• Medzinárodný deň školských knižníc

          • Tak ako každý rok aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice,“ ktorý sa uskutočnil 24. októbra pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. Tento deň sa stal v našej škole už tradíciou.   

            Tohtoročná téma projektu  bola „ Ako máme radi našu knižnicu.“  Zábavnými  formami práce s knihou sme sa snažili podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici, k čítaniu a poznávaniu nového. Jednotlivé aktivity boli smerované tak, aby si žiaci uvedomovali význam čítania v živote človeka, vytvárali si k čítaniu trvalý a pozitívny vzťah, poznávali nové a predovšetkým rozumeli textom, ktoré čítajú.

            Aj tento ročník považuje opäť za úspešný, o čom svedčia aj fotografie z podujatia.

                                                                                                                                                      V. K.

          • Historicko-geografická exkurzia

          • Šiestaci spoznávali archeologickú lokalitu v Nižnej Myšli a Jasovskú jaskyňu

             

            V ranných hodinách 26. októbra 2022 sa dve triedy šiestakov ZŠ T. J. Moussona v Michalovciach vydali na cestu za poznaním. Našou prvou zastávkou bola archeologická lokalita v Nižnej Myšli (okres Košice - okolie), kde si žiaci overili teoretické vedomosti nadobudnuté na hodinách dejepisu. Žiaci sa mohli zoznámiť jednak s obydliami pravekého človeka z doby bronzovej a dreveným obranným valom, ale taktiež mali možnosť pozorovať krásy okolitej prírody, do ktorej bola praveká osada zasadená. Okrem interiéru pravekých obydlí sa žiaci oboznámili so spôsobom pochovávania v dobe bronzovej. Nechýbala ani replika pravekého hrobu, na ktorom sme si spoločne ilustrovali zvyky a rituály pravekého spoločenstva pri lúčení sa so životom svojho blízkeho.

             

            Z Nižnej Myšle sme sa následne autobusom presunuli do Jasova, kde nás čakala prehliadka najstaršej sprístupnenej jaskyne na území Slovenska, ktorá bola spolu s ostatnými jaskyňami zapísaná v roku 1995 do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Čas na oddych sme využili obdivovaním Premonštrátskeho kláštora s Kostolom sv. Jána Krstiteľa. V interiéri jaskyne mohli žiaci obdivovať kvapľové útvary, ktoré vytvárajú jedinečnú atmosféru. Taktiež si mohli všimnúť niekoľko netopierov, ktoré sa práve v tomto období pripravujú na prezimovanie. O starobylosti a význame jaskyne svedčí aj nápis z roku 1452, ktorý hovorí o víťazstve vojsk Jána Huňadyho v bitke pri Lučenci. Na záver žiakov čakali kostrové ostatky zvierat, ktoré v jaskyni istý čas prebývali. Tým sa prehliadka chýlila k svojmu záveru a z útrob jaskyne sme sa dostali na povrch, odkiaľ sme sa lesnou cestou presunuli pred vchod do jaskyne. Tým sa naša historicko-geografická exkurzia skončila.

             

            Z Jasova sme odchádzali plní nových vedomostí a zážitkov. Už teraz sa však tešíme na ďalšie zaujímavé miesta a na nové poznatky, ktoré aj vďaka poznávaniu priamo v teréne nadobudneme. 

             

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Miroslava Danková

          • Červené maky - spomienka s úctou

          • Pri príležitosti ukončenia 1. svetovej vojny sa naši deviataci vybrali v rámci dejepisného vyučovania na michalovský mestský cintorín.

            V sprievode uč. dejepisu  sa poklonili  pamiatke padlých hrdinov minútou ticha  a na znak vďaky a úcty zapálili pri pamätníkoch sviečky.

            Aj keď Deň červených makov alebo Deň veteránov 1. SV  sa pripomína celosvetovo 11. novembra, naši žiaci si pripomenuli hrdinstvo  vojnových veteránov už v októbri vzhľadom na prebraté učivo.  Uctili sme si zároveň  aj obete 2. SV a vyjadrili tak súčasne svoju túžbu po mieri.

            Mladým ľuďom treba pripomínať vojnové udalosti, pretože za slobodný život  v mieri zaplatili milióny vojakov vlastným životom. Ani v 21. stor. nemáme úplnú istotu, že mier je na predpis, keďže  vidíme hroziace nebezpečenstvo od našich východných susedov.  O to viac si máme vážiť hodnoty dnešných dní!

             

                                                                                                 Vyuč. dejepisu Mgr. Rudášová

          • V zdravom tele, zdravý duch.....

