• Stali sme sa členom Siete pridružených škôl UNESCO

          • Keď sme na konci augusta podávali prihlášku do Siete Pridružených škôl UNESCO, ani sme nedúfali, že tak skoro sa staneme členom prestížneho klubu, ktorý združuje výchovno-vzdelávacie inštitúcie po celom svete. Začiatkom tohto týždňa sme však z Paríža obdržali potešujúcu správu.

            Sieť pridružených škôl UNESCO sa rozrástla o ďalšiu slovenskú školu, a to našu Základnú školu Teodora Jozefa Moussona. V súčasnosti je do tohto celosvetového projektu, ktorého prioritou je výchova k mieru, spolupráca pri ochrane ľudských práv a zabezpečovaní ľudských slobôd, ako aj environmentálna výchova mladej generácie, zapojených viac ako 11 500 členských škôl a výchovno-vzdelávacích inštitúcií, pričom na Slovensku sa týmto členstvom hrdí len 25 škôl. A práve naša škola sa stala 25. slovenským členom Siete.

            Členstvo v tak prestížnom zoskupení škôl nás zaväzuje vytvárať adekvátne podmienky pre rozvoj mladej generácie, ktorá v 21. storočí čelí mnohým výzvam. Prostredníctvom rôznych aktivít, podujatí, besied či exkurzií chceme žiakom priblížiť aktuálne problémy našej spoločnosti a hľadať možné riešenia. Okrem toho chceme byť tí, ktorí na neprávosti poukážu a nebudú sa len prizerať neprávosti, nespravodlivosti či ničeniu našej kultúry, histórie či prírody. Veríme, že aj vďaka tomuto projektu podnietime našich žiakov k väčšej občianskej angažovanosti a záujmu o dianie nielen vo vlastnom meste či krajine, ale na celom svete. 

             

            Mgr. Matúš Burda

          • Naši žiaci na pietnej spomienke

          • 26. novembra si mesto Michalovce pripomenulo 78 slobodných rokov.  Pri tejto príležitosti sa 25. novembra 2022 uskutočnil pietny akt kladenia vencov na Hrádku.

            Ruskou vojnovou piesňou v  podaní našich siedmakov sa otvorila pietna spomienka. Všetci prítomní na Cintoríne Červenej armády si uctili vyše 17 000 padlých vojakov-červenoarmejcov pri oslobodzovaní nášho mesta a poďakovali sa za slobodu.  Areál cintorína sa naplnil ľuďmi, ktorí spomínali na hrdinov svojho mesta. Prítomní boli predstavitelia mesta, SZPB-Oblastný výbor, zahraniční hostia, poslanec NR SR, poslanci krajského  a mestského zastupiteľstva, predstavitelia mestskej správy, armády, školstva, polit.strán a spoločenských organizácií.

            Býva peknou tradíciou, že naši niektorí talentovaní žiaci sú každoročne súčasťou úvodného kultúrneho programu na tejto spomienke. Okrem toho aj žiaci 4. a 5. ročníka vytvárajú kulisu vo forme špaliera po oboch stranách cestičky vedúcej k pamätníku, čím prejavujú vďaku a úctu padlým obetiam pri oslobodzovaní mesta.

            Týmto podujatím sa ukázalo, že aj mladí ľudia si ctia hrdinov vojny, ktorí nasadzovali životy, aby sme my boli slobodní.

            Mgr. D. Rudášová

             

          • VYHODNOTENIE ZBERU GAŠTANOV....

          • Ďakujeme všetkým, nielen víťazom. Ale hlavne ďakujú zvieratká v ZOO....

            1. Miesto: Tamara Čornejova 515 kg 1.B
            2. Miesto: Oliver Maskaľ 319 kg 4.B
            3. Miesto: Laura Fiľková 309 kg 1.B
            4. Miesto: Michal Kandala 174 kg 1.B
            5. Miesto: Simon Pešta 155 kg 1.B
            6. Miesto: Karin  Straňáková  150 kg 5.B
            7. Miesto: Hana Petraničová 131 kg 1.A
            8. Miesto: Karin Draganová 129 kg 1.B
            9. Miesto: Daniela Barkasi 117 kg 4.C
            10. Miesto: Eva Šipošová 112 kg 3.B
          • Návšteva historikov Ústavu pamäti národa

          • 22. novembra 2022 zavítali na pôdu Základnej školy T. J. Moussona v Michalovciach historici Ústavu pamäti národa Mgr. Peter Jašek, PhD. a Ing. Stanislav Labjak, ThLic., aby žiakom 8. a 9. ročníka prostredníctvom dokumentárneho filmu a prezentácie priblížili osudy Slovákov, ktorí sa v priebehu 40. a 50. rokov 20. storočia ocitli v sovietskych gulagoch.

