• Ďalšie úspechy našich žiakov v okresných súťažiach

          • V pondelok 27. februára 2023 sa konalo okresné kolo súťaží Zemplínsky turnaj v riešení SUDOKU a Zemplínsky turnaj v riešení LOGICKÝCH ÚLOH. Naši žiaci školu úspešne reprezentovali a získali vynikajúce umiestnenia. V riešení sudoku si 1.miesto vybojoval Timotej Ohriska (VI.C) a 2.miesto Lukáš Fedorišin (V.C). V logických úlohách prvenstvo vo svojej kategórii získal Timotej Ohriska (VI.C) a 3.miesto patrilo Matejovi Mirdalovi (VII.A).

            Ďakujeme a blahoželáme!

            PaedDr. Mária Vanšovská, PK MAT-FYZ

          • SÚŤAŽ RUSKÉ SLOVO

          • Naša Základná škola T. J. Moussona Michalovce je už sedemnásty rok organizátorom krajského kola súťaže Ruské slovo. Tento rok sa celá súťaž, ktorej téma bola venovaná svetu prírody, konala po dvoch rokoch opäť prezenčne. Súťaže sa zúčastnilo 105 žiakov a študentov základných a stredných škôl, ktorí sa predstavili v prednese ruskej poézie a prózy a v sólovom i skupinovom speve.

            Nás veľmi teší úspech žiakov našej školy. V KK sme získali 7 prvých miest, 8 druhých a 7 tretích miest.

            17.1.2023 víťazi krajského kola postúpili na celoslovenské kolo, ktoré sa konalo v Košiciach. Celoslovenského kola sa zúčastnilo 140 žiakov z 51 škôl z celého Slovenska.

            V tomto najvyššom kole naši žiaci získali štyri prvé miesta, dve druhé a jedno tretie.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Valentínsky ples

          • Naša škola si v utorok 14. februára pripomenula sviatok všetkých zamilovaných valentínskym plesom. My, dievčatá, sme sa všetky zmenili na krásne princezné a chlapci si namiesto tričiek obliekli košele.  Krásna výzdoba, plné stoly a hlavne dobrá zábava nás sprevádzali celým večerom. Na tanečnom parkete sme predvádzali vynikajúce tanečné kreácie.

            Zabávali sme sa nielen pri tanci, ale aj pri zaujímavých súťažiach, ktoré si pre nás pripravili naše super pani učiteľky. Tancovali sme s balónmi, chlapci triedili naše črievičky a samozrejme sme si zvolili aj kráľa a kráľovnú plesu. Nechýbala ani tombola so zaujímavými cenami.

            Ďakujeme deviatakom za organizáciu plesu a pani učiteľkám za trpezlivosť s nami a hlavne pani kuchárkam za slávnostnú večeru. Ostáva nám už len dúfať, že sa opäť stretneme v ďalšom roku a oslávime sviatok zamilovaných v takom hojnom počte ako to bolo teraz.

            Nina Šuličová

            VII.B

          • Beseda deviatakov s predsedom Židovskej náboženskej obce v Humennom

          • V stredu 15. februára 2023 zavítal na našu školu predseda Židovskej náboženskej obce v Humennom Juraj Levický, aby žiakov deviateho ročníka oboznámil s témami ako antisemitizmus, arizácie a holokaust počas vojnového Slovenského štátu (1939 - 1945). J. Levický sa dlhodobo venuje problematike deportácií a vyhladzovania židovského obyvateľstva v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. Je spoluautorom publikácie História židovskej komunity v Humennom.

            Podieľal sa aj na vydaní knihy o poslednej Židovke z uličskej doliny Blanky Bergerovej, ktorá prežila kruté podmienky a neľudské správanie nacistov v Osvienčime. K tejto téme má pán Levický veľmi blízko, keďže aj jeho rodičia zažili hrôzy koncentračného tábora.

            Práve zachované osobné svedectvá a príbehy sú cenným zdrojom poznania krutej doby a môžu mladej generácií, ktorá nezažila hrôzy vojny a prenasledovania sprostredkovať jednu z najtemnejších epizód našich slovenských dejín. Avšak dnešná beseda nebola len o udalostiach minulých, ale bola akýmsi apelom na mladú generáciu, aby nepodľahla hlasom volajúcim po radikálnych a nehumánnych riešeniach, ktoré rozsievajú medzi ľudí len hnev a nenávisť. Beseda bola organizovaná v rámci projektu Pridružené školy UNESCO. 

            Mgr. Matúš Burda

          • Týždeň dobrovoľnej skromnosti

          • Počuli ste už niekedy, že existuje dobrovoľná skromnosť? V rámci environmentálnej výchovy sme v našej Zelenej škole zrealizovali celý Týždeň dobrovoľnej skromnosti.

            Na podnet mladých ekologičiek si všetci žiaci a učitelia vopred predsavzali čoho sú ochotní sa vzdať v prospech našej planéty Zem, v prospech životného prostredia a súčasne urobia niečo aj v prospech seba.