          • Dňa 12.10.2022 sme si v triede II.C užili deň plný ovocia a zeleniny. Na hodinách slovenského jazyka, matematiky aj anglického jazyka sme tieto zdravé plody zahrnuli do každej časti vyučovacej hodiny. Aj výtvarná výchova sa niesla v duchu viniča a hrozna. Spolu s pani učiteľkou a pani vychovávateľkou sme triedili ovocie a zeleniny, so zatvorenými očami sme hádali podľa hmatu aj podľa chuti o akú zeleninku a ovocie ide. Ochutnávali sme plody a mnohí sme zistili ako dobre chutí to, čo sme doteraz radi nemali. Nakoniec sme vytvorili panáčikov a s chuťou ich zjedli. Už sa tešíme na ďalší tematický deň, ktorý nám pripravia naša pani učiteľka a pani vychovávateľka.                                                                                                                  Deti z II.C.

          • Účelovky sa vydarili

          • To, čo my nazývame hrdinstvo, hasiči tomu hovoria každodenná práca.

            Pri príležitosti praktickej časti účelových cvičení v teréne 7. októbra 2022 sa vybrali naši piataci na návštevu hasičskej stanice. Tá bola cieľom ich bádateľského pátrania.

            Po milom prijatí zamestnancami Hasičského a záchranného zboru v Michalovciach si žiaci prezreli rôzne typy hasičských áut v obrovskej garáži. Profesionálni hasiči veľmi ochotne a pútavo porozprávali deťom o požiarnom útoku, ako sa hasí požiar, aké druhy a veľkosti hadíc sa pri zásahoch používajú. Umožnili deťom posedieť si v skutočnom hasičskom aute, započúvať sa do zvukov sirény, nasadiť si hasičskú prilbu, prezrieť si celú výbavu hasiča. Že sa živo zaujímali o prácu hrdinov, svedčalo aj množstvo konkrétnych otázok. Najmä chlapci boli unesení , že sa aspoň na chvíľu stali vysnívanými hasičmi.

            Atrakciou tohto dňa bola rýchla jazda na štvorkolke a pohľad z niekoľkometrovej výšky, do ktorej ich vyniesla vysokozdvižná hasičská plošina. O smiech, zábavu, nové poznatky nebola núdza, strach z výšky a rýchlej jazdy bol prekonaný.

            Z tohto krásneho slnkom zaliateho októbrového dňa si piataci odniesli okrem super zážitkov aj poznanie, aká dôležitá je práca hasičov pri záchrane ľudských životov a nášho majetku.

            Týmto sa chceme veľmi pekne poďakovať michalovskému  HaZZ za príjemné prijatie a čas, ktorý nám venovali, za vedomosti, ktoré odovzdali našim deťom a za super zábavu.

            Ďakujeme im za ich obetavú a namáhavú každodennú prácu a želáme čo najmenej výjazdov.

             

                                                            Vďační  piataci zo ZŠ T. J. Moussona, uč. Mgr. Rudášová

          • Návšteva v ŠKD...

          • V piatok 7. októbra 2022 poobede nás navštívila p. spisovateľka Marieta Koščíková, ktorá má s našou školou peknú spoluprácu a veľmi rada sa vracia medzi nás. Deti zo ŠKD na ZŠ Mousoona – 1. oddelenia spoločne s triednou učiteľkou si čítali príbehy Danky a Janky od spisovateľky Márii Ďuríčkovej. Táto spisovateľka  v minulosti aj šéfredaktorka časopisu Slniečko, ktoré existuje dodnes. Rozprávali sa  o príbehu, ktory si prečítali a potom si vyrobili záložky do kníh. Téma bola : „Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.“ Deti sa krásne zapájali do práce. Tešíme sa na budúce pri inej téme a práci. 

             

            Vychovávateľka 1. oddelenia ŠKD Denisa Pavlíková

          • Žiaci ZŠ T. J. Moussona spoznávali metropolu Rakúska

          • Štvrtého októbra 2022 v neskorých večerných hodinách sa žiaci deviateho a čiastočne i ôsmeho ročníka vydali autobusom na cestu do hlavného mesta Rakúska, Viedne . Cieľom exkurzie bolo spoznať bývalé hlavné mesto habsburskej monarchie a jej architektonické dominanty, pamiatky a obľúbené turistické lokality, ktoré sú súčasťou aj našej národnej histórie, keďže územie Slovenska bolo dlhé stáročia až do konca prvej svetovej vojny súčasťou tohto mnohonárodnostného štátu.