            Emotívne výpovede priamych účastníkov perzekúcií doplnené o dobové zábery a fotografie prehĺbili silný citový zážitok. Žiaci mali možnosť konfrontovať dnešnú modernú dobu, v ktorej môžu slobodne cestovať a spoznávať svet s obdobím neslobody, kedy o živote a smrti rozhodovali vysokopostavení prisluhovači vlády jednej strany.

            Po zhliadnutí dokumentárneho filmu sa rozprúdila živá diskusia. Historici postupne odpovedali na otázky zvedavých poslucháčov, ktorých zaujímali dôvody uväznenia, spôsob prevozu na ďalekú Sibír, denný režim zajatca, pracovné nasadenie, väznenie detí a žien či možnosti úteku. Na záver nás historici Ústavu pamäti národa potešili knižnými darmi, ktoré obohatia našu knižnicu.

             

            Mgr. Matúš Burda

            Mgr. Daniela Rudášová

             

          • Bubnovačka 2022....

          • Život je úžasná cesta. Všetci, ktorí po nej ideme chceme, aby naše putovanie bolo čo najbezpečnejšie, najzábavnejšie a najšťastnejšie. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je rešpektovať práva druhých. A to platí pre všetkých – dospelých aj deti.

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa:

            ·         18. november – Európsky deň ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním,

            ·         19. november – Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí,

            ·         20. novembra – prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.  

            Preto sme tento týždeň  venovali viac času ochrane detí pred násilím. Na vyučovacích hodinách občianskej náuky  a dejepisu šiestaci rozoberali, čo je a čo nie je násilie, prezerali si krátke videá o šikane a venovali  sa aktivitám  zameraným na rozvoj prosociálnosti, kritického myslenia, sebareflexie a tolerancie.  Siedmaci sa sústredili na vnímanie jedinečnosti každého jednotlivca a rozvoj empatie a tolerancie. Ôsmaci rozoberali právne dôsledky šikanovania a deviataci diskutovali o filme Skazená mládež, o postupnosti : príčina - priebeh - aktéri - dôsledky.

            Na triednických hodinách vyučujúci diskutovali so žiakmi o témach šikanovania, sledovali videá Rozbitý hrnček,  Kozmove dobrodružstvá a analyzovali a diskutovali o príčinách a dôsledkoch týchto negatívnych javov.

            Hodiny informatiky boli zamerané na kritické myslenie, hoaxy– ako sa nenechať zmanipulovať, ako reagovať na násilné prejavy na internete – Hate speech, čo robiť v prípade stalkingu a kyberšikany. Zoznámili sa s linkami pomoci, na ktoré sa môžu obrátiť v prípade potreby.

            Žiaci prvého stupňa kreslili svet bez násilia, rozprávali sa o tom, kto je môj kamarát a absolvovali diskusie o šikanovaní a kyberšikanovaní.

            V piatok sa 300 žiakov 5. – 9. ročníka zúčastnilo aktivity Bubnovačka 2022 na Zimnom štadióne. Spoločne so žiakmi škôl v meste Michalovce sme si bubnovaním, rapkáčmi a dupaním pripomenuli, že hlas detí je dôležitý, že násilie nemožno bagatelizovať, prehliadať a tváriť sa, že sa nás to netýka. 

             

          • Turnaj hádzanárskych nádejí...

          • Po dlhšej pauze sa rozbehli aj súťaže v kolektívnych športoch pre žiakov I.stupňa ZŠ. Najmladší hádzanári si už po niekoľko rokov zvykli merať sily na Turnaji hádzanárskych nádejí žiakov a žiačok 3. – 4. ročníka ,,O pohár primátora mesta Michalovce“, ktorý tradične usporiadava ZŠ Krymská. Zápasy boli veľmi napínavé, bojovalo sa o každú loptu, každý dosiahnutý gól bol dôležitý. Výborne sa darilo našim chlapcom, ktorí získali 2. miesto. Presnejšiu streľbu a šikovnejšiu brankárku mali naše dievčatá, ktoré si vybojovali víťazstvo v tomto turnaji.

          • Piataci vo hvezdárni

          • Prvý novembrový týždeň všetky triedy 5. ročníka navštívili našu hvezdáreň v rámci hodín geografie. Prednáška bola spojená s aktuálnym učivom geografie. Dozvedeli sme sa zaujímavosti o pohyboch zeme, o striedaní ročných období, o tom, že obeh našej zeme okolo vlastnej osi netrval vždy 24 hodín.

            Získali sme informácie o stavbe zeme, o jej zložení a  skupenstve. Jednotlivé časti zeme ako sú zemská kôra, zemský plášť a zemské jadro sme rozobrali podrobnejšie. V závere prednášky sme sa premiestnili do kupoly a pozreli sme si ďalekohľadom premietnutý obraz slnka. Prednáškou sme si obohatili vedomosti z uvedených tém.

