovnej zásoby a jej použitie.

            Naši žiaci boli veľmi úspešní a získali jedno prvé, dve druhé a jedno štvrté miesto.

            kategória 1A:

                           2.miesto  -   Sofia   Mastiľaková, VI.B                                    

                           4. miesto  -   Lilla    Lichvárová, VI.A         

            kategória 1B:

                           1.miesto  -   Emma Kromková, IX.B

                           2. miesto   -   Matúš  Štefan , VIII.A                         

            Víťazné prvé, ale aj druhé miesta jednotlivých kategórií okresného kola nás budú reprezentovať na krajskom kole súťaže, ktoré sa uskutoční 15. 2. 2023 v Košiciach.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vynaložené úsilie a postupujúcim držíme palce.

             

            PaedDr.G. Andrišová

          • Zatoč s odpadom – Nová výzva – Móda sa už nenosí

          • Naše šatníky a skrine častokrát ukrývajú kúsky oblečenia, ktoré tam ležia nepovšimnuté aj niekoľko rokov a čakajú na svoju „minútu slávy“. Skrine plníme novými a novými kúskami lebo: „nemám čo na seba, nedá sa to skombinovať, viažu ma predsavzatia alebo spomienky , veď čo ak sa to raz zíde“. A to všetko nám zapĺňa skrine. Textilné výrobky sú po výrobe potravín, bývaní a doprave štvrtým najzaťažujúcejším odvetvím na primárne suroviny a vodu a piatym, pokiaľ ide o emisie skleníkových plynov. Odhaduje sa, že celosvetovo sa recykluje menej ako 1 % všetkých textilných výrobkov.

            V rámci projektu  ZATOČ S ODPADOM sa môžeš zapojiť do ďalšej výzvy – MÓDA SA UŽ NENOSÍ

            1. Nájdi si čas a venuj chvíľu svojmu šatníku. Pokús sa svoj šatník odľahčiť od prebytočných vecí.
            2.  Oblečenie, ktoré ti nie je dobré a ktoré nenosíš posuň ďalej (charita, swap, kamaráti, rodina a pod.).

             

            Odfoť svoje vytriedené oblečenie a napíš nám, aký ďalší osud si mu pripravil.

            AKO ZAČAŤ?  Keď aj šatník potrebuje detox: Ako ho správne vytriediť a pomôcť tým planéte i peňaženke.

            Pripravte si priestor

            Zhromaždite si šesť väčších nákupných tašiek alebo vriec (podľa dostupných domácich zásob), ktoré si označíte nasledovnými kategóriami:
             

            1.         veci, ktoré si ponechám
            2.         tie, ktoré poputujú rodine a známym
            3.         tie, ktoré darujem (napríklad nejakej organizácii)
            4.         na recykláciu
            5.         tie, ktoré treba presunúť do inej kategórie
            6.         na predaj

            Nezabúdajte na logistiku:    rozdať – komu?

                                                        darovať – kam?

                                                        predať a recyklovať – kde?

            Jedna položka dnu, a tá druhá musí z kola von.

            Keď prepadnete pokušeniu kúpiť si nový kúsok oblečenia, myslite na zlaté pravidlo – kúpou nového šatníkového prírastku by ste sa mali vzdať jedného starého a vytvoriť tak v šatníku miesto.

             Ak sa predsa len odhodláte na nákup, tak uplatnite...

              1.pravidlo tridsiatich nosení = novú vec si budete chcieť obliecť aspoň tridsaťkrát.

              2. pravidlo troch kombinácií = nový kúsok oblečenia by ste mali vedieť  skombinovať s ďalšími tromi kúskami vo vašom šatníku.

             

            Podeľte sa s nami, ako sa Vám to podarilo.

          • Environmentálna výchova v praxi

          • Naša škola sa už dlhodobo venuje environmentálnej výchove žiakov. Realizuje ju formou rôznych projektov, hlavne Zelenej školy ale aj ako medzipredmetovú zložku.