            Po príchode do Viedne, 5. októbra ráno, smerovali naše kroky do bývalého letného sídla Habsburgovcov zámku Schönbrunn, ktorý je od roku 1996 zapísaný na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Žiaci mali možnosť nazrieť do komnát, ktoré obývali napríklad panovníci Mária Terézia, Jozef II. či František Jozef I., ktorého manželkou bola Alžbeta Bavorská nazývaná Sissi. Prešli sme si miestnosti, kde panovníci rokovali s významnými osobnosťami vtedajšej spoločnosti či trávili svoj voľný čas. Prešli sme miestnosťou, kde rokovali európski diplomati po páde Napoleona na Viedenskom kongrese, na ktorom sa tancoval dnes už svetoznámy viedenský valčík.

            Obdivovali sme taktiež jedinečnú architektúru a množstvo historických obrazov, ktoré znázorňovali jednak členov rodiny, ale aj významné historické udalosti zo života dynastie. Z vnútorných priestorov sme sa presunuli do vonkajších záhrad, ktoré napriek jesennému počasiu, hýrili zeleňou. Pri prechádzke sa mnohí zasnívali, aké by to bolo žiť na panovníckom dvore v tej dobe. Zo zámku sme sa metrom presunuli do centra Viedne, kde sme absolvovali prehliadku najznámejších lokalít ako napríklad Štátna opera, Námestie sv. Štefana, Dóm sv. Štefana, Námestie sv. Michala, Hofburg, Theresienplatz, Graben Strasse, Kärtner, Maria-HIlfe-Strasse či Trojičný stĺp.

            Neobdivovali sme len pamiatky, ale ochutnali sme aj miestne špeciality. Nesmela chýbať tradičná viedenská káva či Sacherova torta upečená podľa prísne stráženého receptu. Z centra mesta sme sa presunuli do Prírodovedeckého múzea, kde sme si prezreli expozície mineralogicko-petrografického, gealogicko-paleonotlogického, botanického, zoologického, archeologického, antropologického a prehistorického oddelenia.

            Po prehliadke si žiaci mohli v rámci voľného programu kúpiť suveníry a individuálne obdivovať krásy veľkomesta. Vo večerných hodinách sme už len skrz okien autobusu obdivovali nočnú Viedeň. Prechádzali sme okolo rakúskeho parlamentu, Radnice či Hradného múzea. Naše poznávanie Viedne sa chýlilo k svojmu záveru. Nasledovala dlhá cesta domov. Jedno je však isté. A to, že sa do Viedne ešte niekedy určite vrátime.  Also dann auf Wiedersehen ! 

            Mgr. Matúš Burda

          • ZATOČ S ODPADOM – VÝZVA Č. 2

          • Jedlé plytvanie

            Nedokonalosť chutí

            25 – 30 % mrkvy nikdy neopustí farmu a putuje priamo do kompostu alebo, čo je ešte horšie, na skládky. A to len z toho dôvodu, že nespĺňa nami vymyslené kritériá krásy, ktoré platia pre väčšinu ovocia a zeleniny. Ďalším sitom prechádzajú v samotnom obchode, kde ich porovnávame s ich ,,krajšími" rovesníkmi. Tieto ,,škaredé" potraviny sú ale dokonalo chutné, je to náš potravinový systém, ktorý je nedokonalý. Nie farmár, nie obchod, sme to my, kto tomuto jedlému plytvaniu môže dať stopku. Ako na to?

            Pri nakupovaní ovocia alebo zeleniny si vyber takú, ktorá svojimi tvarmi alebo farbou nie je dokonalá, ale chutí rovnako. Odporúčame navštíviť lokálne trhy, obchody, farmárov a prvovýrobcov, ktorí takéto potraviny predávajú.

            Alebo: určite máš takú zeleninu aj vo svojej záhradke doma.

            Odfoť si tento unikát. Pošli nám jeho fotku a napíš, či ti chutil.

             

            Kto nájde zaujímavé kúsky zeleniny, nech ich prinesie do školy svojej triednej učiteľke. V škole si z nich urobíme zaujímavú výstavku.

          • Medzinárodný mesiac pešej chôdze do školy

          • Chceme byť národom, kde bude chôdza prirodzenou voľbou pre každodennú cestu do školy, práce či za zábavou. Chceme byť národom zdravým a vitálnym. I takouto výzvou, ktorá je súčasťou projektu Pridružené školy UNESCO, sa Vám milí žiaci i učitelia prihovárame na začiatku mesiaca október, ktorý je vo svete venovaný pešej chôdzi do školy. Nemôžeme prinútiť všetkých v našej krajine, aby vymenili auto za športovú obuv, ale môžeme byť inšpiráciou pre našu rodinu, známych, susedov či spolužiakov v škole.