             

            Mgr. Lýdia Kyselová

          • Žiaci ZŠ T. J. Moussona sa zapojili do medzinárodného projektu Krokus

          • Švajčiarsky spisovateľ Friedrich Dürrenmatt (1921 - 1990) kedysi povedal: “Bez tolerancie sa náš svet premení v peklo.” K tomuto výroku ho zaiste inšpirovali aj hrôzy druhej svetovej vojny, ktorá výrazne pozmenila tvár Európy a priniesla so sebou milióny ľudských obetí, medzi ktorými bolo i množstvo detí.

             

            Práve židovské obyvateľstvo, ale aj ďalšie nacistami perzekuované a prenasledované skupiny ľudí (Rómovia, Slovania, hendikepovaní ľudia) zažívali kvôli neutíchajúcej agresii peklo, ktoré si mladá generácia ani nevie predstaviť. Svoje by o tom vedel povedať michalovský rodák vtedy ešte vekom malé dieťa Dušan Klein, ktorý len o vlások unikol transportu smrti. Ostatní však nemali toľko šťastia.

             

            Nacistická agresia sa nevyhla teda ani nášmu regiónu. A aj preto sme sa rozhodli zapojiť do medzinárodného projektu Krokus (Šafran), ktorý je realizovaný v spolupráci s Írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry. Cieľom tohto projektu je si pripomenúť približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Vybraní žiaci na ich počesť zasadili v átriu našej školy 27 cibuliek žltých krokusov (šafranov), ktoré by mali kvitnúť  v závere mesiaca január, kedy si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba má symbolizovať Dávidovu hviezdu, ktorú boli  v priebehu nacistickej perzekúcie v rokoch 1933 až 1945  povinní nosiť príslušníci židovskej komunity.

             

            Aj takouto aktivitou chceme žiakov viesť k tolerancii a vzájomnému rešpektu, akceptácií a uznaniu bohatej odlišnosti svetových kultúr a podnecovať ich k aktívnemu prístupu vyplývajúceho z pochopenia ľudských práv a základných slobôd iných. O potrebe rozvíjať tolerantné správanie svedčí aj fakt, že členské štáty UNESCO prijali 16. novembra 1995 Deklaráciu princípov tolerancie. Práve v tento deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň tolerancie. Skúsme byť k sebe milší a rešpektovať ostatných. Nedopusťme, aby sa chyby minulých generácií opakovali. 

             

            Mgr. Matúš Burda

          • MISS ZELENINA – OVOCIE

          •  

            V našej škole na základe výzvy projektu Zatoč s odpadom prebiehala zaujímavá výstava zeleniny a ovocia, ktoré boli vypestované bez chemických prostriedkov. Sú zaujímavé práve tým, že vďaka chýbajúcej chémii vyrástli do rôznych, niekedy až smiešnych tvarov. Práve tieto netradičné tvary zeleniny a ovocia vykúzlili našim deťom úsmev na tvári a s radosťou zahlasovali o „najkrajšiu“ zeleninu- ovocie. Na základe hlasovania žiakov a učiteľov vám predstavujeme týchto výhercov:

             

             

            1. miesto  -  trieda 4.C – miss redkvička

            2. miesto – trieda 2.A – missák kaleráb a miss mrkvičky

            3. miesto – trieda 4.A – miss ozdobné tekvičky

          • Dejepisná exkurzia - Levoča

          •                                          EXKURZIA    ZA    POZNANÍM

              Počas jesene organizuje PK dejepisu zážitkové vyučovanie formou exkurzií. Posledné dni babieho leta využili žiaci 7. A a 7. C ZŠ T.J. Moussona na dejepisnú exkurziu do Levoče prepojenú s výtvarnou výchovou. Kedˇže ide o kráľovské mesto zapísané od roku 2009 do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, všetci sme sadali do autobusu plní očakávaní.

               Do mesta sme vstúpili symbolickým vchodom, t.j. cez pôvodne zachovanú Košickú bránu. Našou prvou zastávkou bol DOM  MAJSTRA PAVLA. V tomto starom pamiatkovom dome z 15. st. žiaci vzhliadli pútavú expozíciu venovanú životu a dielu chýrneho stredovekého rezbára , autora umeleckých skvostov, napr. Posledná večera, Madona...Očarila nás monumentálnosť, ale i malosť jeho vychýrených plastík.