            Problematiku ekológie sa učitelia snažia začleniť v rámci rôznych vyučovacích predmetov, a to aj v rámci rôznych tém.

            Hlavným cieľom je, aby tieto myšlienky presahovali hranice školy a začali ich žiaci so svojimi rodičmi, starými rodičmi a známymi realizovať v každodennom bežnom živote.

            O tom, že to funguje svedčí fakt, že mnoho žiakov pozitívne vplýva na svoje okolie. Aj naša mladá ekologička Lilka zo 6.A triedy si víkendovú prechádzku v lese spestrila zbieraním odpadkov so svojou rodinou. Všetci boli prekvapení, koľko odpadu sú ľudia schopní len tak vyhodiť. Nedávno pozbierali odpad v okolí riečky Duša naši ôsmaci Andrej, Samuel, Nicolas z 8.A a Filip s Jakubom z 8.C. Teší nás, že v našej škole máme žiakov a rodičov, ktorí žijú ekologicky.

            Budeme radi, ak sa s nami  o svoje skúsenosti podelíte.

            Kolégium Zelenej školy

          • Školské kolo Olympiády ľudských práv

          • Pri príležitosti Dňa ľudských práv (10. december), 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky (1. január) a členstva našej školy v sieti Pridružených škôl UNESCO si žiaci v rámci predmetu občianska náuka overovali vedomosti z oblasti ľudských práv, právneho štátu a modernej histórie našej krajiny.

            I keď táto súťaž nie je na základných školách oficiálne organizovanou olympiádou, zapojilo sa do nej celkovo 215 žiakov. Najúspešnejším riešiteľom sa stala žiačka 8.C triedy Beáta Beľová, ktorá dosiahla 38 bodov z celkového počtu 40 bodov. S rovnakým počtom bodov, ale s horším časom, sa na druhom mieste umiestnila Lorraine Dobrovolská zo 6.C. Na treťom mieste s počtom 37 bodov skončila Jana Šutáková z 8.A.

            Veríme, že aj takouto formou sa žiaci dozvedeli nové cenné informácie a uvedomili si, že byť občanom so sebou prináša nielen výhody, ale aj vysokú dávku zodpovednosti za vývoj našej spoločnosti. Okrem toho sme chceli žiakom ukázať aj praktickú stránku občianskej náuky, ktorej poslaním je z mladej generácie vychovať demokraticky zmýšľajúcich a aktívnych občanov.

             

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Martina Vaľová

          • Úspešné projekty našich žiakov

          • Pre činnosť úspešne fungujúcej vyučovacej hodiny, a to neplatí len pre dejepisnú hodinu, je nevyhnutné, aby žiaci sami realizovali projekty rôzneho druhu.

            Hlavným cieľom dejepisných projektov je zmeniť prístup žiakov k predmetu, aby ho vnímali ako atraktívny. Zároveň ukázať, že história nie je iba memorovanie, ale ponúka aj zážitky, učenie hrou.

            Projektová metóda v dejepise vedie žiakov k samostatnej práci, umožňuje cibriť prezentačné schopnosti, spolupracovať, navzájom komunikovať, hľadať informácie.

            Úlohou žiakov  bolo vypracovať projekt samostatne alebo v dvojiciach (max. trojiciach) na učiteľom zadanú tému.  Žiaci ukázali veľkú originalitu a nápaditosť. Vznikli krásne projekty, prostredníctvom ktorých vidieť, že žiakov táto aktivita bavila. Svoju kreativitu ukázali šiestaci (VI.A,B) pri tvorbe replík egyptských pyramíd, siedmaci (VII.A,C) sa snažili použiť vlastnú fantáziu pri kreovaní modelov uhorského kráľovstva, jeho erbu a hradných pravidiel. Deviataci v malých tímoch nám priblížili niektoré udalosti z 1. svetovej vojny.

            Keďže pri prezentovaní  svojich prác sa žiaci naučili niečo nové, môžem skonštatovať, že  projekty boli úspešné.

             

                                                                                                        Vyučujúca Mgr. D. Rudášová

                                                                                                                    PK dejepis