            Aj preto sa naša škola zapojila do celosvetovej výzvy na podporu pešej chôdze do školy. Nielen to, že urobíme čosi pre svoje zdravie, ale pomôžeme aj našej prírode. Okrem toho, mnohí z vás možno zistia, čo všetko sa nachádza vo vašom okolí a lepšie tak spoznáte svoju ulicu, sídlisko či mesto. Pridajte sa k nám a počas mesiaca október príďte do školy pešo. Nezabudnite sa počas cesty odfotiť a poslať nám vaše fotky na mailovú adresu zs1unesco@gmail.com. Z vašich fotiek vytvoríme koláž. Inšpirujte spolužiakov k pozitívnej zmene a buďte tí, ktorým záleží na zdraví i prírode!

            Školský projektový tím Pridružené školy UNESCO

          • Európsky deň jazykov na ZŠ T. J. Moussona

          • Anglický stredoveký filozof Roger Bacon (okolo 1220 - asi 1292) údajne povedal, že  kľúčom k poznaniu je znalosť jazykov. A v dnešnej modernej dobe to platí o to viac, keďže práve vďaka výučbe cudzích jazykov sa nám otvárajú nové možnosti spojené so štúdiom, cestovaním a poznávaním nových miest, kultúr, zvykov a tradícií. Z iniciatívy Rady Európy sa každoročne 26. septembra oslavuje Európsky deň jazykov s cieľom rozvíjať komunikačné schopnosti Európanov a prispieť tak k obohateniu kultúrneho dedičstva kontinentu.

            Aj na našej škole sme počas Európskeho dňa jazykov realizovali viacero aktivít. Hneď zrána sa prostredníctvom školského rozhlasu v rôznych jazykoch prihovorili žiaci rozhlasového krúžku. Počas celého dňa mohli žiaci pod vedením svojich vyučujúcich prilepiť na vopred pripravenú nástenku svoj pozdrav v cudzom jazyku, čím vytvorili pestrofarebné koruny stromov symbolizujúcich rôznorodosť európskeho spoločenstva. Nechýbali pozdravy v angličtine, nemčine, ruštine, francúzštine, taliančine či dokonca čínštine, japončine alebo svahilčine. Okrem toho, nástenky a tabule v jednotlivých triedach zdobili najpoužívanejšie výrazy v danom jazyku či zaujímavosti o krajine, kde sa daný jazyk používa.

            Žiaci si na hodinách cudzieho jazyka či iných predmetov ako geografia, dejepis, občianska náuka mohli v praxi overiť starú múdrosť: “Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.” Čím viac jazykov vieme, tým to máme vo svete jednoduchšie. Avšak nezabúdajme ani na tú našu krásnu slovenčinu, ktorá je od roku 2004 úradným jazykom Európskeho parlamentu.

            Mgr. Matúš Burda

          • Svetový kozmický týždeň v michalovskej hvezdárni

          • V rámci Svetového kozmického týždňa sa naši ôsmaci zúčastnili prednášky o najmodernejšej technike, ktorá sa používa v astronómii. Táto akcia sa konala 30. septembra 2022 na Hrádku vo Hvezdárni v Michalovciach. Dozvedeli sme sa o misii Európskej kozmickej agentúry (ESA) s názvom GAIA, ktorá prináša dáta s novými a vylepšenými informáciami o hviezdach Mliečnej cesty, ktorých je vyše 1,8 miliard.

            Zaujímavé boli informácie o význame optických a rádiových teleskopov. Zaujalo nás, že optické teleskopy sú umiestnené na odľahlých miestach a vo vysokých nadmorských výškach, aby sa predišlo svetelnému znečisteniu a atmosferickým turbulenciám. Pozreli sme si ako fungujú tieto observatória na Kanárskych ostrovoch na Mauna Kea, observatórium Roque de los Muchachos v Španielsku, observatórium Paranal a observatórium Cerro Tololo v Čile . Páčili sa nám aj rádioteleskopy na pozorovanie vesmíru v rádiovej časti elektromagnetického spektra v Novom MexikuArecibo v Portoriku , Parkes  v Austrálii a Chajnantor v Čile. Je pozoruhodné, že na Mauna Kea je taký riedky vzduch, že pracovníci observatória  chodia do práce len na 2 – 3 hodiny a potom ich vystrieda iný pracovník.

            V závere prednášky nám pracovníci hvezdárne predviedli viacero pokusov, aby sme pochopili ako funguje fyzika v praxi. Získali sme nové vedomosti o význame astronómie pre ľudstvo a mali sme možnosť vyskúšať si viaceré fyzikálne pokusy na vlastnej koži.

             

            Mgr. Lýdia Kyselová