              Po presune do BAZILIKY sv. JAKUBA, patróna Levoče, nachádzajúceho sa v historickom centre mesta, nás čakala prehliadka  chrámu so skvelým výkladom lektorky. Odkryla nám tajomstvá  výnimočnosti tohto miesta, oboznámili sme sa  so svetovým unikátom  z dielne  Majstra Pavla – s vyše 18-metrovým dreveným oltárom  zo 16. st. , za ktorým prichádzajú turisti  z celého sveta. Toto úžasné veľdielo nám mnohým  pri vstupe priam vyrazilo dych.  Bol pre nás najobdivovanejším chrámovým artefaktom. Očarili nás aj obdivuhodné vitráže na gotických oknách  južnej strany chrámu, aj mravoučné fresky zo 14. st.

              Susediacou budovou s kostolom je bývalá levočská RADNICA s arkadámi postavená po požiari v roku 1550. V budove radnice kedysi rozhodovala mestská rada o osudoch mesta. Naša pozornosť  sa hneď preniesla na obraz Levočskej bielej panej a na jej snehobiele šaty visiace na figuríne. Súčasťou  expozícií múzea je niekoľko nevšedných exponátov – trámové stropy vo farbách mesta, impozantná predsieň, katove meče, dereš, soška siamských dvojičiek, knihy predpisov, pravidiel a zákonov viazané v psej koži, stredoveký kalendár, biblia písaná švabachom, na ktorú prisahali radní…..Raritnou pamiatkou  historického jadra  je KLIETKA  HANBY na verejné pranierovanie ľudí, ktorí sa previnili voči dobrým mravom, napr. za ohováranie, opilstvo, nočné bujaré zábavy…..

              K najkrajším ukážkam gotiky na Slovensku patrí GYMNAZIÁLNY alebo aj ČIERNY KOSTOL. Ten patril istý čas jezuitom , ktorí pri ňom zriadili gymnázium – odtiaľ názov gymnaziálny. Zlato-čierny interiér  (preto Čierny kostol) nás ohúril monumentálnou barokovou výzdobou zo 17. st. Je zasvätený sv Ladislavovi. Kostol je krížovou chodbou prepojený so starým  KLÁŠTOROM  MINORITOV s cennými stredovekými freskami. Na prízemí kláštora sa nachádza jediná úplne zachovaná krížová chodba na Slovensku. Dnes je v budove minoritského kláštora cirkevné gymnázium. Nahliadli sme aj do pôvodných stredovekých priestorov-kláštorných skladov, ktoré prešli umeleckou rekonštrukciou iba pred rokom tak ako celý komplex.

              Počasie sa nám vydarilo, nafotené zábery zostanú ako memento a najbližšie hodiny dejepisu ukážu, či naozaj platí: Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť, keďže 80 % informácií prijímame zrakom. Verím, že silný vizuálny zážitok a bohaté dojmy žiakom vystačia v spomienkach niekedy aj na celý život.    

             

                                                                                                                        Mgr. D. Rudášová

          • EXKURZIA V SÍDLE OLYMPIZMU V LAUSANNE...

          • Žiaci Základnej školy T.J.Moussona v Michalovciach sa v rámci Olympijského kultúrneho  a vzdelávacieho projektu OCEP zapojili do množstva aktivít.  V celonárodnom hodnotení ich Slovenský olympijský a športový výbor vyhlásil za víťazov tejto súťaže.  Za všetkých, ktorí sa podieľali na tomto úspechu ( hodnotených bolo celkovo 15 aktivít) boli vybratí tí,  čo skvelo celoročne komunikovali v angličtine a na EYOF v Banskej Bystrici prezentovali partnerskú krajinu Maltu. Team  chlapcov a dievčat z 8.A  (Peter Dziak,  Martin Chaly, Nella Majorová, Tamara Plicová, Viktória Szekelyová a Matúš Štefan),  pracoval pod vedením pani učiteľky Porvazníkovej a  vedúcej projektu p.Hajdukovej. Odmenou im bola návšteva sídla Medzinárodného olympijského výboru a Olympijského múzea v Lausanne vo Švajčiarsku. Mohli si tak obzrieť najdrahšiu a zároveň aj najudržateľnejšiu budovu na svete, osobne sa stretli s prezidentom MOV p. Thomasom Bachom a legendárnym skokanom o žrdi Sergejom Bubkom. Slovenská výprava zároveň niesla aj osobný dar Petry Vlhovej olympijskému múzeu –  lyžiarsku prilbu, v ktorej súťažila na olympiáde v Pchjongjangu, s jej venovaním.

            Ďakujeme vedeniu školy za podporu pri práci na projekte, všetkým našim skvelým, zapojeným žiakom a pedagógom za mimoriadnu snahu a iniciatívu pri aktívnej účasti v tomto programe a úspešnú reprezentáciu nielen školy, ale aj nášho mesta v zahraničí.

                                Mgr. Ingrid Štefanisková