            Aktivity boli veľmi zaujímavé: namiesto výťahu sme chodili pešo po schodoch, cesta do školy bola zábavnejšia pešo ako autom, v potravinách sme nakupovali s rozumom, odolali sme aj super akciám v obchodoch a nekúpili sme si zbytočne ďalšie tričko, či rifle, šetrili sme vodou a elektrinou, menej sme používali mobilný telefón, namiesto coca coly sme si dali čistú vodu, nepotrebné veci sme darovali ap.

            Svoje aktivity žiaci spracovali formou posterov a urobili z nich výstavku, aby sa ostatní mali možnosť inšpirovať. Veríme, že takéto aktivity sa stanú samozrejmou súčasťou nášho každodenného života.

             

            Mgr. Lenka Paľová

          • PÍSAL SA UŽ 15. ROČNÍK DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

          • V priestoroch organizátorskej ZŠ T. J. Moussona zavládol 8. februára 2023 olympijský duch. Zišli sa tu víťazi školských kôl Dejepisnej olympiády. Po dvojročnej covidovej odmlke prezenčne súťažilo takmer 70 súťažiacich zo 14 základných škôl okresu.

            V škol. roku 2022/23 v rámci monotematického celku Slovenská komisia DO zadala tému Veda a technika od staroveku po súčasnosť. V 100-bodovom teste a v limite 90 minút mali súťažiaci zvládnuť technické a vedecké objavy, ich vynálezcov, fyzikálne pojmy.

            Súčasťou testu bolo aj učivo príslušného ročníka a zároveň aj regionálny 10-bodový test. Pre úspešné zvládnutie súťažných úloh bolo treba študovať danú problematiku najmenej 2 – 3 mesiace, čo sa prejavilo na výsledkoch našich žiakov. K najlepším patrili:

             

            Terézia Miková – 1.m., kat.F,

            Matúš Štefan – 2.m. , kat.D (ide na KK DO)

            Ema Kromková – 2.m., kat.C (ide na KK)

            Ľudovít Faltus – 5.m., kat.F

            Kristína Horňáková – 6.m., kat.C

            Lukáš Vinc - 9.m., kat. D

             

            Všetkým  súťažiacim PK DEJ srdečne blahoželá. Veríme, že láska k histórii našich nadšencov neopustí.

            Mgr. D. Rudášová, preds.OK DO

          • Zemplínsky turnaj v riešení SUDOKU a LOGICKÝCH ÚLOH

          • Dňa 7. 2. 2023 sa na našej škole konali školské kolá dvoch súťaží pre žiakov 5. – 9. ročníka. Na riešenie neľahkých úloh mali žiaci 45 minút. Súťažiaci boli rozdelení podľa veku do troch kategórií. Do súťaže s názvom Zemplínsky turnaj v riešení SUDOKU sa zapojilo 56 našich žiakov. Súťaž Zemplínsky turnaj v riešení LOGICKÝCH ÚLOH prilákal 32 našich žiakov. Najúspešnejší riešitelia postupujú do okresného kola.

            Srdečne blahoželáme!

             

            Výsledky LOGICKÉ ÚLOHY:

            Kat. 2011 –

            1.miesto: Ohriska Timotej (VI.C)

            2.miesto: Hajník Timotej Ján (V.A)

            3.miesto: Pangrác Adam (V.A)

            Kat. 2008 – 2010

            1.miesto: Mirdala Matej (VII.A)

            2.miesto: Stavrovský Filip (VI.D)

            3.miesto: Grigeľová Emma (VII.C)

            Kat. 2007

            1.miesto: Csornej János (IX.B)

             

            Výsledky SUDOKU:

            Kat. 2011 –

            1.miesto: Ohriska Timotej (VI.C)

            2.miesto: Fedorišín Lukáš (V.C)

            3.miesto: Smreková Alexandra (VI.C)

            Kat. 2008 – 2010

            1.miesto: Kromková Soňa (VIII.C)

            2.miesto: Mirdala Matej (VII.A)

            3.miesto: Husár Samuel (VIII.A)

            Kat. 2007

            1.miesto: Kromková Emma (IX.B)

             

            PaedDr. Mária Vanšovská, PK MAT-FYZ

          • Okresné kolo Matematickej olympiády Z5

          •  

            Dňa 25. januára 2023 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády kat. Z5. Našu školu reprezentovali piati žiaci. Krásne prvé miesto získal Simon Smoliga z triedy V.C, druhé miesto Adam Pangrác z V.A a Klára Marie Husárová z V.B.

            Ďakujeme a blahoželáme!

            PaedDr. Mária Vanšovská, PK MAT-FYZ

             

          • Milí rodičia žiakov piateho ročníka...

          • oznamujeme Vám, že na základe rozhodnutia ministra školstva č. 2023/4840:1-A810 sa v školskom roku 2022/2023 ruší externé testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl - Testovanie 5 2023 (T5 2023).